Primul festival internațional de film de comedie din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/primul-festival-interna%c8%9bional-de-film-de-comedie-din-bucure%c8%99ti/

10 filme internaţionale proiectate în premieră la Bucureşti în perioada 22 – 27 noiembrie.

Un articol de Petre Ivan|29 octombrie 2019

Bucureștiul are parte de primul festival dedicat în totalitate filmelor de comedie. Timp aproape de o săptămână, în perioada 22-27 noiembrie, Capitala României găzduiește singurul eveniment de acest tip din țara noastră. 

Zece filme internaționale de comedie sunt prezentate în premieră în cele mai importante săli de cinema și spații culturale din București: Grand Cinema Digiplex, Holywood Multiplex, Happy Cinema și Arcub. 

Selecția festivalului cuprinde 10 filme de comedie provenind din toate colțurile lumii – SUA, Anglia, Israel, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Argentina, Singapore, Rusia – multe dintre ele fiind proiectate pentru prima dată în România. Filmele prezentate acoperă marea majoritate a genurilor de comedie printre care se numără: comedie neagră, comedie fantastică, comedie istorică, comedie socială, comedie politică, comedie dramă, comedie thriller, comedie de autor si nu în ultimul rând comedie romantică. 

„De ce există atât de puțină comedie în zilele noastre? Pentru că noi toți ne dorim să fim perfecți. Învățăm să fim tehnici, ne antrenăm ca să fim puternici, dormim ca să fim treji, uitând să visăm. Zâmbim doar atunci când reușim să vedem ceea ce ne spun alții că e bine. Pai dacă toată lumea apreciază aritmetica cum poate cineva să picteze. Doar un nebun care apreciază pictura poate zâmbi.” – a declarat Dabija Enea, Bucharest Best Comedy Founding Director

Juriul festivalului format din cunoscuți cineaști și actori de comedie va acorda Premiul pentru cea mai bună comedie a anului 2018. 

George Mihăiță, Adrian Titieni, Oana Pellea, Horea Murgu, Mick Davis, Adrian Păduraru, Valeriu Andriuță vor face parte din juriul prezidat de Irina – Margareta Nistor. 

„De doi ani străbat România cu filmele din Centenar și la sesiunea de întrebări, dorința publicului este clară: sa vadă comedii, dacă se poate romantice! După acest Festival vor fi și mai cunoscători în ale tendințelor în domeniu, de pe tot globul, și sper să fie un imbold și pentru creatorii nostri să fie pe gustul cinefililor pasionați și cu experiență! „ – a declarat Irina–Margareta Nistor, președinta juriului Bucharest Best Comedy Film

De asemenea, organizatorii au pregătit și o secțiune dedicată filmului românesc de comedie care va considera cunoscute producții de comedie romanești lansate în ultimii ani. 

O altă noutate pe care o aduce prima ediție a Bucharest Best Comedy Film sunt trei ateliere de film și actorie, gândite pentru actori, scenografi, producători sau tineri studenți pasionți de film și actorie: Atelierul Film Vertical organizat cu suportul Stemo Project, Atelierul Arta Actorului de Comedie organizat cu suportul Let it Go Acting Studio și Atelierul Scenariu de Comedie organizat cu suportul lui Christian Routh. Pentru participanții la cele trei ateliere, juriul va acorda 2 premii: „Premiul pentru cel mai bun scenariu” și „Premiu pentru cel mai Bun Film”. 

Biletele se vor putea achiziționa pe www.eventbook.ro. Mai multe detalii despre filme, program și ateliere pe site-ul evenimentului www.bucharestbestcomedyfilm.ro

Invitații speciali ai festivalului sunt – Radu Mihăileanu, John Rhys-Davies și Horațiu Mălăele care va susține un spectacol în cadrul galei de deschidere. 

Prima ediție a Bucharest Best Comedy Film este organizată de către Asociația Culturală „Grigore Vasiliu Birlic” în parteneriat cu Primăria Capitalei. Asociația Culturală „Grigore Vasiliu Birlic” sprijină comedia românească în onoarea maestrului Birlic, marele artist de geniu al comediei române 

”Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic a luat fiinţă la iniţiativa membrilor familiei şi a unor personalităţi marcante ale vieţii culturale româneşti. Prin acest festival ne continuăm misiunea de sprijinire și promovarea teatrului şi filmului românesc, atât în ţară, cât şi în străinătate, iar comedia are un impact pozitiv în societate. Dorim de asemenea să oferim iubitorilor de comedie o mai bună cunoaştere a acestui fenomen, dar și un omagiu persoanei, spiritului şi operei lui Birlic și generațiilor ulterioare de actori, care nu au avut ocazia să crească cu Birlic şi să cunoască darul pe care el şi generaţia sa de actori l-au oferit scenei româneşti”, a declarat Alex Șerban, președinte al Asociaţiei Culturale Grigore Vasiliu Birlic.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.