Recorduri doborâte la o licitaţie Christie’s
https://www.ziarulmetropolis.ro/recorduri-doborate-la-o-licitatie-christies/

Tablouri de Juan Gris, Pablo Picasso şi René Magritte au fost aprig disputate, la Londra, la o licitaţie organizată de Christie’s, la care au fost doborâte mai multe recorduri, inclusiv cel pentru suma totală obţinută într-o singură seară de o casă de licitaţii – 212,7 milioane euro.

Un articol de Petre Ivan|6 februarie 2014

Tablouri de Juan Gris, Pablo Picasso şi René Magritte au fost aprig disputate, la Londra, la o licitaţie organizată de Christie’s, la care au fost doborâte mai multe recorduri, inclusiv cel pentru suma totală obţinută într-o singură seară de o casă de licitaţii – 212,7 milioane euro.

Tabloul „Nature morte à la nappe à carreaux”, realizat în 1915 de artistul cubist spaniol Juan Gris, estimat între 12 milioane lire sterline şi 18 milioane lire sterline, a fost vândut cu 34,8 milioane de lire sterline (41,8 milioane euro), stabilind un nou record mondial de preţ pentru o operă a acestui artist vândută la licitaţie.

Alte trei recorduri au fost stabilite pentru opere realizate de Le Corbussier, Carlo Carra şi Dorothea Tanning, notează Mediafx.

Pictura „Femme au costume turc dans son fauteuil”, de Pablo Picasso, care a reprezentat-o pe pânză, în 1955, pe viitoarea sa soţie, Jacqueline Roque, sub forma unei femei dintr-un harem turcesc, a fost achiziţionată cu 16,88 milioane de lire sterline (20,29 milioane euro).

35 dintre operele puse în vânzare au fost vândute cu peste 1 milion de lire sterline

„Suntem încântaţi de aceste rezultate, care reprezintă cea mai mare sumă obţinută la o licitaţie organizată la Londra, la toate categoriile”, a declarat Jay Vincze, directorul casei Christie’s.

Printre celelalte opere prezente la această licitaţie istorică, „Les chasseurs au bord de la nuit”, realizată în 1928 de René Magritte, s-a vândut cu 6,58 milioane de lire sterline (7,9 milioane euro), iar pictura „Les cylindres colorés”, realizată în 1918 de Fernand Léger, a fost cumpărată cu 12,07 milioane de lire sterline (14,5 milioane euro), depăşind de două ori estimările organizatorilor.

recorduri

Les chasseurs au bord de la nuit (1928), de René Magritte

Bronzul „Trois hommes qui marchent I”, creat în 1951 de artistul elveţian Alberto Giacometti, a fost achiziţionat cu 9,04 milioane de lire sterline (10,86 milioane euro), iar lucrarea „Composition No. II with Blue and Yellow”, realizată în 1930 de Piet Mondrian, a fost vândută cu 12,4 milioane lire sterline (14,9 milioane euro).

La aceeaşi licitaţie, 85 de opere ale artistului spaniol Joan Miro ar fi trebuit să fie propuse la vânzare de către Guvernul portughez cu scopul de a-şi acoperi golurile din vistieria statului, informează Mediafax.

Totuşi, casa de licitaţii Christie’s, influenţată de polemicile judiciare din Portugalia, a decis în ultimul moment să retragă din licitaţie aceste opere.

Foto cu Recorduri Christie’s : Nature morte à la nappe à carreaux şi Les chasseurs au bord de la nuit – wikipedia

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.