Spațiile Celulei de Artă în luna Martie
https://www.ziarulmetropolis.ro/spatiile-celulei-de-arta-in-luna-martie/

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziţiei „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2024

Seria „Călătoriile Spiritului” cuprinde peisaje din viața artistei, fie reale, fie imaginare, în care s-a simțit aproape de esența sufletului ei. Prin practica sa artistică își propune să redea noțiunile abstracte ale sentimentelor, precum și aspectele universal valabile pentru fiecare suflet, prin experiența sa subiectivă, și să surprindă forțele intangibile care fac universul să funcționeze, neinfluențate de conceptele, principiile și acțiunile fizice tipic umane. Surprinde în lucrările sale forțele ce animeaza obiectele și ideile pure ale filosofiei antice și ale spiritualității: Frumosul, Binele, Libertatea și Autenticitatea.

Iar până pe 15 martie, publicul mai poate admira expoziția „Bucățele”, a artistei Evghenia Gritscu, născută în România și crescută în Ucraina, care în prezent își urmează studiile în Polonia, ce a absorbit influențe din fiecare dintre culturile în care a trăit și lucrat. Această diversitate culturală aduce adâncime și autenticitate lucrărilor sale, oferind o contribuție distinctivă în peisajul artistic contemporan.

„Bucățele” prezintă o lucrare realizată în cadrul unui rezidențiat între cele două țări. O parte a fost creată în Polonia, unde Evghenia urmează un doctorat în artă, iar cealaltă parte a lucrării a fost realizată în București. Materialele folosite de ea au fost găsite pe străzi sau aduse de prieteni. Din bucățele mici, artista a creat un autoportret fragmentat ce simbolizează coagularea tuturor părților într-un întreg, un întreg care înseamnă „eu”. Iar folosirea oglinzilor e simbolul reflecției celorlalți oameni care ne oglindesc imperfect, ne influențează și ne schimbă. Cu toate acestea, devenim un întreg, care prin lumini va crea un univers.

La Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53 va avea loc pe 16 martie, începând cu ora 19:00, și vernisajul expoziției „My Light Darkness”  a artistei Medeea Stănescu. Cele trei lucrări expuse fac parte dintr-un proiect mai amplu care se învârte în jurul peisajului. Natura are un efect vindecător, astfel că artista a surprins diversitatea ei, dar și idei mai profunde legate de viață, moarte și relația omului cu mediul înconjurător. În lucrări se regăsește dihotomia întuneric-lumină, specifică universului interior al artistei. Expoziția poate fi văzută până pe data de 14 aprilie.

În această lună se încheie programul de vizitare al expoziției cu lucrări realizate de artiștii înscriși la competiția Art Battle: Medeea Stănescu, Tusai Istvan, Ioana Badea, Stela Filip, Evghenia Gritscu, Ada Maria Loloiu, Cosmin Vâlceanu, Alexandra Teletin, Ionela Kelemen, Dan Armand Stancu, Ninel Preda, Beatrice Nicolae, Anca Alina Iacob, Monica Briciu, Gabriela Vasile, Andreea-Marina Tofoleanu, Marian Văsii, Adela Silvan, Mateo Dumitrache, Pavel Bălan, Lucreția Nicolau, Elena Hogaș și Francesca Chebuțiu, dar și ale artiștilor din echipa organizatoare: Daniel Loagăr, Bogdan Negulescu, Silviu Petrescu, Cosmin Sandu, Andreea-Eliza Petrov, Ștefan Andrei și Ioana Vîlcu vor putea fi văzute în salonul permanent al Celulei de Artă din Palatul Bragadiru până pe data de 18 martie, între orele în care se desfășoară evenimente la Palatul Bragadiru.

Celula de Artă a debutat în 2017 ca un spațiu cu deschidere stradală, care și-a propus să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; în acest context, nemaiexistând o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creației contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră, în spațiul-vitrină de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal.

Cu o prezență de peste 6 ani pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut peste 190 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri). Începând cu anul 2022, Celula de Artă și-a extins activitatea printr-un Pop-Up Window în cadrul programului Feat. Kulterra, ce găzduiește „artă în vizită”, dar și la Galeria Verticală din incinta Random Space, la ArtSafe, singurul depozit profesional și autorizat de artă și obiecte de colecție din România și la Palatul Bragadiru, grație sprijinului oferit de Bulevart.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.