QuartFest: Primul festival de cvartete din România / Cluj, 29 – 31 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/quartfest-primul-festival-de-cvartete-din-romania-cluj-29-31-august/

Primul festival din România dedicat în totalitate cvartetelor de coarde şi unul dintre foarte puţinele festivaluri de acest gen din Europa va avea loc la Cluj-Napoca, în Iulius Parc, între 29 şi 31 august.

Un articol de Petre Ivan|26 august 2014

Prima ediţie a QuartFest se va bucura, în cele trei seri de festival, de prezenţa a 9 cvartete româneşti: Rua Quartet, Cantabile Quartet, Four Seasons Quartet, Grazioso Quartet, Napocensis Quartet, Nuages Quartet, Q Quartet, Unique Quartet, Accord Quartet.

Festivalul promovează muzica de cvartet, pentru care au compus nume ca Luigi Boccherini, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart sau Ludwig van Beethoven.

QuartFest promovează muzica de calitate şi îşi propune, prin ediţiile care urmează să aibă loc, să atingă standardele artistice şi organizatorice impuse de marile festivaluri europene dedicate genului. QuartFest îşi doreşte să atragă tinerii înspre acest gen muzical printr-o abordare dinamică, proaspătă şi pe deplin adaptată sensibilităţii contemporane.

Astfel, paleta de creaţii muzicale interpretate va fi una diversă, cuprinzând atât clasici, cât şi concerte de cover-uri după piese contemporane sau abordări inedite ale celor intrate în canonul muzical tradiţional.

Program QuartFest (29-31 august, Iulius Parc, pe ponton):

VINERI, 29 august QuartFest

19:00 Q Quartet

20:00 Four Seasons Quartet

21:00 Cantabile Quartet

SÂMBĂTĂ, 30 august

19:00 Accord Quartet

20:00 Nuages Quartet

21:00 Unique Quartet

DUMINICĂ, 31 august

19:00 Napocensis Quartet

20:00 Grazioso Quartet

21:00 Rua Quartet

Concertele se vor desfăşura în fiecare dintre cele trei zile de festival între 19:00 şi 22:00, iar accesul la evenimente este liber.

Foto: QuartFest – facebook

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.