România în portretele a 10 români de 100 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-in-portretele-a-10-romani-de-100-de-ani/

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce îşi propune să prezinte portretele şi poveştile de viaţă a 10 români care şi-au celebrat Centenarul odată cu România.

Un articol de Liliana Matei|12 decembrie 2018

Lansarea va avea loc la Muzeul Național „George Enescu” (Calea Victoriei nr. 141, București) în cadrul unei expoziții ce va prezenta portretele românilor centenari, alături de fotografii din arhiva lor personală.

Cei zece români de 100 de ani incluși în proiect sunt:

Elisabeta Kovecsi, din București

Dumitra Meșină, din comuna Crevenicu, județul Teleorman

Gheorghe Bercea, din Videle, județul Teleorman (foto)

Ilișca Hojda, din oraș Săliștea de Sus, județul Maramureș

Vazul Bulger, din satul Figa, comuna Beclean, județul Bistrița-Năsăud

Victoria Băilă, din Întorsura Buzăului, județul Covasna

Zsuzsana Vocilă, din orașul Rupea, județul Brașov

Elena Cârjă, din comuna Balș, județul Iași

Maria Petroi, din satul Slobozia, comuna Fântânele

Otilia Ispas, din municipiul Constanța, județul Constanța

Portretele lor au fost realizate de fotografii Vlad Petri, Șerban Mestecăneanu, Mihai Poiană, Mihai Bodea și Bogdan Fundali.

„Istoria unei țări este un caleidoscop de istorii personale, povești ale oamenilor care locuiesc în acel loc și contribuie la construirea acelei țări. În acest an al Centenarului Marii Uniri de la 1918, am vrut să oferim o imagine a ceea ce au însemnat acești ani pentru România și cea mai bună modalitate ni s-a părut a fi prin portretele și poveștile de viață ale acestor oameni, ce au parcurs tot drumul de la formarea țării noastre. Totodată se dorește ca www.de100.ro să rămână un album de familie, al istoriei de viață ai primilor 100 de ani ai României, în care să ne regăsim fiecare frânturi din povestea personală”, declară Olimpiodor Antonescu, Președintele Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani”, unul dintre inițiatorii proiectului.

Proiectul „Români de 100 de ani” este realizat de către Fundația Națională pentru Civilizație RuralăNiște Țărani”, în parteneriat cu Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și Muzeul Național „George Enescu”, fiind finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Până la inaugurarea platformei www.de100.ro, mai multe detalii pot fi găsite pe pagina de Facebook a proiectului.

11
/06
/19

A doua ediție a festivalului de artă, știință și tehnologie din București va avea loc în perioada 15-23 iunie și propune publicului o expoziție de artă trans-media, un workshop, un talk performativ și un eveniment de tehnologie si artă dedicat copiilor, Miniliminal.

31
/05
/19

Gorzo ridică la propriu cea mai recentă sculptură a lui în fața Muzeului Național de Artă Contemporană. Se numește GHEORGHE și înainte să ajungă la MNAC a fost o casă. Casa bunicului lui Gorzo din Ieud, Maramureș.

30
/05
/19

"Nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. Griviţa 53 e o victorie a unor oameni, împotriva unui sistem." - Oana Pellea, actriţă. OUĂLE GRIVIŢA 53 sunt la Globalworth, între 29 mai si 10 iunie - ultima expoziţie publică a OUĂLOR GRIVIŢA 53 înainte de vânzare. Ouăle sunt expuse în Galeria temporară Globalworth, Barbu Văcărescu 201.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

23
/05
/19

Artmark Historical Estate, singura companie de consultanță imobiliară din Româniaspecializată în promovarea și tranzacționarea de proprietăți istorice și artistice, a lansat noulcatalog, ediția Primăvară 2019. Catalogul cuprinde peste 40 de proprietăți istorice șicontemporane și o insulă din Delta Dunării. Cel mai scump imobil este un palat de peste 10 milioane de euro.

21
/05
/19

Evenimentul Noaptea Muzeelor, care a avut loc sâmbătă, a atras peste 1.000.000 de vizitatori la nivel naţional şi a propus publicului expoziţii în diferite muzee, intervenţii şi experienţe artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte. În Bucureşti au fost peste 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale, iar în restul ţării numărul acestora a depăşit 150.