Rochia cu fir de argint a Reginei Maria, expusă la TNB, în Noaptea Muzeelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/rochia-cu-fir-de-argint-a-reginei-maria-expusa-la-tnb-in-noaptea-muzeelor/

Cea de-a 19-a ediţie a evenimentului european Noaptea Muzeelor se va desfăşura mâine, 13 mai. Vizitatorii vor avea parte de expoziţii, prezentări, proiecţii, experimente şi de tot felul de intervenţii culturale în muzee, observatoare astronomice, biserici, teatre, castele, palate sau în biblioteci.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2023

Teatrul Național „I.L. Caragiale din București se alătură ediției de anul acesta a evenimentului „Noaptea Muzeelor”, cu expoziția „Regina Maria la Teatru”. Este vorba despre o expoziție ce aduce în atenția publicului 38 de bunuri culturale din Colecțiile Muzeului Teatrului, printre care o rochie cu trenă, realizată din țesătură cu fir de argint și broderie cu mătase, care a aparținut Reginei Maria a României. În jurul acestei prețioase rochii, publicul poate admira costume de scenă ale unor actori din generații diferite, documente, afișe și fotografii care fie întregesc imaginea de ansamblu a spectacolelor din care provin costumele, fie sunt mărturii pentru biografia actorilor.

Muzeul Național Cotroceni își deschide porțile mâine, de Noaptea Muzeelor, începând cu ora 14.00. Participanții vor putea vizita etajul I al Muzeului, unde se află saloanele regale ale Palatului Cotroceni. În Salonul Cerchez va putea fi vizitată și micro-expoziția documentară temporară „Centenarul Constituției României Mari (1923 – 2023)”. Tot în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor va fi vernisată o expoziție inedită de desen și holografie VR, realizată de artista Ioana Pioaru – „Orașul, o dispariție”, ale cărei lucrări vor fi expuse pe holul Salonului Cerchez. Vor mai fi deschise pentru public și Spațiile Medievale ale muzeului, care găzduiesc Salonul Artelor Decorative 2023, o expoziție anuală organizată de Muzeul Național Cotroceni, curatoriată de Cosmin Năsui și Georgiana Cozma.

Accesul se face gratuit, fără programare prealabilă, în intervalul 14.00 – 20.00 (ora de intrare a ultimului vizitator), doar în baza prezentării unui act de identitate în original (C.I. sau pașaport).

Casa Cihoschi își deschide porțile pentru ”O călătorie în interbelic”

Fundația Calea Victoriei își așteaptă vizitatorii mâine, la între orele 18:00-23:00, la ”O călătorie în Interbelic”. De Noaptea Muzeelor, la Casa Cihoschi din Bulevardul Dacia 78, deschisă pentru public, vor avea loc mai multe evenimente speciale: un recital de arii și duete din opere celebre susținut de studenții Universității Naționale de Muzică din București, demo-uri pe diferite teme din programa noastră realizate de lectorii fundației, tururi ghidate și istorii despre istoria zonei protejate Dacia-Ioanid. La prima ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor – O călătorie în Interbelic la Fundația Calea Victoriei” vizitatorii vor avea parte de surprize, tombole cu premii și multe altele.

Art Safari – ediția 11 își așteaptă vizitatorii până duminică, 14 mai. Este ultima șansă pentru public să vadă cea mai amplă expoziție dedicată maestrului Ion Theodorescu-Sion, cea mai mare expoziție de pictură spaniolă organizată vreodată în țară, precum și 2 expoziții de artă contemporană și instalații. De asemenea, mâine (Noaptea Europeană a Muzeelor), au loc ultimele Night Tours ale sezonului – experiențe de vizitare speciale cu tururi ghidate în toate expozițiile și prosecco. Și micii artiști sunt așteptați la Art Safari Kids. Tot mâine vor avea loc două ateliere de creație în intervalele 12:00-13:30 și 14:00-15:30, la Palatul Dacia-România, inspirate de expoziția „The Memory Palace. Focus on the French art scene with Marcel Duchamp Prize”.

Pentru prima oară în istoria evenimentului, fotbalul e prezent la Noaptea Muzeelor, programul fiind de la ora 20:00 până la 2 dimineața. Românii vor descoperi în Muzeul Fotbalului din Centrul Vechi sute de exponate și colecții rare, unde gazdă le va fi marele Helmuth Duckadam. Pe lângă experiența muzeală, vizitatorii vor putea face fotografii cu eroul Stelei București din finala Cupei Campionilor 1986, pot obține autograful lui și vor asculta poveștile unice ale lui Duckadam chiar lângă mănușile originale cu care a apărat penalty-urile Barcelonei, care vor rămâne la Muzeu pentru o perioadă limitată de timp. Pe Gabroveni 24, în Centrul Vechi, sâmbătă spre duminică e Noaptea Fotbalului!

Cu ocazia Nopții Muzeelor 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul să treacă pragul Casei Madrigal de pe Aleea Dealul Mitropoliei nr. 11, București, în intervalul orar 18:00 – 24:00. Casa Madrigal, vila de pe Dealul Mitropoliei cu o istorie de aproape 100 de ani, găzduiește de această dată expoziții de artă plastică, recitaluri muzicale și experiența unică a panoramei „București 360″.

În România, Noaptea Muzeelor va fi sărbătorită de 217 muzee și 80 de entități culturale, în 82 de localități din 33 de județe din toată țara. Pe lângă București, Noaptea Muzeelor 2023 are un record de muzee și spații deschise la Târgu Mureș, unde 28 de evenimente își așteptă publicul, urmate de orașele Iași, Cluj-Napoca și Brașov.

Ateneul Român, pentru prima oară la Noaptea Muzeelor

În Capitală, sâmbătă de dimineață până noaptea târziu, publicul se va putea bucura de aproximativ 60 de evenimente propuse de muzee, galerii de artă, centre culturale și expoziționale, spații ale tearelor, opere, coruri, palate, institute, case ale experimentelor sau licee și festivaluri de muzică.

Invitatul special al Nopții Muzeelor 2023 este un muzeul fenomen la nivel mondial, War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, care se află în premieră în România. Expoziția sa va putea fi vizitată gratuit, la Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român, începând cu ora 16:30, de pe 12 mai, până pe 12 iunie 2023.

La prima participare în cadrul Nopții Muzeelor din acest an se află Ateneul Român, Muzeului Fotbalului, Camera de Comerț și Industrie București, Miez Festival, Casa cu bunici „Niciodată Singuri”, Casa de licitații „Historic” și multe altele.

Foto: Florin Ghioca / TNB (rochia Reginei Maria)

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.