Radioul public israelian şi-a cerut scuze după ce a difuzat muzica lui Wagner
https://www.ziarulmetropolis.ro/radioul-public-israelian-si-a-cerut-scuze-dupa-ce-a-difuzat-muzica-lui-wagner/

Radioul public israelian şi-a cerut scuze pentru că a încălcat un tabu, difuzând un fragment al operei “Amurgul Zeilor” a compozitorului german Richard Wagner, boicotat în Israel.

Un articol de Petre Ivan|3 septembrie 2018

O reprezentantă a postului de radio a precizat că difuzarea fragmentului a fost o greşeală, ea amintind că instrucţiunile din cadrul radioului israelian sunt aceleaşi de mulţi ani: muzica lui Wagner nu trebuie să fie difuzată.

Ea a subliniat, într-un comunicat, durerea pe care difuzarea acestei muzici o poate aduce supravieţuitorilor Holocaustului. “Ne cerem scuze de la ascultătorii noştri. Responsabilul emisiunii musicale a greşit când a difuzat această bucată”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Wagner, ale cărui compoziţii grandioase şi naţionaliste cuprind elemente antisemite, misogine şi idei privind puritatea rasială, a fost compozitorul preferat al lui Adolf Hitler.

În Israel nu există o lege care să interzică muzica lui Wagner să fie interpretată, însă orchestrele şi sălile de spectacole refuză să introducă compoziţiile lui în repertorii pentru a nu fi criticate de public.

Foto: Richard Wagner interzis în Israel – facebook

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.