„Roman teatral”, de Mihail Bulgakov, la Teatrul Național de Televiziune
https://www.ziarulmetropolis.ro/roman-teatral-de-mihail-bulgakov-la-teatrul-national-de-televiziune/

În această seară, de la ora 20.00 şi luni 26 septembrie, de la ora 01.10, TVR 2 difuzează spectacolul „Roman teatral” (regia şi adaptarea tv – Vitalie Lupaşcu), dramatizarea textului omonim semnat de Mihail Bulgakov, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori ruşi ai secolului XX.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2016

La 125 de ani de la nașterea dramaturgului Mihail Afanasievici Bulgakov, Teatrul Național de Televiziune difuzează pe canalele TVR, în săptămâna 19-25 septembrie, spectacolul „Roman teatral”.

Unul dintre cei mai importanţi şi mai valoroşi scriitori ruşi ai secolului XX, Mihail Bulgakov, este prea puțin cunoscut marelui public din România. Spectacolul oferă ocazia telespectatorilor din toată ţara să vadă dramatizarea ultimului text al acestui mare novator al prozei şi al teatrului modern, realizată de regizorul Vitalie Lupaşcu.

Roman teatral (1936-1937) finalizează trilogia autobiografică a prozei bulgakoviene (Însemnările unui tânăr medic – Însemnări pe manşete) şi poate fi considerat testamentul spiritual al scriitorului, prin care îşi exprimă, în forma cea mai coerentă şi pregnantă, viziunea sa asupra creativităţii şi artei.

Întregul spectacol se centrează pe raportul dintre sistem şi personalitate într-o societate totalitară. Atotputerniciei sistemului i se opune doar spiritul creator al artistului, reprezentat de personajul neofitului în ale teatrului – Maxudov.

Maxudov, un tânăr autor, scrie un roman care este tipărit într-o revistă fantomatică, roman mai apoi transformat într-o piesă, urmând a fi pusă în scenă la Teatrul Independent. Condus de un director despotic, Teatrul i se relevă scriitorului ca o lume total nouă şi ciudată, o lume kafkiană, guvernată de propriile sale legi, legi absurde, de neînţeles, în virtutea cărora îi este mutilată atât opera, cât şi visul libertăţii.

„Roman teatral”, de Mihail Bulgakov – Distribuţie:

Marius Stănescu, Mihai Constantin, Mihai Dinvale, George Ivaşcu, Crina Mureşan, Daniela Nane, Ioana Visalon, Mariana roman teatralDănescu, Constantin Bărbulescu, Şerban Georgevici, Armand Calotă, George Lungoci, Adrian Vâlcu, Ion Puican, Raluca Chelaru, Bogdan Ghiţulescu, Roberta Mitache, Vitalie Lupaşcu, Mihai Manolescu, Cristian Tabără, Sever Bânzaru, Valentin Gheorghiu, Gheorghe Iordache şi Radu Captari.

Spectacol al Casei de Producţie TVR 2013

Program difuzare

TVR 2: luni, 19 septembrie, ora 20.00 și luni 26 septembrie, ora 01.10

TVR 3: sâmbătă 24 septembrie, ora 20.00 și duminică 25 septembrie, ora 8.00

TVR Moldova: sâmbătă, 17 septembrie, ora 17.30

TVR Internațional: duminică 25 septembrie, ora 18.00

TVR HD: luni 19 septembrie, ora 20.00 și marți 20 septembrie, ora 13.00

Foto: Roman teatral – tvr.ro

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.

19
/09
/22

Fairytale, cel mai recent film al regizorului Alexander Sokurov, și ultimul din tetralogia inspirată de cele mai controversate personaje politice ale secolului XX, va deschide cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București. Luni, pe 26 septembrie, în anticiparea debutului oficial al festivalului, pelicula va avea parte de o primă întâlnire cu publicul din România, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie.

15
/09
/22

„Om Câine / Man and Dog”, primul lungmetraj regizat de Ștefan Constantinescu, cu Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii în rolurile principale, intră în cinematografe din 16 septembrie, filmul fiind distribuit pe marile ecrane de microMULTILATERAL.

09
/09
/22

Experimente audiovizuale inovatoare care abordează în maniere adesea surprinzătoare problematici relevante pentru lumea contemporană, scurtmetrajele incluse anul acesta în Competiția Internațională BIEFF propun noi perspective asupra stării de echilibru fragil – definitorie pentru momentul istoric pe care îl traversăm.

08
/09
/22

Programat în perioada 7-16 octombrie la Bucureşti, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri, şi-a anunţat selecția de titluri din competiția oficială.

06
/09
/22

"Metronom", debutul în lungmetraj de ficțiune al regizorului Alexandru Belc, distins anul acesta la Cannes cu Premiul pentru regie al secțiunii Un Certain Regard, va avea premiera în cinematografe pe 4 noiembrie, prezentat de Strada Film.