Primul muzician asiatic care a câștigat competiția de dirijat „Gustav Mahler”, invitat la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/primul-muzician-asiatic-care-a-castigat-competitia-de-dirijat-gustav-mahler-invitat-la-sala-radio/

Vineri, 14 februarie, ora 19.00, Sala Radio este gazda unui concert cu doi invitaţi speciali aplaudaţi pe scenele internaţionale: tânărul dirijor Kahchun Wong (33 de ani), primul muzician asiatic care a câştigat prestigioasa competiţie internaţională de dirijat „Gustav Mahler” (Germania, 2016) şi violonistul român Valentin Șerban, membru al orchestrei Les Dissonances din Paris.

Un articol de Liliana Matei|10 februarie 2020

Evenimentul propus de Orchestra Națională Radio aduce în fața publicului Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră al lui Mozart. Amadeus și-a compus 4 dintre cele 5 concerte pentru vioară aproape unul după celalalt, în 1775… la doar 19 ani!

Partea a doua serii cuprinde Simfonia nr. 5 ce poartă semnătura compozitorului rus Dmitri Șostakovici, lucrare ce s-a bucurat de mare succes și peste jumătate de oră de aplauze la premiera de la Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad), în 1937.

Născut în Singapore într-o familie de origine chineză, Kahchun Wong a debutat în martie 2015, alături de Singapore Symphony Orchestra și începând de atunci a dirijat pe patru continente ansambluri de prestigiu ca Los Angeles Philharmonic, Berlin Konzerthaus Orchestra sau Sankt Petersburg Symphony Orchestra și, din 2018, este dirijor principal al orchestrei germane Nuremberg Symphony Orchestra.

După ce a câștigat Gustav Mahler Conducting Competition (2016), Kahchun Wong a fost invitat de celebrul dirijor Gustavo Dudamel (care a obținut aceeași distincție în 2004!) să dirijeze Filarmonica din Los Angeles în stagiunea 2016-2017! În Asia a dirijat ansambluri ca China Philharmonic, Shanghai Symphony, Tokyo Philharmonic, Tokyo Symphony, Osaka Symphony, Hiroshima Symphony etc.

În stagiunea 2019-2020 se va afla pentru prima oară la pupitrul unor ansambluri de prestigiu ca Detroit Symphony Orchestra, Calgary Philharmonic, Philharmonisches Orchester Heidelberg, Japan Philharmonic ș.a. De asemenea, revine în fața unor orchestre pe care a avut deja ocazia să le dirijeze, ca Royal Liverpool Philharmonic, Orchestre National du Capitole de Toulouse și Singapore Symphony.

Valentin Șerban a început studiul viorii la vârsta de 7 ani în Brașov (orașul său natal), unde a urmat și studiile universitare și a continuat apoi cursurile de Master la Kunstuniversität în Graz (Austria), sub îndrumarea violonistei Silvia Marcovici. Este membru al Orchestrei Române de Tineret (începând cu anul 2012) și în prezent este membru al orchestrei Les Dissonances din Paris.

A susţinut un număr impresionant de concerte şi recitaluri atât în România, cât și în Franţa, Austria, Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia sau Ucraina.

Violonistul român a participat la festivaluri precum Festivalul „Krzyzowa Music of Europe” în Polonia (2018-2019), JazzUp Sea Festival (2018), Festivalul SoNoRo (2017-2019), Brașov Winter Classics (2017), Musica Barcensis, Musica Coronensis (2016).

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.

14
/05
/14

În ultima zi a acestei luni, sâmbătă 31 mai, pe scena Ateneului Român, maestrul Gheorghe Zamfir va fi sărbătorit în cadrul galei aniversare Zamfir – 50 de ani pe scenă. Spectacolul aniversar va aduce la Ateneul Român 150 de artişti, printre aceştia numărându-se actorul Dan Puric, violonistul Eugen Sârbu, interpretul Grigore Leşe, taragonsitul Dumitru Fărcaş, […]

13
/05
/14

A.G.Weinberger, cea mai puternică şi mai complexă personalitate a bluesului din România, propus pentru nominalizare la şapte categorii la premiile Grammy în 2006, fiind supranumit şi Mr. Blues al României, vă aşteaptă sâmbătă, 17 mai, de la ora 20.00, la „Teatrelli, theatre, jazz and more“ (P-ţa A. LahovarI nr 7), la un recital extraordinar, o nouă selecţie de piese în care compoziţiile originale îşi fac loc printre temele muzicale ce aparţin anilor ’20 – ‘60 şi până astăzi...