”Punctul Nemo” – prima coproducție internațională a Reactorului are premiera în aprilie
https://www.ziarulmetropolis.ro/punctul-nemo-prima-coproductie-internationala-a-reactorului-are-premiera-in-aprilie/

”Punctul Nemo” este rezultatul proiectului internaţional ”Stronger Peripheries: A Southern Coalition”, din care face parte alături de Centrul Cultural Clujean şi de alte trei organizaţii culturale: Pogon (Zagreb, Croaţia) şi L’arboreto şi Teatrul Dimora (Mondaino, Italia). Spectacolul se va juca în premieră în trei reprezentaţii, în perioada 22-24 aprilie, la Reactor.

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2023

Construit în jurul temei „Dreptul la viitor”, ”Punctul Nemo” este rezultatul rezidențelor care au avut loc în orașele gazdă (Cluj-Napoca, Zagreb și Mondaino) și în cadrul cărora Catinca Drăgănescu, artista selectată prin proiectul Stronger Peripheries, alături de Alexandra Caras, Selma Dragoș, Oana Hodade, Mihai Păcurar și Adonis Tanța, a avut ocazia să cunoască membrii comunităților locale și să exploreze împreună cu aceștia diferitele scenarii sociale care pot prinde contur în anii care urmează.

Ceea ce m-a atras la proiectul Stronger Peripheries a fost tocmai componenta de cercetare artistică, libertatea pe care ți-o dă o astfel de formulă de lucru pentru a explora zone noi, zone la care visezi, dar pe care ți-e teamă uneori să le testezi ȋn practică. Experiența celor două rezidențe a fost una extraordinară. Ambele au reprezentat două perioade fertile de inspirație și explorare, au conectat echipa și au funcționat ca incubatoare de idei în cadrul cărora am ȋntâlnit oameni faini cu discursuri interesante și am avut ocazia să ne coagulăm și testăm ideile. Ne-au oferit un adevărat laborator. (Catinca Drăgănescu)

„Dreptul la viitor” (“Right to the Future”), este una dintre cele șase mari teme explorate în cadrul proiectului, alături de “Work and Happiness”, “Connecting Dots”, “Daily Bread”, “Having a Voice” și “Bridging the gap”, și este tema centrală a tandemului coordonat de Centrul Cultural Clujean în colaborare cu Reactor de creație și experiment, alături de partenerii proiectului, POGON – Centrul pentru Cultură Independentă și Tineret din Zagreb, L’arboreto și Teatrul Dimora din Mondaino.

 

Creat sub forma unui joc interactiv și plasat într-un viitor nu foarte ȋndepărtat, ȋn plină criză climatică, ”Punctul Nemo” invită publicul să chestioneze atât propria viziune despre lume și viață, cât și provocările creării unei societăți alternative.

”Punctul Nemo” este cel mai izolat loc din lume, punctul cel mai ȋndepărtat de civilizație al planetei. Într-un viitor nu foarte ȋndepărtat, ȋn plină criză climatică, o agenție specializată ȋn turism de dezastru speculează ideea că de aici poate ȋncepe o lume nouă. Două grupuri curajoase sunt invitate să participe ȋntr-un joc al deciziilor menit să ȋi facă să chestioneze atât propria viziune despre lume și viață, cât și provocările creării unei societăți alternative. Aici totul e posibil, iar ce se ȋntâmplă la Punctul Nemo, rămâne la Punctul Nemo.

 

Punctul Nemo
Un spectacol de: Alexandra Caras, Selma Dragoș, Catinca Drăgănescu, Oana Hodade, Mihai Păcurar, Adonis Tanța
Performeri: Alexandra Caras, Selma Dragoș, Oana Hodade, Adonis Tanța
Spațiu și video: Mihai Păcurar
Muzică și sound design: Oana Hodade
Dramaturgie: Selma Dragoș și Catinca Drăgănescu
Concept și direcție de scenă: Catinca Drăgănescu

Foto și video afiș: Alexandra Caras
Co-producători: Reactor de creație și experiment, Centrul Cultural Clujean, Pogon (Zagreb), L’arboreto – Teatro Dimora (Mondaino)

Durata: 120 min
Vârsta recomandată: 16+

Limba – Română

Subiect: dreptul la viitor
Gen: reality check
Atmosferă: competitivă

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.