Recital extraordinar  ÉRDI TAMÁS
https://www.ziarulmetropolis.ro/recital-extraordinar-erdi-tamas/

Duminică, 8 mai, ora 19, pianistul ÉRDI TAMÁS va susţine un recital în Sala mare a Ateneului Român din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2016

Parcursul artistic al pianistului ÉRDI TAMÁS este  cu adevărat extraordinar.  Și-a pierdut vederea din cauza unui incubator defect. Înclinaţia sa către muzică a fost descoperită destul de devreme. Profesorii lui (Becht Erika şi Eckhardt Gábor) transformă partiturile, printr-o metodă specială, vizibile şi pentru el, prin recompunerea pieselor muzicale. Obţine primul succes la vârsta de 15 ani în cadrul Festivalului de Primăvară din Budapesta, interpretând sub bagheta dirijorului Vásáry Tamás unul dintre concertele de pian ale lui Mozart.

La vârsta de 17 ani câştigă Concursul Internaţional de Pian  “Louis Braille” de la Moscova şi este admis la Academia de Muzică din Viena. La 18 ani obţine locul întâi la Concursul de pian Gina Bachauer din Salt Lake City, cu o producţie pentru cinci piane. La 19 ani îi apar două discuri cu muzică de Mozart, care obţin un real succes şi în Canada, în anul 2000. Recitalul din Palatul Artelor din Budapesta, din 2005 a devenit materialul primului DVD de muzică clasică al acestei instituţii, ulterior apărându-i şi alte albume cu compoziţii ale lui Schubert, Chopin, Bartók şi Liszt, precum şi DVD-ul intitulat „Tamás şi prietenii săi din cele cinci continente”.
Duminica, 08 Mai 2016, 19:00 – 21:00
Sala mare
Armonii. Érdi Tamás în turneu central-european

Program

Frédéric Chopin
Fantezie impromptu, op. 66
Nocturna în do diez minor, op. posth.
Balada în sol minor, op. 23
Preludiul în re bemol major, op. 28, nr.15

Franz Liszt
Sposalizio
Consolation, în re bemol major

Zoltán Kodály
Dansuri din Ţinutul Mureşului

Franz Liszt
Jeux d’eau a la Villa d’Este

Béla Bartók
Improvizaţii pe cântece ţărăneşti maghiare
Allegro barbaro
Seara la secui
Dansuri româneşti

Franz Liszt
Rapsodia ungară nr. 6

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program:Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

În 2002 ÉRDI TAMÁS obţine diplomă de artist la Royal Music Conservatory din Toronto, unde a studiat ca bursier la clasa profesorului Leon Fleisher. În perioada studiilor din Canada susţine concerte cu Orchestra Simfonică din Toronto, Orchestra Simfonica din Islanda, Orchestra Radio din Budapesta, Orchestra Mozart din Viena, Orchestra Naţională din Ungaria, Orchestra Radio, iar în 2011 susţine concertul de închidere a Anului Liszt de la Filarmonica Georges Enescu din Bucureşti. De asemenea a susţinut recitaluri la Carnegie Hall, Lincoln Center şi în importante săli de concerte din Siberia, Kuweit, Liban, America, Canada şi din marile oraşe europene, precum Barbican Center din Londra. În Varşovia a cântat în repetate rânduri sub statuia lui Chopin, în faţa a 4000 de oameni. A concertat sub bagheta unor mari dirijori precum Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Rico Saccani, Uri Mayer şi Barry Wordsworth.
În anul 2008 ÉRDI TAMÁS obţine premiul Junior Prima, acordat tinerilor talentaţi sub 30 de ani, iar în anul 2010 obţine şi premiul Prima Primissima în categoria muzică clasică, cea mai importantă recunoaştere acordată artiştilor în Ungaria.

În anul 2012 este distins cu Ordinul Crucea de Merit în grad de cavaler.

27
/04
/14

În această seară (27 aprilie), de la ora 19.00, publicul va avea astfel ocazia să urmărească debuturile câtorva dintre tinerii balerini talentaţi ai Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti şi totodată să se bucure de muzica lui Adolphe Ch. Adam, sub bagheta lui Ciprian Teodorașcu.

27
/04
/14

Miercuri, 30 aprilie (19.00), îl veţi asculta pe Razvan Suma la Sala Radio, alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului britanic William Kunhardt. Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, acesta cucerind publicul din cele mai multe oraşe ale ţării cu turneele sale naţionale „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

14
/04
/14

Un recital extraordinar şi un concert cu Orchestra Naţională Radio vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti, pe 23, respectiv 25 aprilie. Sărbătorile Pascale se prelungesc, astfel, cu două sărbători dedicate muzicii şi celui mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Mozart.

11
/04
/14

Primăria Sectorului 3 organizează prin Centrul Cultural Casa Artelor primul eveniment în aer liber, de mare amploare din 2014. Cetăţenii sectorului 3 şi nu numai sunt invitaţi, în 13 aprilie, ora 20,00, în Duminica Floriilor, în Parcul Titan - Parcul Artelor la întâlnirea cu muzica sacră pascală.

10
/04
/14

Vineri, 11 aprilie 2014 (19.00), cu exact o săptămână înainte de Vinerea Mare, la Sala Radio, „artileria grea” a instituţiei artistice se reuneşte pe scenă pentru a vă dărui un concert cu Misa în si minor - Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio şi dirijorul Tiberiu Soare.

09
/04
/14

A fost numită „Sarah Bernhardt a teatrului de operă”. Cu ochi de smarald, trup de felină și un farmec scenic ce radia patos şi rafinament, Virginia Zeani a electrizat publicul de operă de pe patru continente şi n-a uitat niciodată să spună că, la origine, este româncă.

09
/04
/14

Reputaţia sonorităţii inegalabile a viorilor Stradivarius, instrumente muzicale italiene fabricate în urmă cu 300 de ani, este serios afectată de un test realizat de violonişti cu reputaţie mondială, care au preferat, în majoritatea lor, sonoritatea oferită de instrumentele moderne.

09
/04
/14

De la New York la Reghin, de la Sankt Petersburg la Tecuci și Lisabona. Horia Mihail e un pianist călător, gurmand și curios, care n-ar spune nu nici unui loc de pe lume. Zilele astea se află într-un turneu al cărui nume îi vine mănușă: „Pianul călător”.