Radu Beligan, în lacrimi de bucurie de ziua lui: „În teatru, oamenii pot trăi şi visa împreună“
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-in-lacrimi-de-bucurie-de-ziua-lui-in-teatru-oamenii-pot-trai-si-visa-impreuna/

Sute de spectatori au venit astăzi în Piaţa Timpului să-i cânte „La mulţi ani!“ maestrului Radu Beligan, care a împlinit 95 de ani chiar de ziua Sfântului Filimon, ocrotitorul artiştilor. Maestrul a fost sărbătorit de Teatrul Metropolis din Bucureşti.

Un articol de Ziarul Metropolis|14 decembrie 2013

Sute de spectatori au venit astăzi în Piaţa Timpului să-i cânte „La mulţi ani!“ maestrului Radu Beligan, care a împlinit 95 de ani chiar de ziua Sfântului Filimon, ocrotitorul artiştilor. Radu Beligan a fost sărbătorit de Teatrul Metropolis din Bucureşti.

„95 de ani. O viaţă! Aproape un secol petrecut în slujba Thaliei! Nu mă-ntrebaţi când a trecut, pentru că, în teatru, timpul este relativ. Anii trec adesea ca nişte clipe, iar clipele se scurg, adeseori, mai greu ca anii.

Cert este că, după tot acest timp, pot să afirm, cu evidentă satisfacţie, că nobila meserie căreia i-am dedicat existenţa este, în continuare, la loc de cinste în sufletele românilor. E normal să fie aşa. Teatrul este locul binecuvântat, unde oamenii pot trăi şi visa împreună, locul unde, odată ce s-a bătut gongul, ia naştere un miracol“.

Radu Beligan le-a mulţumit apoi, pentru modul în care au fost alături de el în această zi, lui Sorin Oprescu, primarul Capitalei, şi lui George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, şi tuturor celor care au înălţat în Piaţa Timpului un monument chiar în locul în care în urmă cu 200 de ani a avut loc prima reprezentaţie teatrală din România.

În jurul Gongului Thaliei, care a fost lovit de trei ori, pentru prima oară, de ziua lui Radu Beligan, au fost încrustate 200 de nume ale marilor artişti, şi unul în plus, pentru slujitorul anonim de teatru.

Gongul Thaliei

„Sper ca acest monument să dăinuie pentru mult timp de-acum înainte, pentru înfrumuseţarea minunatei noastre urbe şi, mai ales, pentru cinstirea artei“, a mai spus Radu Beligan.

Spectatorii i-au cântat, apoi, „Mulţi ani trăiască!“, alături de actorii veniţi să-l felicite: Ion Dichiseanu, Mircea Albulescu, Monica Davidescu, Ileana Stana Ionescu, Florina Cercel, Mitică Popescu ş.a. La eveniment s-a aflat şi Ilie Năstase, fosta glorie a tenisului.

Radu Beligan s-a închinat, uitându-se spre cer, şi apoi, ştergându-şi lacrimile, şi-a luat „La revedere“ de la spectatori, urcându-se într-o maşină de epocă.

Maestrul a plecat să se pregătească pentru spectacolul în care va juca în seara aceasta, „Lecţia de violoncel“, unde are un rol nou. El îi are ca parteneri pe Marius Manole, Lamia Beligan, Rodica Ionescu/Tania Popa, în spectacolul regizat de Felix Alexa, după o piesă de Mona Radu.

Radu Beligan

George Ivaşcu: „Radu Beligan, o cometă pe cerul Thaliei“

„Vă mulţumim că aţi venit în număr atât de mare, pentru a omagia ceea ce noi denumim «Miracolul Radu Beligan»“, a spus George Ivaşcu. Directorul Teatrului Metropolis a ales să-l prezinte pe Radu Beligan printr-o pildă pe care chiar maestrul a scris-o, în cartea sa, „Între acte“.

Radu Beligan

„Un călător în Franţa, în secolul al XIII-lea, întâlni la răscruce pe drumuri trei oameni, împingând, din greu, trei roabe cu piatră. Interesat de natura muncii lor, li s-a adresat pe rând. Iată răspunsurile lor: primul – «trudesc din zori până în noapte pentru câţiva franci mizerabili»; al doilea – «nu mă plâng de greutatea acestei munci, nevasta mea e bolnavă, copiii flămânzi… trebuie să-i hrănesc»; al treilea – «ajut la construirea Catedralei din Chartres».

În ceasurile de depresiune, zice Domnia Sa (Radu Beligan n.r.), mă gândesc deseori la această istorioară. Chiar dacă nu vom izbuti să înălţăm noi înşine acele opere pe care le visăm, e reconfortant să ai conştiinţa întocmai a acelui truditor anonim din secolul al XIII-lea, ale cărui pietre au netezit terenul pentru viitorii constructori ai catedralelor“, a citat George Ivaşcu.

„Iată un adevărat truditor în cetatea teatrului românesc: Radu Beligan!“, a continuat actorul. „Nu a cărat numai pietrele, netezind terenul, ci a înfiinţat propria sa companie de teatru, în perioada interbelică, apoi a fondat Teatrul de Comedie, a condus mai bine de 20 de ani Teatrul Naţional din Bucureşti şi este directorul fondator al Teatrului Metropolis“, a mai spus George Ivaşcu.

Radu Beligan

Citiţi şi: Radu Beligan împlineşte 95 de ani. Viaţa maestrului, pe o coală A4

Directorul Teatrului Metropolis i-a mulţumit lui Radu Beligan, care, „de când a răsărit ca o cometă pe cerul Thaliei, a încarnat în drumul său de incandescenţă roluri memorabile“. „Astăzi îl aplaudăm pe Radu Beligan, care aduce onoare României, prin intrarea în Cartea Recordurilor pentru cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scenă“.

Maestrul a primit felicitări şi din partea Ministerului Culturii, şi din partea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta din urmă a spus despre Radu Beligan că este un bun naţional. „Cu tot respectul ne închinăm în faţa carierei, a vieţii, a caracterului dumneavoastră“.

Citiţi şi: Marii actori îi urează „La mulţi ani!“ lui Radu Beligan. Veniţi alături de ei!

Foto cu Radu Beligan – Fotograful Tău

24
/10
/17

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.

24
/10
/17

Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 18.00, pe scena Ateneului Român, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, va avea loc un dialog între două personalităţi marcante ale lumii artistice contemporane: George Banu – profesor, teoretician și reputat critic al teatrului european, şi Ion Caramitru – actor, regizor, director al Teatrului Naţional din Bucureşti.

23
/10
/17

CRONICĂ DE FILM Conceput ca un film antispectacular, dedramatizat şi nonsenzaţional, dar asumat polemic, „Soldaţii. Poveste de Ferentari”, debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizoarei Ivana Mladenovic, poate rămâne, prin curajul său formal şi tematic, un reper în cinema-ul românesc.

23
/10
/17

Scurtmetrajul Offstage, scris și regizat de actorul Andrei Huțuleac, a câștigat sâmbătă seara Trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune în cadrul celei de-a 33-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia.

23
/10
/17

În data de 26 octombrie, de la ora 19:00, va avea loc lansarea platformei online www.cineama.ro, o colecție unică de filme de scurtmetraj digitizate de pe suport peliculă de 16 mm în perioada 1957-1989, documentare (etnografice, agricole, reportaje sportive, de protecția muncii), filme de ficțiune și de animație, precum și articole și interviuri cu cei mai activi cineamatori ai vremii.

23
/10
/17

„Bărbaţii sunt buni, dar femeile sunt magice.” – Catherine Deneuve. Îndrăgita actriță franceză a împlinit 74 de ani. În anull 2008, Deneuve a fost omagiată cu Premiul de Excelenta la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF.

23
/10
/17

Astăzi, 23 octombrie 2017, de la ora 11.00, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, va avea loc audiţia, cu public, a spectacolului Inimă de câine de Mihail Bulgakov. Spectacolul propus spre audiţie, este una dintre cele 42 de producţii radiofonice care fac parte din secţiunea On Air a Festivalului Naţional de Teatru, eveniment care, în acest an îl omagiază pe Victor Rebengiuc.

22
/10
/17

Regizorul Wong Kar-wai a primit vineri în Franța, la Lyon (centru-est), Premiul Lumiere pentru întreaga carieră. La 59 de ani, el este primul regizor chinez care a primit acest premiu. ''Dedic această onoare care mi s-a făcut soției și muzei mele, Esther. Există fragmente din ea în fiecare dintre personajele feminine din filmele mele'', a spus regizorul după ce a primit premiul din mâinile actriței Isabelle Adjani.

22
/10
/17

“Capace” intră pe marile ecrane din România începând cu 27 octombrie. Filmul semnat de Sorin Marin îl aduce în fața publicului pe Vlad Ivanov într-o ipostază mai puțin obișnuită, personajul interpretat de celebrul actor ieșind din zona personajelor negative – ”Capace” este povestea unui bărbat bogat și puternic, dar singur (interpretat de Vlad Ivanov), care își conduce afacerile cu autoritate și fără scrupule.

21
/10
/17

În perioada 20-28 octombrie are loc a patra editie a HomeFest. Nouă zile în care bucureştenii se pot bucura de spectacole neconvenţionale de teatru sau dans, de lecturi, concerte şi performance-uri.

21
/10
/17

Concerte speciale, solişti vestiţi dar şi peripeţii or gesturi ale artiştilor or publicului, momente plăcute sau mai puţin. O trecere în revistă, Da capo al fine, a Festivalului Enescu.

20
/10
/17

Cartea „O undiță pentru bunicul meu” (traducere din limba chineză de Irina Ivașcu) de Gao Xingjian (Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2000) a fost publicată la Editura Polirom, în 2017.