Radioul public israelian şi-a cerut scuze după ce a difuzat muzica lui Wagner
https://www.ziarulmetropolis.ro/radioul-public-israelian-si-a-cerut-scuze-dupa-ce-a-difuzat-muzica-lui-wagner/

Radioul public israelian şi-a cerut scuze pentru că a încălcat un tabu, difuzând un fragment al operei “Amurgul Zeilor” a compozitorului german Richard Wagner, boicotat în Israel.

Un articol de Petre Ivan|3 septembrie 2018

O reprezentantă a postului de radio a precizat că difuzarea fragmentului a fost o greşeală, ea amintind că instrucţiunile din cadrul radioului israelian sunt aceleaşi de mulţi ani: muzica lui Wagner nu trebuie să fie difuzată.

Ea a subliniat, într-un comunicat, durerea pe care difuzarea acestei muzici o poate aduce supravieţuitorilor Holocaustului. “Ne cerem scuze de la ascultătorii noştri. Responsabilul emisiunii musicale a greşit când a difuzat această bucată”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Wagner, ale cărui compoziţii grandioase şi naţionaliste cuprind elemente antisemite, misogine şi idei privind puritatea rasială, a fost compozitorul preferat al lui Adolf Hitler.

În Israel nu există o lege care să interzică muzica lui Wagner să fie interpretată, însă orchestrele şi sălile de spectacole refuză să introducă compoziţiile lui în repertorii pentru a nu fi criticate de public.

Foto: Richard Wagner interzis în Israel – facebook

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.