Restrospectiva FNT2023 a apărut în Teatrul azi nr. 11-12/2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/restrospectiva-fnt2023-a-aparut-in-teatrul-azi-nr-11-12-2023/

Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitaţi să reflecteze specialişti şi jurnalişti din domeniu.

Un articol de Petre Ivan|18 ianuarie 2024

În deschiderea accentelor cu numărul 11-12, curatorii Festivalului, Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, au conturat o retrospectivă personală a acestei ediții și, mai ales, a stagiunii teatrale pe care au navigat-o pentru a alege cele mai potrivite producții. În continuare, Teatrul azi a invitat cunoscute voci specializate, din diferite generații, să propună topuri și selecții personale cu spectacole prezente în programul FNT2023. Au răspuns provocării și au transformat cu perspectiva lor acest eveniment într-o experiență personală unică: Daria Ancuța, Mihai Brezeanu, Raluca Cîrciumaru, Oltița Cîntec, Silvia Dumitrache, Claudiu Groza, Doru Mareș, Doina Papp, Mirella Patureau, Savas Patsalidis, Iulia Popovici, Irina Wolf și Irina Zlotea. Imaginea de ansamblu a Festivalului Național de Teatru ar fi fost incompletă fără rubrica new generation. De această dată, trei tineri actori, cap de afiș, au fost în luminile reflectoarelor: Oana Jipa, Tudor Cucu-Dumitrescu și Marin Lupanciuc. Nu în ultimul rând, secțiunea spectacolelor internaționale invitate în cadrul FNT s-a aflat în atenția criticilor de teatru Alina Epîngeac și Octavian Szalad; alături de  ei, Ada-Maria Ichim a avut-o ca parteneră de dialog pe Corinne Jaber, actriță, regizoare, dramaturgă, creatoarea spectacolului Oh, dulcele meu pământ!.

La jumătatea unei stagiuni ofertante și o supriză la final de an

Rubrica actualitate.RO vine cu un sumar consistent care surprinde succint prima jumătate a bogatei stagiuni 2023-2024. De la secțiunea dedicată festivalurilor, până la articolele despre premiere recente și teatru pentru copii, cititorii vor putea parcurge trasee teatrale care străbat întreaga țară, din București până la Iași, Bacău, Cluj-Napoca sau Odorheiu Secuiesc. Printre festivalurile cuprinse în acest număr al revistei se numără: UTE Fest Cluj-Napoca, Festivalul de Comedie Galați, Întâlnirile Internaționale Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Teatru „Toma Caragiu” Ploiești, Întâlnirile dráMA Odorheiu Secuiesc, FITPT Iași.

Anul 2023 se încheie, însă, cu  o surpriză. Începând cu acest număr al revistei, rubrica internațional va propune cu regularitate un spotlight regizoral. Secțiunea curatoriată de Irina Wolf va cuprinde portrete dedicate artiștilor din noul val teatral și performativ, nume care încep să se impună pe scenele europene, cu noi practici creative și un suflu estetic proaspăt. Cel care inaugurează noua subrubrică este Leonardo Lidi, actor, dramaturg, regizor și formator foarte prezent în viața teatrală italiană. În continuarea turului internațional, Oana Borș face o oprire la Budapesta cu prilejul ediției de toamnă a Festivalului MITEM, iar Octavian Szalad scrie despre cea de-a 66-a ediție a National Puppetry Festival, desfășurat în Maryland, SUA.

La raftul de teatru, recenzia Doinei Papp despre volumul autobiografic semnat de Dinu Cernescu, Viața mea în teatru, subliniază golul ireconciliabil lăsat în urmă de dispariția recentă a regizorului. Alături, Elisabeta Pop a scris cu tandrețe și prietenie despre antologia dedicată omului de teatru Florin Faifer, un volum coordonat de Nicolae Panaite.

În încheierea numărului 11-12, Președintele UNITER, Dragoș Buhagiar lansează câteva Gânduri la final de an.

Copertele numărului 11-12/2023

Copertele realizate de Laurențiu Buglea se deschid cu o scenă surprinsă de fotografa Mihaela Marin, din spectacolul-eveniment, Catarina și frumusețea de a ucide fasciști, invitat în Festivalul Național de Teatru. În interior, Ana Bianca Popescu şi Tudor Istodor sunt fotografiați de Diana Matei în Ex de Marius von Mayenburg (Teatrul Mic Bucureşti). Pe coperta IV, regăsim o imagine de Marian Adochiţei, cu Ecaterina Lupu în recenta premieră a Teatrului de Stat din Constanța, 10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia.

Pregătiți pentru abonamente?

Revista Teatrul azi declară deschisă perioada de abonamente pentru anul 2024! Pentru mai multe detalii, dar și pentru comenzi de revistă şi cărți dedicate teatrului puteți accesa teatrul-azi.ro, puteți scrie la adresa [email protected] sau puteți vizita librăriile Cărtureşti (Verona şi Carusel) din Bucureşti şi La Două Bufniţe din Timişoara.

Dacă doriţi să intrați în legătură cu echipa redacțională, puteți trimite un e-mail la [email protected].

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.