Radio România, la UK International Radio Drama Festival, cu producția “Ping-pong”
https://www.ziarulmetropolis.ro/radio-romania-la-uk-international-radio-drama-festival-cu-productia-ping-pong/

Un tânăr festival britanic de teatru radiofonic, cu o reputaţie şi vizibilitate în curs de consolidare, a selectat producţia de teatru radiofonic Ping-pong de Sandu Macrinici în concursul ediţiei 2018. În perioada 18-23 martie va avea loc a IV-a ediţie a UK International Radio Drama Festival la Hern Bay, Kent în Marea Britanie.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2018

From stage to air/De pe scenă în eter e tema acesti a IV-a ediţii a festivalului, iar sintagma exprimă interesul organizatorilor de a stimula reflectarea în mediul auditiv a dinamicii scenei contemporane de teatru și de a pune în valoare posibilitățile tehnologiei multicanal de a crea scenografii auditive. Interpretarea temei festivalului acoperă de la adaptarea pentru radio a unor piese scrise pentru scenă, până la  înregistrarea unor spectacole live preluate de pe scenă.

Până în acest moment organizatorii au comunicat individual către producători decizia de selecție, urmând ca lista finală a producțiilor selectate în concursul internațional să fie ulterior anunțată. Festivalul acordă doar trei premii, în bani, unul pentru forma lungă care se referă la producții de maximum 60 de minute, unul pentru forma scurtă (producții de maximum 7 minute) și un premiu al publicului.

Primele două premii vor fi decise de un juriu format din câte un reprezentant al fiecărei producții selectate în concurs, iar premiul publicului va fi votat de către ascultătorii din online sau de cei din festival, iar câștigătorul va fi comunicat în termen de 10 zile după încheierea festivalului.

Teatrul Naţional Radiofonic s-a mai calificat la acest festival în 2015, la prima ediţie, când a obţinut premiul al II-lea la categoria teatru scurt cu producţia Numărătoare inversă, scenariul de Mihnea Chelaru şi Ion Andrei Puican, regia artistică Ion Andrei Puican

A IV-a ediție a festivalui UK International Radio Drama Festival e susținută de două organizații britanice importante pentru statutul scriitorilor, ALCS (Authors’ Licensing and Collecting Society) și WGGB (Writers’ Guild of Great Britain), ceea ce acordă un vot de încredere organizatorilor și confirmă importanța în creștere a festivalului în spațiul literaturii dramatice britanice.

Radio România s-a calificat în concurs cu piesa de debut a tânărului dramaturg Sandu Macrinci, în viziunea radifonică a regizorlui Mihnea Chelaru, ce a avut premiera absolută în 21 septembrie 2017 în cadrul programului Debut dramaturgic al Teatrului Național Radiofonic. Caracterul hiperrealist al dialogurilor, limbajul inspirat din cotidian al personajelor a oferit regiei un material dramaturgic generos, pus în valoare cu subtilitate de unicul canal (auditiv) de comunicare și de interpretarea nuanțată, atentă la fiecare detaliu a tuturor actorilor din distribuție.

După o licență în istorie și filozofie obținută în 2014 la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai Cluj, Sandu Macrinci a absolvit în 2017 Masteratul de Scriere Dramatică din cadrul Universității de Arte Târgu Mureș, dar în același timp, îşi continuă studiile la aceeași facultate în specializarea Regie ( anul II, licență).

Piesa Ping-Pong este lucrarea sa de master, iar tema pleacă de la situația unei familii înstrăinate, în care relațiile copii-părinți sunt distante, în pofida afecțiunii pe care și-o poartă reciproc. Boala fatală a tatălui și dispariția lui e momentul reevaluării relațiilor din familie.

Scrisă concis, cu replici scurte, alert ritmate, sensul piesei trimite la schimbul de pase din jocul de ping-pong, la amânarea unei reconcilieri între generații până la momentul când e prea târziu și regretele tinerilor rămân să ia locul sentimentelor neexprimate.

Ping-Pong de Sandu Macrinici,

adaptarea radiofonică, regia artistică şi sound design: Mihnea Chelaru.

În distribuție: Oliver Toderiţă, Mihaela Beţiu, Vlad Bîrzanu, George Ciobotea.

Muzica: George Marcu. Înregistrări teren: Marius Ţoghină şi Bogdan Dumitrescu. Manager de locaţie: Simona Vasiliu. Regia de studio: Janina Dicu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.

Producție TNR, septembrie 2017.

Foto: Ping-Pong – facebook

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.