RETRO Nae Caranfil
https://www.ziarulmetropolis.ro/retro-nae-caranfil/

UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie şi Studiul Imaginii „Sorin Botoşeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele şapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2024

Între 28 și 31 ianuarie, în Sala Cinema din UNATC, publicul din București va putea vedea și revedea filme emblematice din cariera acestuia, de la debutul său în lungmetraj, „E pericoloso sporgersi” (1993), la marele succes de public „Filantropica” (2002), la rareori difuzatul film internațional „Dolce far niente” (1998) și până la „Restul e tăcere” (2007), un omagiu adus începuturilor cinematografiei din România, și la producția americană „Closer to the Moon” (2014), având în distribuție o serie de vedete internaționale precum Vera Farmiga sau Mark Strong.

Retrospectiva acompaniază evenimentul prin care UNATC îi va conferi lui Nae Caranfil titlul de Doctor Honoris Causa, într-o ceremonie desfășurată marți, 30 ianuarie, de la ora 15, în sala „Ileana Berlogea” din UNATC, în cadrul „Zilei UNATC”.

Toate cele patru seri de proiecții se vor finaliza cu discuții organizate în jurul filmelor lui Nae Caranfil și vor încerca să construiască un discurs contemporan în jurul operei cineastului. Duminică, 28 ianuarie, ulterior proiecției filmului „Filantropica”, Andrei Rus și Gabriela Filippi vor modera o discuție cu șase dintre cei mai activi artiști care au realizat comedii populare în ultimii ani, sperând să traseze împreună un posibil portret al unei generații noi de cineaști preocupați de comedie și să depisteze eventuale puncte comune și diferențe dintre viziunile lor și perspectivele prezente în foarte influentul film realizat de Nae Caranfil în urmă cu două decenii. Vor participa la această discuție actorul și scenaristul Adrian Nicolae („Teambuilding”, „Taximetriști”, „Klaus & Barroso”), actrița Anca Munteanu („Teambuilding”, „Tati Part Time”), regizorul-scenarist Bogdan Theodor Olteanu („Taximetriști”, „Klaus & Barroso”), regizoarea și scenarista Iulia Rugină („Love Building”, „Alt Love Building”), regizoarea Letiția Roșculeț („Tati Part Time”) și regizorul-scenarist Paul Negoescu („Două lozuri”, „Oameni de treabă”, „Încă două lozuri”). Discuția e organizată de revista DERIVE realizată în UNATC.

Luni, 29 ianuarie, după proiecția filmului „Dolce far niente”, o parte dintre profesorii care coordonează și predau în cadrul Masteratului de Filmologie al Facultății de Film din UNATC propun o discuție dintr-o perspectivă critică asupra întregii opere a lui Nae Caranfil. Vor participa la dialog Andrei Gorzo, Gabriela Filippi, Cezar Gheorghe și Andrei Rus. Două seri mai târziu, pe 31 ianuarie, va fi rândul tinerei generații de critici de la revista FILM MENU să chestioneze, pornind de la „Asfalt Tango” (1996), actualitatea operei cineastului. Participă din partea redacției Ana Dumitrașcu, Alessia Borangic și Elena-Teodora Ion.

Nu în ultimul rând, retrospectiva prilejuiește și o întâlnire cu Nae Caranfil însuși, marți, 30 ianuarie, ulterior proiecției cu „Restul e tăcere”. Vor participa alături de acesta actorii Marius Florea Vizante și Ovidiu Niculescu, interpreții rolurilor principale ale filmului, iar dialogul va fi moderat de Doru Nițescu.

Alte două întâlniri cu Nae Caranfil vor fi organizate în jurul evenimentului de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa: luni, 29 ianuarie, de la ora 14, în Sala Multifuncțională CINETIc (str. Tudor Arghezi 3B), Andrei Gorzo și Iulia Voicu vor modera un Masterclass al cineastului, iar joi, 1 februarie, de la ora 18, Nae Caranfil se va întâlni cu studenții și cu admiratorii săi la o discuție mai intimă desfășurată în sala de la etajul doi a Centrului „Sorin Botoșeneanu” din UNATC.

De asemenea, Nae Caranfil va fi unul dintre invitații unei noi proiecții cu filme din arhiva UNATC realizate de foști studenți ai universității în ultimul deceniu de comunism (1979-1989), organizată marți, 30 ianuarie, de la ora 19.30, în Sala Cinema din UNATC. Alături de alte patru scurtmetraje ale perioadei, va fi prezentat filmul realizat de cineast în anul al treilea de studii, „Frumos e în septembrie la Veneția” (1983). Alături de Nae Caranfil, vor fi prezenți la discuția ulterioară proiecției actorii Cecilia Bârbora, Claudiu Istodor și Gheorghe Visu, distribuiți în alte filme ale programului.

Intrarea la toate aceste evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile.

RETRO NAE CARANFIL

în Sala Cinema UNATC (str. Matei Voievod 75-77)

Intrarea liberă

 

Duminică 28 ianuarie

ora 17:00

E pericoloso sporgersi (1993)

ora 19:00

Filantropica (2002)

+ discuție cu Adrian Nicolae, Anca Munteanu, Bogdan Theodor Olteanu, Iulia Rugină, Letiția Roșculeț, Paul Negoescu.

moderatori: Andrei Rus & Gabriela Filippi

organizată de revista DERIVE

 

Luni 29 ianuarie

ora 17:00

Closer to the Moon (2014)

ora 19.30

Dolce far niente (1998)

+ discuție cu Andrei Gorzo, Andrei Rus, Cezar Gheorghe și Gabriela Filippi.

organizată de Masteratul de Filmologie din cadrul UNATC

 

Marți 30 ianuarie

ora 16:00

Restul e tăcere (2007)

+ discuție cu Nae Caranfil, Marius Florea Vizante, Ovidiu Niculescu.

moderator Doru Nițescu

 

Miercuri 31 ianuarie

ora 17:00

6,9 pe scara Richter (2016)

ora 19:30

Asfalt Tango (1996)

+ discuție moderată de Alessia Borangic, Elena-Teodora Ion și Ana Dumitrașcu.

organizată de revista FILM MENU

 

Alte evenimente cu Nae Caranfil

 

Luni 29 ianuarie

ora 14:00 Sala Multifuncțională CINETIc (str. Tudor Arghezi 3B):

Masterclass Nae Caranfil

 

Marți 30 ianuarie

Ora 19:30 – Sala de cinema UNATC:

Filme realizate de studenți între 1979-1989

(proiecție cu filme studențești din Arhiva UNATC)

 

Programul cuprinde filmele:

Pentru prietenul absent (1979, Ovidiu Bose Paștină)

Vara cu Ana (1986, Dumitru Lazăr)

Doar amintirile… (1989, Paul Cozighian)

Publicitate (1985, Dan Berlogea)

Frumos e în septembrie la Veneția (1983, Nae Caranfil)

proiecție urmată de o discuție cu

Cecilia Bârbora, Claudiu Istodor, Gheorghe Visu și Nae Caranfil.

moderată de Gabriela Filippi și Andrei Rus

 

Joi 1 februarie    

ora 18:00 – Centrul „Sorin Botoșeneanu”:

Întâlnire neprotocolară între Nae Caranfil și studenții UNATC (accesul pe bază de înscriere prealabilă)

 

Eveniment Facebook RETRO NAE CARANFIL.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.