Regizorul filipinez Brillante Mendoza, invitatul special al BIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizorul-filipinez-brillante-mendoza-invitatul-special-al-biff/

Regizorul filipinez Brillante Mendoza, unul dintre cei mai importanţi cineaşti ai lumii, este invitatul special al celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), care va avea loc în perioada 24-30 iunie.

Un articol de Petre Ivan|14 iunie 2019

El îşi va prezenta în competiţia BIFF cel mai nou film, „Alfa: Dreptul de a ucide” („Alpha: The Right to Kill”, 2018), câştigător al Premiului Special al Juriului la San Sebastian. Proiectat în premieră în România, filmul are în centru un ofiţer de poliţie şi un tânăr informator, implicaţi într-o amplă şi controversată operaţiune pentru arestarea unui lord al drogurilor din Manila.

Brillante Mendoza va susţine un masterclass şi va introduce de asemenea unul dintre cele mai premiate filme ale sale, „Pântecele tău” („Thy Womb”), prezentat în 2012 în Competiţia Festivalului de la Veneţia, unde actriţa Nora Aunor a obţinut trofeul de interpretare.

Brillante Mendoza

Autor a peste 15 filme, Brillante Mendoza este un obişnuit al celor mai mari festivaluri, unde a obţinut numeroase trofee, printre care şi un premiu de regie la Cannes în 2009, cu „Kinatay”.

Un alt titlu din competiţia de la această ediţie aniversară a BIFF este extrem de aşteptatul „Sibyl” (2019), al regizoarei franceze Justine Triet, prezentat într-o proiecţie specială în România la scurt timp după selecţia din competiţia Festivalului de la Cannes.

„Sibyl” are ca protagonistă o femeie psihoterapeut blazată (Virginie Efira) care revine la prima sa pasiune, aceea de a deveni scriitoare, inspirată de cea mai nouă pacientă a sa, o actriţă aspirantă cu probleme (Adèle Exarchopoulos).

Tot de la Cannes, din secţiunea Un Certain Regard, vine în competiţia BIFF şi unul dintre cele mai lăudate debuturi de pe Croazetă, „Spre casă” (2019, „Evge”/”Homeward”), al unui foarte tânăr regizor ucrainean de origine tătară, Nariman Aliev.

Filmul urmăreşte drumul pe care un bărbat dintr-o familie de tătari din Crimeea îl face alături de fiul său pentru a transporta de la Kiev cadavrul unui alt fiu pe care vrea să îl îngroape în locurile natale.

Singurul film românesc din cursa pentru trofeele BIFF este „Un prinţ şi jumătate” (2018), noul lungmetraj regizat de Ana Lungu, inclus anul trecut în competiţia Festivalului de la Sarajevo.

Avându-i în rolurile principale pe Iris Spiridon, Marius Manole şi István Téglás, „Un prinţ şi jumătate” este povestea a trei prieteni ajunși la vârsta adultă care nu reușesc, din diverse motive, să aibă o familie. Ca o soluție împotriva singurătății, Iris, Marius și Istvan aleg, pentru moment, să locuiască împreună într-un apartament închiriat în București. Când Iris se îndrăgostește de un scriitor maghiar din Transilvania, „familia fericită” este în pericol de a se destrăma.

Celelalte patru titluri din competiţia BIFF, anunţate deja, sunt „Piranhas” („La paranza dei bambini”, 2019), al italianului Claudio Giovannesi, „Iubire divină” („Divino Amor”, 2019), al brazilianului Gabriel Mascaro, „Asako I & II” (2018), al japonezului Ryûsuke Hamaguchi şi „Hellhole” (2019), al belgianului Bas Devos.

Filmele vor concura pentru trei trofee: Marele Premiu, în valoare de 4.000 de euro, Premiul pentru cea mai bună regie – 2.500 de euro şi Premiul pentru cel mai bun scenariu – 2.500 de euro. Premiile sunt asigurate de Institutul Cultural Român (ICR), partener şi susţinător tradiţional al BIFF.

Juriul internaţional care va decide câştigătorii este format din directoarea artistică a Festivalului Internaţional de Film de la Haifa, Pnina Blayer (preşedinte), actorul Dan Nuţu, regizoarea germană Sandra Nettelbeck, regizorul Paul Negoescu şi producătorul francez Anthony Bobeau.

Programul BIFF va fi anunţat marţi, 18 iunie, când se vor pune în vânzare online şi biletele, pe Eventbook.ro.

Foto: BIFF, Brillante Mendoza – facebook

09
/11
/14

Actorul şi cântăreţul american Harry Belafonte, scenaristul francez Jean-Claude Carriere, regizorul japonez de filme de animaţie Hayao Miyazaki şi actriţa irlandeză Maureen O'Hara au fost recompensaţi sâmbătă seară cu câte un Oscar onorific (Governors Awards) de către Academia de film americană.

08
/11
/14

Ben Cross şi Dragoş Bucur fac din comedia Alt Love Building un film de 5 Oscaruri, CV-ul cumulat al celor doi actori însumând nu mai puţin de patru statuete şi o nominalizare, distincţii dobândite de filmele ,,Chariots of Fire” şi ,,The Way Back”.

07
/11
/14

CRONICĂ DE FILM Noul film al rusului Andrei Zviaghințev, „Leviathan”, este o alegorie despre puterea discreționară și impunisabilă, ale cărei victime, oamenii simpli, par a-și avea propria vină pentru lumea decăzută și damnată în care trăiesc.

07
/11
/14

La cererea publicului, șase filme din programul Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de proiecții suplimentare la Cinema Elvira Popescu, între 13 și 16 noiembrie. Spectatorii vor putea viziona filmele: Winter Sleep, Leviathan, The Tribe, Maidan, Bridges of Sarajevo și La Jaula de Oro.

06
/11
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic de la Berlinale 2014, “Patimile Mariei” se lansează vineri, 7 noiembrie, în cinematografele din București și alte 16 orașe.

05
/11
/14

În competiția de lungmetraj internațional a celei de-a șasea ediții a KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Familie, care va avea loc între 14 și 19 noiembrie, în București, au fost selecționate 12 filme și animații, care vor putea fi urmărite în exclusivitate la Cinema Studio, Cinemateca Eforie și Cinema Pro.

04
/11
/14

Satiră cinematografică la adresa lumii showbiz de la Hollywood, Maps to the Stars a fost considerat de presă drept cel mai bun film al regizorului din ultimii zece ani. De săptămâna trecută rulează în toate cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.

03
/11
/14

Mii de spectatori au umplut sălile Studio, Patria și Elvira Popescu, la cel mai așteptat eveniment cinematografic al toamnei: Les Films de Cannes à Bucarest. Între 24 și 30 octombrie, peste 14.000 de spectatori au luat parte la proiecții și dezbateri, un număr record pentru istoria de doar cinci ediții a festivalului