RETROSPECTIVĂ/ În 2012 – licitaţiile de artă, de la premieră la premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-in-2012-licitatiile-de-arta-de-la-premiera-la-premiera/

Anul 2012 a înregistrat o serie de premiere în licitaţiile de artă organizate în România, între acestea numărându-se punerea în vânzare a unor lucrări semnate de Constantin Brâncuşi, a unui monopost de Formula 1, prima casă solară românească şi obiecte aparţinând unor actori români. Prima premieră din acest an pe piaţa românească de artă a […]

Un articol de Andrada Văsii|26 decembrie 2012

Anul 2012 a înregistrat o serie de premiere în licitaţiile de artă organizate în România, între acestea numărându-se punerea în vânzare a unor lucrări semnate de Constantin Brâncuşi, a unui monopost de Formula 1, prima casă solară românească şi obiecte aparţinând unor actori români.

Prima premieră din acest an pe piaţa românească de artă a fost cumpărarea a două lucrări realizate de Constantin Brâncuşi – unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români din întreaga lume. „Pupăza cu moţ” şi „Peile roşi” au fost adjudecate, în ianuarie, la 10.000 de euro, respectiv la 2.000 de euro.

Desenul „Pupăza cu moţ” (peniţă pe hârtie) a fost scos la vânzare de un colecţionar privat din Bucureşti, care l-a achiziţionat în trecut de la o licitaţie a casei Christie’s. Lucrarea, cumpărată la 10.000 de euro, reprezintă un proiect de ilustraţie pentru volumul de poeme „Plante şi animale”, publicat la Paris, în 1929, de Ilarie Voronca, un scriitor care făcea parte din cercul de prieteni ai artistului.

Cea de a doua lucrare de Brâncuşi – „Peile roşi” -, care a fost cumpărată la 2.000 de euro, este o fotografie-obiect artistic, datată 1906. Imaginea de pe faţa cărţii poştale „Peile roşi” este una dintre sculpturile distruse de artist în 1907, într-un acces de răzvrătire faţă de ceea ce crease în perioada impresionismului la care Brâncuşi aderase ca elev al lui Auguste Rodin. Astfel, cartea poştală trimisă prietenului Gheorghian-Popescu este unicul document rămas care prezintă una dintre operele dispărute. Fotografia a fost reprodusă cu ocazia Centenarului Brâncuşi din 1976, în România Literară, şi provine din colecţia privată bucureşteană Călin Eftimie.

Prezenţa lui Constantin Brâncuşi pe piaţa românească de licitaţii publice reprezintă un eveniment unic.

O licitaţie inedită a fost şi cea în care au fost aduse în atenţia colecţionarilor obiecte personale ale unor actori români cunoscuţi şi o serie de piese de recuzită din filme şi piese de teatru de succes.

La această sesiune colecţionarii au putut achiziţiona, printre altele, pipa şi bastonul lui Geo Saizescu din filmul „Eu, tu şi Ovidiu”, din 1977, un papion ce a aparţinut lui Radu Beligan cu autograful maestrului, fotografii inedite cu Mircea Albulescu, autografiate, o pereche de ochelari ai lui Horaţiu Mălăele, portretul lui Toma Caragiu sculptat de Geta Gheorghiţă-Caragiu, celebra rochie din dantelă purtată de Alexandru Arşinel în emisiunile de revistă de la TVR, smokingul purtat de Victor Rebenciuc în 1965 la Cannes la premiera filmului „Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei, un tâlv cu autografele actorilor Teatrului Nottara, printre care regretatul Emil Hossu.

Cel mai bine vândut lot la această licitaţie a fost o brăţară din aur şi argint cu diamante, rubine şi smaralde ce a aparţinut actriţei Maia Morgenstern, care a fost adjudecată la suma de 500 de euro.

În august, monopostul de Formula 1 Ferrari F399, condus de Michael Schumacher în sezonul competiţional 1999, a fost adjudecat la preţul de 177.000 de euro.

Printre maşinile cumpărate la licitaţia dedicată maşinilor de colecţie sport s-au mai numărat un Mercedes 300 Cabrio – „Adenauer” – din 1953, la 140.000 de euro, un Ferrari 599 GTB Fiorano ediţie specială Carbon Kit din 2009, la 131.000 de euro, un Mercedes 190SL din 1959 şi un Mercedes 250SE din 1966, fiecare la 70.000 de euro, un Lincoln Continental din 1947, la 42.000 de euro, Jeep-ul Willys din 1948 dotat cu remorcă mitralieră MB-T şi mitralieră tip M2, la 16.100 de euro.

Şi fosta maşină oficială a regelui Mihai I – un BMW 760Li – a fost vândută, la preţul de 20.000 de euro.

O altă licitaţie a oferit posibilitatea colecţionarilor de artă să adjudece permisul de conducere al principesei Maria, din 1904. Documentul a fost cumpărat la preţul de 5.000 de euro.

Într-o altă sesiune, a fost pusă în vânzare Prispa – prima casă solară 100% românească. Estimată la 50.000 de euro, Prispa nu a stârnit, însă, interesul posibililor cumpărători.

Între premiere s-au numărat şi licitaţiile realizate în duplex, cel mai important eveniment fiind cel organizat la Bucureşti şi Monaco.

În ceea ce priveşte lucrările de artă, cel mai bine vândut tablou în 2012 a fost „Ciobănaş cu turma de oi” de Nicolae Grigorescu, adjudecat la 195.000 de euro.

La preţuri ridicate au fost cumpărate şi tablourile „Trei fraţi” de Nicolae Tonitza, la 170.000 de euro, „Întoarcerea de la târg” de Grigorescu, la 165.000 de euro, „Nud cu spatele” şi „Catrina” pictate tot de Tonitza, la 140.000 de euro, respectiv 142.000 de euro.

Sursa: Agerpres

06
/08
/14

MEMORIA CULTURALĂ. A regizat într-o vreme când nu exista şcoală de regie de teatru (și a dat mari spectacole), a format actori şi regizori, a lansat dramaturgi (l-a descoperit pe Mihail Sebastian). I se datorează succesul în teatru al marelui actor Grigore Vasiliu şi povestea numelui „Birlic”. Sică Alexandrescu s-a născut la 15 august 1896, la București.

06
/08
/14

Regizorul James Cameron a prezentat la New York documentarul "Deepsea Challenge", un film despre scufundarea cineastului în Oceanul Pacific, care i-a permis acestuia să devină primul om din lume care a explorat de unul singur locul cu cea mai mare adâncime din scoarţa terestră, Groapa Marianelor.

05
/08
/14

Filmul "Balanţa", de Lucian Pintilie, cu Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu şi Victor Rebengiuc, va fi proiectat, pe 21 august, la Institutul Cultural Român (ICR) din Viena, informează instituţia din capitala austriacă.

05
/08
/14

Echipa care anul acesta va realiza cel mai bun film documentar în cadrul Aristoteles Workshop, atelierul organizat de Dan Nuțu, va primi un premiu în valoare de 2000 de euro, datorită susținerii Farmexim. Compania a susținut atelierul și anul trecut, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

05
/08
/14

Opera Comică pentru Copii are un nou director: Felicia Filip. Desemnată manager în urma câștigării concursului organizat de Primăria Municipiului București, soprana de renume mondial va ocupa acest post până la finalul anului 2017.

05
/08
/14

Lungmetrajul "Vânătoarea de spioni/ A Most Wanted Man", în care celebrul actor Philip Seymour Hoffman a jucat ultimul său rol principal, va fi proiectat, pe 17 august, în avanpremieră, în închiderea celei de-a 11-a ediţii a Festivalului International de Film Independent Anonimul din Capitală.

04
/08
/14

Într-o noapte de 4 spre 5 august, 1962, murea o actriță care n-are nevoie de nicio prezentare: Marilyn Monroe. În ultimul său interviu, spunea că „adevărata frumuseţe şi feminitatea nu pot fi create artificial şi n-au vârstă”.

04
/08
/14

În perioada 8-10 august, peste 500 de artiști din Catalunia, Spania, vor fi la Timişoara, unde participă la APLEC INTERNACIONAL, festival cu caracter itinerant ce se desfășoară anual într-un oraș din afara Spaniei, cu scopul de a promova cultura și folclorul catalane.

04
/08
/14

Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio propune, pe 21 şi 26 septembrie, două întâlniri de înaltă clasă cu Orchestra Naţională Radio, gazda celei de a doua ediţii a singurului festival al ansamblurilor simfonice radio din Europa. Orchestra Radiodifuziunii Române va concerta acasă, pe scena Sălii Radio, în compania unor dirijori şi solişti de cel mai înalt nivel artistic.

04
/08
/14

 Joi, 7 august, ora 18.00, la Centrul Socio - Cultural ,,Jean - Louis Calderon" (str.  J. L. Calderon nr. 39),  va avea loc vernisajul expoziţiei de de pictură ,,Peisajul din vis”. Expoziția îşi propune să prezinte într-o selecţie inedită peisaje reale sau virtuale care reflectă diferite etape de lucru şi stadii ale tinerei artistei Laura Lucia Mihalca.