Recomandări la final de #FITSonline
https://www.ziarulmetropolis.ro/recomandari-la-final-de-fitsonline/

Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu ediţia specială #online „Puterea de a crede / Empowered”, continuă în acest weekend cu o serie de spectacole şi evenimente de excepţie.

Un articol de Liliana Matei|20 iunie 2020

Teatru, dans, spectacole de stradă, muzică și conferințe speciale cu invitați de marcă, pot fi urmărite pe site-ul FITS și pagina de Facebook FITS. Festivalul continuă până duminică, 21 iunie 2020.

Sâmbătă, 20 iunie, ora 14:30 – Therme Forum. Teatru și Arhitectură – Cultura și identitatea orașului, economie și bunăstare socială. O discuție cu Astrid Cora Fodor, Primarul Municipiului Sibiu, Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, și Robert Hanea, președinte și CEO al Therme Group cu privire la rolul pe care îl joacă cultura în conturarea orașului Sibiu și o perspectivă asupra dezvoltării viitoare.

Invitați:

  • Astrid Cora Fodor – Primarul Municipiului Sibiu
  • Constantin Chiriac – President, Sibiu International Theatre Festival, General Manager, Radu Stanca National Theatre Sibiu
  • Dr. Robert C. Hanea – Founder, Chairman and CEO, Therme Group™
  • Tateo Nakajima – Arup Fellow

Sâmbătă, 20 iunie, ora 20:05 – „Măsură pentru Măsură”, regia Declan Donnellan, Cheek by Jowl & Moscow Pushkin Drama Theatre

Printr-o combinație de umor și gravitate, Shakespeare tranșează natura guvernării, a iubirii și a dreptății, ridicând întrebări tulburătoare despre modul cum suntem conduși și explorând „relațiile complexe dintre cei aflați la putere și cetățenii de rând” (Kristina Matvienko).

Spectacolul „Măsură pentru măsură” a fost nominalizat pentru cinci premii Masca de aur, printre care Cea mai bună producție de mari dimensiuni și Cel mai bun regizor (Declan Donnellan).

Apreciat la Moscova drept „un tablou izbitor al Rusiei contemporane” (Novaya Gazeta), „Măsură pentru măsură”, creat de Cheek by Jowl, este „un adevărat thriller, ce ajunge la inimile tuturor spectatorilor” (Mir 24) printr-o „serie de scene spectaculoase ce se succed rapid” (Teatral).

Duminică, 21 iunie, ora 11:00 – Octavian Saiu în dialog cu Robert Wilson – conferință specială

Născut în Waco, Texas, Robert Wilson este unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali și de teatru. Spectacolele sale neconvenționale conțin o varietate largă de mijloace artistice, inclusiv dans, mișcare, lumini, sculptură, muzică și text. Imaginile create de el au o estetică impresionantă și încărcătură emoțională, iar producțiile lui au câștigat aprecierea publicului și a criticilor din toată lumea. Acesta și-a pus amprenta și pe opere precum: „Ultima bandă a lui Krapp” de Beckett, „Opera de trei parale” de Brecht/Weill, „Pelléas et Melisande” de Debussy, „Faust” de Goethe, „Odiseea” lui Homer, „Fabule” de Jean de la Fontaine, „Madama Butterfly” de Puccini și „La Traviata” de Verdi. Wilson a primit multe premii de excelență, inclusiv o nominalizare la Premiile Pulitzer, două Premii Ubu, Leul de aur la Bienala de la Veneția și un Premiu Olivier. A fost ales membru al Academiei de Litere și Arte din America, precum și al Academiei de Arte din Germania, primind titlul de Doctor honoris causa de opt ori. A fost numit Comandant al Ordinului literelor și artelor (2003) și în 2014, Ofițer al Legiunii de onoare a Republicii Franceze, precum și Ofițer al Ordinului de merit al Republicii Federale Germane.

Duminică, 21 iunie, ora 18:05 – Kibbutz Contemporary Dance Company – ”If At All”, coregrafia Rami Be’er (dans)

Un spectacol emoționant având la bază linii circulare metaforice și abstracte, mergând dinspre forme închise spre structuri deschise.

Spațiul fizic în mișcare, construit pe o serie de evenimente alcătuite din relații interpersonale diferite și în continuă schimbare.

„Un spectacol plin de forță și de emoție… O capodoperă puternică, o punere în scenă extrem de încrezătoare…” – The Jerusalem Post

Spectacolele și evenimentele din cadrul ediției speciale #FITSonline sunt difuzate gratuit, în limbile română și engleză, exclusiv pe site-ul festivalului www.sibfest.ro/fits-online și pe pagina de Facebook FITS, în limba română. Pe site, spectacolele sunt transmise și în reluare, în fiecare seară, după încheierea premierelor. Pe pagina de Facebook sunt difuzate doar premierele, conform programului de pe site.

Foto credit: Johan Persson

28
/10
/14

Iubitorii teatrului vor avea parte, în curând, de o întâlnire inedită cu poetul Gellu Naum. Este vorba despre cinci reprezentații ale spectacolului N(AUM), după textele îndrăgitului poet român, cu Oana Pellea și Cristina Casian în distribuţie. Un proiect UNTEATRU, găzduit de Teatrul METROPOLIS cu sprijinul Fundației Gellu Naum. Proiect realizat cu sprijinul Raiffeisen Bank.

28
/10
/14

V-aţi întrebat vreodată cum ar suna unul dintre hiturile lui Michael Jackson în interpretarea lui Tom Waits? Sau a lui Marilyn Manson sau a lui Stevie Wonder sau a fetelor de la Spice Girls? Cu siguranţă nu. Şi, în consecinţă, veţi afla chiar acum.

28
/10
/14

Cântecul "Bohemian Rhapsody" al trupei Queen are "puteri tămăduitoare", întrucât are capacitatea de a le ajuta pe acele persoane care sunt bolnave sau se simt deprimate, afirmă autorii unui sondaj realizat recent în Marea Britanie, informează bbc.com.

28
/10
/14

Trei lucrări ale artistului român Adrian Ghenie - "Duchamp's Funeral I", "Study for «The Devil»" şi "Hunger" - au fost vândute la două licitaţii organizate recent la Londra, de casa Sotheby's, cu sumele de 1.285.389 de euro, 15.714 euro, respectiv, 146.453 de euro, potrivit site-ului sothebys.com.

28
/10
/14

Un autoportret alb-negru al compozitoarei și fotografei Sabina Ulubeanu, co-director artistic al Festivalului de Arte Noi InnerSound, este expus alături de 50 de lucrări ale unor artiști din toată lumea care activează în spațiul austriac, la una dintre cele mai cunoscute galerii de artă din Viena, West46, în cadrul Bienalei Eyes On. Expoziția este deschisă până la 7 noiembrie.

28
/10
/14

Duminică, 26 octombrie, s-a desfășurat prima seară a Festivalului Național de Teatru la Librăria Humanitas București, în cadrul căreia s-au lansat cărțile: "Caragiale după Caragiale. Arcanele interpretării: exagerări, deformări, excese" de Angelo Mitchievici și "În dialog cu anticii" de Alexandra Ciocârlie.

27
/10
/14

Joi, 30 octombrie, de la ora 20.00, reîncepe seria discuțiilor culturale din Ceainăria ARCUB. În prima ediție a toamnei de Trialoguri la ARCUB, invitată specială este Oana Pellea, una dintre cele mai îndrăgite actrițe contemporane. Evenimentul va fi moderat de jurnalistul de televiziune Marius Constantinescu, iar discuţiile vor fi completate de acordurile muzicale ale Alexandrei Ușurelu.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

Doi mari compozitori ai repertoriului simfonic – Beethoven şi Grieg, o partitură monumentală ca Simfonia a III-a – Eroica şi doi apreciaţi muzicieni români, dirijorul Tiberiu Soare şi pianistul Horia Mihail, sunt elementele reunite în concertul aniversar oferit vineri, 31 octombrie 2014 (19.00) de Orchestra Naţională Radio, în onoarea Zilei Radioului.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".