Robert Redford, Patrick Swayze şi Barbu Lăutarul
https://www.ziarulmetropolis.ro/robert-redford-patrick-swayze-si-barbu-lautarul-18-august/

Într-o zi de 18 august (1952) se năştea actorul şi dansatorul american Patrick Swayze, devenit celebru după rolurile din „Dirty Dancing” (1987) – film pentru care a scris şi compus cântecul She’s Like the Wind -, „Ghost” (1990) sau „Point Break” (1991).

Un articol de Petre Ivan|18 august 2016

Nominalizat de trei ori la premiile Globul de Aur, a fost căsătorit timp de 33 de ani cu Lisa Niemi Swayze. Cu câteva luni înainte de a muri, Patrick Swayze şi Lisa  şi-au reînnoit jurămintele de căsătorie. Actorul s-a stins din viaţă pe 14 septembrie 2009, la vârsta de 57 de ani.

Ultimele cuvinte pe care ni le-am spus unul altuia au fost te iubesc. Apoi a intrat în comă, dar continuam să vorbesc cu el. Am stat cu el, i-am vorbit despre timpul petrecut împreuna, l-am ţinut de mână, am dormit ţinându-l în braţe. În dimineaţa de luni, am ştiut că a venit momentul. Nu am vrut să ies din cameră. Am stat lângă Buddy, l-am ţinut de mână până când nu a mai respirat. – Lisa Niemi Swayze

Tot într-o zi de 18 august:

1868: Astronomul francez Pierre Jules César Janssen descoperă heliul analizând cromosfera Soarelui în timpul unei eclipse solare totale în Guntur, India.

1916: Bulgaria a atacat Dobrogea românească. Declarația de război a fost făcută abia a doua zi.

1934: Al Capone este transferat la închisoarea federală din Alcatraz, pentru a preveni contactul cu lumea exterioară.

1936 – A fost asasinat, în timpul Războiului Civil din Spania, scriitorul Federico Garcia Lorca (n. 5 iunie 1898).

1969: S-a încheiat festivalul de la Woodstock, un festival de muzică de patru zile la care au participat artiști de referință în muzica rock a anilor 1960.

1988: Într-un discurs de campanie, candidatul american la președinție, George H. W. Bush, face celebra promisiune, „Read my lips: no new taxes”.

S-au născut:

1750: Antonio Salieri, compozitor italian, îndrumător al lui Beethoven, Schubert şi Liszt (d.1825)

1909: Marcel Carne, regizor francez, reprezentant al realismului poetic (d. 1996)

1922: Alain Robbe-Grillet, scriitor francez și producător de film (d. 2008)

1933: Roman Polanski, regizor francez de origine poloneză

1936: Robert Redford, actor și regizor american

1952: Patrick Swayze, actor american (d. 2009)

1958: Madeleine Stowe, actriță americană

1969: Edward Norton, actor american

S-au stins din viaţă:

1227: Ginghis Han, lider mongol

1850: Honoré de Balzac, scriitor francez (n. 1799)

1858: Barbu Lăutarul (Vasile Barbu), cântăreț, cobzar și violonist (n. 1775)

1998: Iosif Sava, muzicolog, realizator de emisiuni radio și de televiziune (n. 1933)

 

 

Foto cu Robert Redford, Patrick Swayze şi Barbu Lăutarul – wikipedia

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.