Proiectul „Prezent! Cort de lectură la Petrila” aduce literatura contemporană în mijlocul orașului timp de 10 zile
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectul-prezent-cort-de-lectura-la-petrila-aduce-literatura-contemporana-in-mijlocul-orasului-timp-de-10-zile/

Între 8 şi 16 august, în incinta fostei mine Petrila, se desfăşoară „Prezent! Cort de lectură la Petrila”, un program de accesibilizare a literaturii contemporane în rândul locuitorilor din Petrila, la iniţiativa Asociaţiei inCAP.

Un articol de Liliana Matei|10 august 2019

Scopul proiectul este de a crește interesul pentru literatura contemporană în fostul oraș minier din Valea Jiului, aceasta fiind abordată interdisciplinar și experimental prin ateliere de educație și creativitate.

Astfel, între 8 și 15 august, de la ora 16.00, au loc ateliere de scriere creativă coordonate de scriitoarea Lavinia Braniște, în cadrul cărora participanții vor experimenta tehnici de scriere, vor analiza și explora structuri narative și vor învăța să ofere și să primească feedback. În aceeași perioadă, doritorii se pot înscrie la atelierele de documentare și videopoem coordonate de regizoarele Andreea Lăcătuș și Simona Constantin și actorii Minodora Broscoi și Eduard Burghelea, prin care participanții vor învăța concepte de bază de filmare pe parcursul unui tur ghidat al orașului.

De pe 9 pe 11 august, participanții se întâlnesc cu Suzana Dan, artist vizual, alături de care vor experimenta ilustrația de carte prin tehnici în cărbune. Materialele realizate de participanții la cele două ateliere vor fi publicate într-un volum care va fi lansat în luna octombrie 2019 în Petrila și București.

Zilnic, de la ora 19.00, vor avea loc lecturi performative de tip pop-up, din proză, poezie și texte dramatice scrise de autori contemporani români și străini, în diferite spații publice din oraș, anunțate cu o zi înainte. Într-o atmosferă relaxată, în lounge-ul de lectură din incinta minei Petrila, vizitatorii pot primi informații despre cărți, genera și participa la dezbateri și bea limonadă rece. Pe parcursul fiecărei zile se vor organiza scurte activități de grup.

Programul Prezent! își propune să creeze conexiuni între artiști emergenți și comunități în care accesul la cultură este redus. Două proiecte au avut loc până acum, ambele în comuna Scânteia, judetul Ialomița, comunitate în care vor fi cercetate pe termen lung impactul programelor „Prezent! proiect pilot de activare participativă a Căminului Cultural”, adică 9 săptămâni de evenimente organizate pentru și împreună cu comunitatea la Salonul de Nunți – proiecții de film, spectacole de teatru, ateliere interdisciplinare, întâlniri cu autori contemporani și „Prezent! Explorativ – Școala de vară”, care înseamnă 10 zile în care au fost dezvoltate împreună cu comunitatea un spectacol de teatru și un ziar, iar seara au fost organizate evenimente publice – proiecții și spectacole de teatru urmate de ateliere cu artisții invitați.

 

 

 

31
/05
/19

Gorzo ridică la propriu cea mai recentă sculptură a lui în fața Muzeului Național de Artă Contemporană. Se numește GHEORGHE și înainte să ajungă la MNAC a fost o casă. Casa bunicului lui Gorzo din Ieud, Maramureș.

30
/05
/19

"Nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. Griviţa 53 e o victorie a unor oameni, împotriva unui sistem." - Oana Pellea, actriţă. OUĂLE GRIVIŢA 53 sunt la Globalworth, între 29 mai si 10 iunie - ultima expoziţie publică a OUĂLOR GRIVIŢA 53 înainte de vânzare. Ouăle sunt expuse în Galeria temporară Globalworth, Barbu Văcărescu 201.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

23
/05
/19

Artmark Historical Estate, singura companie de consultanță imobiliară din Româniaspecializată în promovarea și tranzacționarea de proprietăți istorice și artistice, a lansat noulcatalog, ediția Primăvară 2019. Catalogul cuprinde peste 40 de proprietăți istorice șicontemporane și o insulă din Delta Dunării. Cel mai scump imobil este un palat de peste 10 milioane de euro.

21
/05
/19

Evenimentul Noaptea Muzeelor, care a avut loc sâmbătă, a atras peste 1.000.000 de vizitatori la nivel naţional şi a propus publicului expoziţii în diferite muzee, intervenţii şi experienţe artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte. În Bucureşti au fost peste 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale, iar în restul ţării numărul acestora a depăşit 150.