Robespierre suferea de o maladie imunitară rară
https://www.ziarulmetropolis.ro/robespierre-suferea-de-o-maladie-imunitara-rara/

Revoluţionarul francez Maximilien de Robespierre suferea probabil de sarcoidoză, o maladie imunitară rară care distruge organele interne, în momentul în care a fost executat prin ghilotinare, în 1794, potrivit unui studiu realizat de doi medici legişti francezi.

Un articol de Petre Ivan|21 decembrie 2013

Revoluţionarul francez Maximilien de Robespierre suferea probabil de sarcoidoză, o maladie imunitară rară care distruge organele interne, în momentul în care a fost executat prin ghilotinare, în 1794, potrivit unui studiu realizat de doi medici legişti francezi.

După reconstrucţia şi examinarea cu atenţie a măştii mortuare a liderului „regimului terorii”, medicii legişti Phillipe Charlier şi Philippe Froesch au furnizat un diagnostic postum al bolii de care suferea Robespierre.

Sarcoidoza este o boală care determină organismul să înceapă să îşi atace propriile ţesuturi şi organe interne.

„Mai multe semnalmente clinice au fost descrise de martori contemporani cu el”, afirmă autorii acestui studiu, publicat în revista medicală The Lancet.

Simptomele includ probleme de vedere, sângerări nazale – descrise în documentele medicale ale vremii, în care se spune că Robespierre „îşi acoperea pernele cu sânge proaspăt în fiecare noapte” -, icter – „piele şi ochi colorate în galben – oboseală permanentă şi ulcer varicos recurent.

„Prezenta, totodată, contracţii permanente la nivelul ochilor şi gurii”, spun specialiştii francez, adăugând că „simptomele s-au înrăutăţit între 1790 şi 1794”.

Robespierre

Maximilien de Robespierre avea 36 de ani atunci când a fost executat.

O mască funerară a chipului său a fost realizată imediat după decapitarea lui, iar o copie a acesteia este expusă la Muzeul Granet din Aix-en-Provence, un oraş din sudul Franţei.

Sarcoidoza duce la apariţia unor mici zone inflamate în ţesuturile corpului, denumite granuloame, şi afectează cel mai adesea plămânii, pielea şi nodulii limfatici, dar şi – în anumite forme ale bolii – ochii, ficatul şi pancreasul.

Boala este însoţită adeseori de oboseală şi de o senzaţie generală de disconfort.

Cauzele sarcoidozei nu sunt bine cunoscute, spun specialiştii, şi în cazul multor pacienţi, boala intră în cele din urmă în remisie, fără tratament.

Autorii studiului spun că, deşi există şi alte explicaţii posibile pentru simptomele prezentate de Robespierre, precum tuberculoza şi lepra, aceste boli nu se potrivesc cu descrierea semnalmentelor medicale şi cu evoluţia bolii acestuia.

Sarcoidoza – descrisă pentru prima dată în literatura medicală de savantul britanic Jonathan Hutchinson în 1877 – pare să fie cea mai probabilă cauză, afirmă cei doi cercetători francezi, informează Mediafax.

Maximilien Robespierre, unul dintre cei mai fecunzi ideologi ai Revoluţiei franceze, s-a născut în 1758, în Arras, şi a fost ghilotinat în iulie 1794, la Paris.

Foto: Robespierre – wikipedia

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.