„Rhapsody in Blue“ de George Gershwin, la Ateneu. „Concerto Azzurro“ – Stefano Bollani
https://www.ziarulmetropolis.ro/rhapsody-in-blue-de-george-gershwin-la-ateneu-concerto-azzurro-stefano-bollani/

Luni, 27 august, de la ora 20.00, pe scena Sălii mari a Ateneului Român, compozitorul şi pianistul italian Stefano Bollani va interpreta, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de maestrul Iosif Ion Prunner, propria sa compoziţie,  „Concerto Azzurro“ pentru pian şi orchestră, iar în a doua parte a serii, „Improvizaţii“ la pian solo şi „Rhapsody in Blue“ de George Gershwin.

Un articol de Petre Ivan|17 august 2018

Concertul organizat de Institutul Cultural Român face parte din seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri și este inclus de Ministerul Afacerilor Externe în programul oficial al manifestărilor din acest an ale Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care va avea loc la București în perioada 27-28 august 2018.

Stefano Bollani va fi solistul propriei compoziții, care are o orchestrație semnată de Paolo Silvestri. „Concerto Azzurro“ se va bucura și de prezența extraordinară a percuționistului italian Bernardo Guerra.

„Sunt bucuros să interpretez pe scena Ateneului Român, atât Rhapsody in blue de George Gershwin – una dintre capodoperele muzicale ale tuturor timpurilor, cât și Concerto Azzurro – compoziția mea. Sub semnul simbolic azzurro, ne exprimăm pe noi înșine în ipostaza de artiști. De asemenea, voi improviza pornind de la muzică românească. Încerc să fiu liber în fața structurilor pe care le compun. Mă voi lăsa purtat, pe scena Ateneului, de aripile inspirației de moment“, declară artistul Stefano Bollani.

„Concerto Azzurro“, compus de Bollani în 2017, a fost înregistrat alături de Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, condusă de Kristjan Järvi la Gewandhaus zu Leipzig Compoziţia, care reflectă pasiunea lui pentru jazz, va fi lansată oficial în a doua parte a anului 2018, de casa de discuri ALOBAR

Stefano Bollani se impune printr-un nonconformism clasic, fiind un muzician complex și original. El este și un excelent pianist, care are la bază o formație clasică, și acest lucru se vede în concepția sa muzicală de jazz simfonic. E o bucurie să găzduim, pe scena Ateneului, Concerto Azzurro, cântat în premieră în România, ca un preambul al stagiunii 2018-2019. Colaborarea dintre Filarmonica George Enescu și Institutul Cultural Român este foarte bună, sperăm să realizăm împreună în continuare cât mai multe evenimente în acest an atât de important, în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri și 150 de ani de la înființarea Filarmonicii George Enescu“, subliniază maestrul Iosif Ion Prunner.STEFANO BOLLANI

Stefano Bollani (născut în 1972, la Milano) este interpret, scriitor și prezentator de televiziune. (…) Stefano Bollani a cântat alături de cele mai mari orchestre ale lumii – Gewandhausorchester Leipzig, Filarmonica della Scala, Orchestre de Paris, alături de marii dirijori Riccardo Chailly, Krjstjan Järvi, Daniel Harding.

Concerto Azzurro- Stefano Bollani

Luni, 27 august, ora 20.00

Sala Mare a Ateneului Român

Orchestra Filarmonicii „George Enescu’“

Dirijor Iosif Ion Prunner

Solist: Stefano Bollani

Percuționist: Bernardo Guerra

Program:

Stefano Bollani (aranjament Paolo Silvestri): „Concerto Azzurro“ pentru pian și orchestră

Stefano Bollani: solo (improvizații)

George Gershwin: „Rhapsody in Blue“

Mai multe informații, aici.

Foto: Stefano Bollani – Valentina Cenni

 

21
/11
/14

De la Opera House din Toronto, Opera de Stat din Hamburg, Staatsoper din Viena, Metropolitan Opera din New York sau Covent Garden din Londra, marea artistă vine duminică, 23 noiembrie, de la ora 24.00, la Garantat 100% de la TVR 1, TVR HD şi TVR+

21
/11
/14

Am văzut-o nu doar în reclame la bijuterii exclusiviste, ci şi la vopsea de păr, deci, da, cred că Anna Netrebko este suficient de cunoscută nu numai ca vedetă a teatrului liric, ci şi ca personalitate promovată la nivel mondial.

19
/11
/14

Soliștii Operei Comice pentru Copii și tinerii olimpici de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București vor susține un spectacol extraordinar cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul are loc pe 1 decembrie, începând cu ora 17, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, Calea Giulești nr. 16.

18
/11
/14

Sub semnul aniversar al celor 86 de ani de la difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, Radio România organizează duminică, 23 noiembrie, un concert folcloric sub titlul „86 de ani de folclor la Radio - LAUREAŢII RADIOULUI”.

18
/11
/14

După ce în primăvara acestui an Alexandra Usurelu a înregistrat un real succes cu piesa "Ceva se întâmplă cu noi" (interpretată împreună cu Mircea Vintilă), pentru sfârșitul de an, artista a pregătit un nou proiect: o călătorie până… "La capătul lumii", un loc de evadare din cenusiul din jur –titlul noului single, dar și al albumului său de debut.

18
/11
/14

Ei sunt mereu într-o cursă electorală – în fiecare zi, publicul trebuie să-i voteze, să-i asculte, să le cumpere discurile. Iar ei trebuie să fie perfecţi… Sunt marii interpreţi ai zilelor noastre, care trăiesc o cursă infernală. Îl ascultam ieri la Radio România Muzical pe dirijorul Vasili Sinaiski şi răspunsul lui la întrebarea „ce contează astăzi pentru a fi un dirijor important?”.

17
/11
/14

Doi celebri compozitori americani – Gershwin şi Bernstein, o partitură inconfundabilă - Un american la Paris şi două ansambluri reunite simultan pe scena Salii Radio – ORCHESTRA NATIONALĂ RADIO şi BIG BAND-ul RADIO definesc concertul-eveniment dedicat memoriei unuia dintre cei mai cunoscuti muzicieni de jazz din România: Richard Oschanitzky. Compozitor, aranjor, pianist şi dirijor român, acesta ar fi împlinit 75 de ani.

15
/11
/14

Mozaic Jazz Festival a debutat ieri, 14 noiembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu își îndreaptă atenția atât spre artiști internaționali consacrați, cât și pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentiști virtuoși și artiști români.