Propunerea Danemarcei la Premiile Oscar 2019, în cinematografele de la noi din 9 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/propunerea-danemarcei-la-premiile-oscar-2019-in-cinematografele-de-la-noi-din-9-noiembrie/

„Vinovatul” / „The Guilty”, propunerea Danemarcei la Premiile Oscar şi favoritul publicului cinefil din întreaga lume, ajunge în cinematografele din România pe 9 noiembrie, distribuit de Bad Unicorn.

Un articol de Liliana Matei|24 septembrie 2018

Filmul de debut al cineastului danez Gustav Möller a avut premiera mondială în competiția oficială de la Sundance Film Festival, unde a câștigat Premiul Publicului. Traseul festivalier al filmului a continuat cu International Film Festival Rotterdam, Transilvania International Film Festival (TIFF), Montclair Film Festival, Seattle International Film Festival, festivaluri unde Vinovatul / The Guilty a câștigat același trofeu: Premiul Publicului.

Un val de adrenalină (The Hollywood Reporter)

Primit bine atât de public cât și de presa internațională, Vinovatul este un film ce ilustrează într-o manieră bulversantă cum cele mai bune intenții se pot transforma într-o formă de abuz. Debutantul danez Gustav Möller reușește imposibilul, ținându-te pe muchia scaunului cu un thriller minimalist filmat în timp real, într-un interior unic, cu un personaj care vorbește nonstop la telefon.

Imprevizibil până la ultimul apel (Indiewire)

Asger Holm (Jakob Cedergren), centralist la serviciul de urgenţă 112, răspunde la apelul unei femei răpite. Când convorbirea se întrerupe brusc, începe o disperată căutare a victimei şi a agresorului. Folosindu-se doar de telefon, Asger se aruncă într-o cursă contracronometru pentru a salva femeia aflată în pericol, dar curând îşi dă seama că lucrurile nu sunt ceea ce par.

„Un film care te lasă să respiri doar când vrea el” (Cinemagia)

În România, Vinovatul a fost prezentat în avanpremieră în competiția Transilvania International Film Festival, acolo unde publicul TIFF l-a votat ca fiind cel mai bun film din competiție.

Curtat de producătorii de la Hollywood pentru un remake, regizorul Gustav Möller a declarant că nu are nici un interes de a face asta: „Realizarea unui film trebuie să fie ca o întrebare fără răspuns. Există această provocare, pe care încerc să o rezolv. Când filmul este terminat, întrebarea este mortă și provocarea s-a terminat”, a declarat Gustav Möller pentru Variety.

Gustav Möller s-a născut în Göteborg în 1988. În 2015 a absolvit Școala Națională de Film din Danemarca, secția de regie, cu scurtmetrajul In Darkness͟ care a câștigat Next Generation Award la festivalul de film din Haugesund. Vinovatul / The Guilty este lungmetrajul său de debut.

Jakob Cedergren a devenit cunoscut în 2000, în miniseria daneză͞ The Spider͟. A fost selectat în programul EFP Shooting Stars din 2005. În 2009 a primit Danish Academy Award și Critics Association Award pentrurolul din Terribly Happy͟ (regia: Henrik Ruben Genz). Pentru rolul din Submarino (regia: Thomas Vinterberg) a primit o nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film în 2011.

Vinovatul / The Guilty va rula în cinematografele din România începând cu data de 9 noiembrie. Un film distribuit de Bad Unicorn cu sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene, recomandat de Radio Guerrilla.

Urmăriți și pagina de Facebook a filmului.

13
/04
/23

După premiera internațională a seriei Spy/Master (HBO Max), în februarie, la Festivalul internațional de film de la Berlin, producție în care interpretează unul dintre rolurile principale, Ana Ularu a avut de curând premiera The Power/Puterea (Amazon Prime), un serial de nouă episoade în care joacă alături de Toni Collette (The Sixth Sense, Little Miss Sunshine), John Leguizamo (Moulin Rouge, Romeo + Juliet), Auli’I Cravalho (Vaiana, Moana/Ralph rupe netu`) și Josh Charles (The Good Wife/Soția perfectă).

13
/04
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL ajunge anul acesta la cea de-a 20-a ediție ce se va desfășura între 14 și 20 august la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

12
/04
/23

În luna mai, Warner TV transformă ziua de marți în ziua Rambo. În fiecare săptămână, celebrul personaj interpretat de Sylvester Stallone va avea parte de acțiune în filmele „First Blood”, „Rambo: First Blood Part II” și „Rambo III”.

06
/04
/23

American Independent Film Festival revine anul acesta la București cu cea de-a VII-a ediție, care va avea proiecții în sălile de cinema din București, între 21 și 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, și proiecții în aer liber, între 23 și 25 iunie, la Roaba de cultură, în Parcul Herăstrău.

31
/03
/23

KineDok – programul internațional ce promovează filmul documentar în spații alternative – revine la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe 4 aprilie, de la ora 16:00, la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir (Str. Viitorului nr. 52), prezentăm dezbaterea „Rolul bibliotecilor în activarea comunității locale prin film documentar”.

30
/03
/23

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, 1 aprilie, la o nouă „Noaptea Albă a Filmului Românesc", alături de regizorul Cristi Puiu. Apreciatele filme „Moartea domnului Lăzărescu", „Sieranevada" și „Malmkrog", dar și scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" se regăsesc printre filmele difuzate de TVR Cultural, pe 1 aprilie.

29
/03
/23

O nouă producție din Franța se pregătește să ajungă pe marile ecrane din România, începând cu data de 14 aprilie. În regia lui Laurent Charbonnier și a lui Michel Seydoux, doi artiști emblematici pentru industria de documentar despre natură, „Ștejarul și locuitorii săi” este un film despre universul unui stejar cu vârsta de 210 ani și importanța sa pentru toate vietățile pentru care el înseamnă acasă.

29
/03
/23

Festivalului de Film Românesc de la Nantes prezintă a doua sa ediţie în perioada 29 martie – 2 aprilie 2023, în organizarea Centrului Cultural Franco-Român de la Nantes şi având ca partener principal Institutul Cultural Român de la Paris. În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.