Primul festival internațional de film de comedie din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/primul-festival-interna%c8%9bional-de-film-de-comedie-din-bucure%c8%99ti/

10 filme internaţionale proiectate în premieră la Bucureşti în perioada 22 – 27 noiembrie.

Un articol de Petre Ivan|29 octombrie 2019

Bucureștiul are parte de primul festival dedicat în totalitate filmelor de comedie. Timp aproape de o săptămână, în perioada 22-27 noiembrie, Capitala României găzduiește singurul eveniment de acest tip din țara noastră. 

Zece filme internaționale de comedie sunt prezentate în premieră în cele mai importante săli de cinema și spații culturale din București: Grand Cinema Digiplex, Holywood Multiplex, Happy Cinema și Arcub. 

Selecția festivalului cuprinde 10 filme de comedie provenind din toate colțurile lumii – SUA, Anglia, Israel, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Argentina, Singapore, Rusia – multe dintre ele fiind proiectate pentru prima dată în România. Filmele prezentate acoperă marea majoritate a genurilor de comedie printre care se numără: comedie neagră, comedie fantastică, comedie istorică, comedie socială, comedie politică, comedie dramă, comedie thriller, comedie de autor si nu în ultimul rând comedie romantică. 

„De ce există atât de puțină comedie în zilele noastre? Pentru că noi toți ne dorim să fim perfecți. Învățăm să fim tehnici, ne antrenăm ca să fim puternici, dormim ca să fim treji, uitând să visăm. Zâmbim doar atunci când reușim să vedem ceea ce ne spun alții că e bine. Pai dacă toată lumea apreciază aritmetica cum poate cineva să picteze. Doar un nebun care apreciază pictura poate zâmbi.” – a declarat Dabija Enea, Bucharest Best Comedy Founding Director

Juriul festivalului format din cunoscuți cineaști și actori de comedie va acorda Premiul pentru cea mai bună comedie a anului 2018. 

George Mihăiță, Adrian Titieni, Oana Pellea, Horea Murgu, Mick Davis, Adrian Păduraru, Valeriu Andriuță vor face parte din juriul prezidat de Irina – Margareta Nistor. 

„De doi ani străbat România cu filmele din Centenar și la sesiunea de întrebări, dorința publicului este clară: sa vadă comedii, dacă se poate romantice! După acest Festival vor fi și mai cunoscători în ale tendințelor în domeniu, de pe tot globul, și sper să fie un imbold și pentru creatorii nostri să fie pe gustul cinefililor pasionați și cu experiență! „ – a declarat Irina–Margareta Nistor, președinta juriului Bucharest Best Comedy Film

De asemenea, organizatorii au pregătit și o secțiune dedicată filmului românesc de comedie care va considera cunoscute producții de comedie romanești lansate în ultimii ani. 

O altă noutate pe care o aduce prima ediție a Bucharest Best Comedy Film sunt trei ateliere de film și actorie, gândite pentru actori, scenografi, producători sau tineri studenți pasionți de film și actorie: Atelierul Film Vertical organizat cu suportul Stemo Project, Atelierul Arta Actorului de Comedie organizat cu suportul Let it Go Acting Studio și Atelierul Scenariu de Comedie organizat cu suportul lui Christian Routh. Pentru participanții la cele trei ateliere, juriul va acorda 2 premii: „Premiul pentru cel mai bun scenariu” și „Premiu pentru cel mai Bun Film”. 

Biletele se vor putea achiziționa pe www.eventbook.ro. Mai multe detalii despre filme, program și ateliere pe site-ul evenimentului www.bucharestbestcomedyfilm.ro

Invitații speciali ai festivalului sunt – Radu Mihăileanu, John Rhys-Davies și Horațiu Mălăele care va susține un spectacol în cadrul galei de deschidere. 

Prima ediție a Bucharest Best Comedy Film este organizată de către Asociația Culturală „Grigore Vasiliu Birlic” în parteneriat cu Primăria Capitalei. Asociația Culturală „Grigore Vasiliu Birlic” sprijină comedia românească în onoarea maestrului Birlic, marele artist de geniu al comediei române 

”Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic a luat fiinţă la iniţiativa membrilor familiei şi a unor personalităţi marcante ale vieţii culturale româneşti. Prin acest festival ne continuăm misiunea de sprijinire și promovarea teatrului şi filmului românesc, atât în ţară, cât şi în străinătate, iar comedia are un impact pozitiv în societate. Dorim de asemenea să oferim iubitorilor de comedie o mai bună cunoaştere a acestui fenomen, dar și un omagiu persoanei, spiritului şi operei lui Birlic și generațiilor ulterioare de actori, care nu au avut ocazia să crească cu Birlic şi să cunoască darul pe care el şi generaţia sa de actori l-au oferit scenei româneşti”, a declarat Alex Șerban, președinte al Asociaţiei Culturale Grigore Vasiliu Birlic.

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.

13
/08
/14

"Minuni/ Le meraviglie", filmul recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, a deschis, marţi seară, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti.