Festivalul Filmului Românesc de la Nantes. ICR Paris este partenerul principal al celei de-a doua ediţii
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-romanesc-de-la-nantes-icr-paris-este-partenerul-principal-al-celei-de-a-doua-editii/

Festivalului de Film Românesc de la Nantes prezintă a doua sa ediţie în perioada 29 martie – 2 aprilie 2023, în organizarea Centrului Cultural Franco-Român de la Nantes şi având ca partener principal Institutul Cultural Român de la Paris. În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2023

Cu o tematică generoasă, „La intersecţia culturilor”, festivalul prezintă publicului nantez cele mai importante producţii cinematografice româneşti ale anului 2022: “R.M.N.” de Cristian Mungiu și “Metronom” de Alexandru Belc (Un Certain Regard în 2022), dar și „Miracol” de Bogdan George Apetri. Programul festivalului afişează opt lungmetraje, trei scurtmetraje, o sesiune de inițiere în limba română prin cinema, pentru copii, două masterclass-uri cu actrița Orsolya Moldovan („R.M.N.”), realizatoarea Eva Pervolovici („Delta București”) și cineastul franco-român Horea Lapteș.

Cele opt lungmetraje alese sunt exemple reușite ale diversității culturale din România şi ale excelenţei cinematografiei româneşti contemporane. Selecția festivalului cuprinde și o serie de producții ale studenților UNATC, ca și trei scurtmetraje realizate de regizori români contemporani : Bogdan Naumovici, Bogdan Mureșanu, Constantin Popescu.

Experienţa culturală imersivă “Macaz/Ma case” din 30 martie de la Pol’n este, cu siguranţă, evenimentul inedit şi cel mai misterios al festivalului, urmat de difuzarea a trei scurtmetraje, o degustare de specialităţi româneşti şi o expoziţie de fotografie. Seara se va termina electrizant cu un Djset.

Anul acesta, Festivalul de film românesc de la Nantes invită publicul în şase locaţii importante ale metropolei : Le Cinématohgraphe, EuropaNantes, Pol-N, Muzeul de istorie natutrală din Nantes, cinematograful Bonne Garde şi şcoala Cinécréatis.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.