România reprezentată la Oscarurile Europene de TOUCH ME NOT
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-reprezentata-la-oscarurile-europene-de-touch-me-not/

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

Un articol de Petre Ivan|14 decembrie 2018

Filmele nominalizate au fost vizionate și votate în ultimele două luni de către cei peste 3500 de membri ai Academiei Europene de Film, cineaști, critici de film și profesioniști cu experiență din industria cinematografică europeană.

De 31 de ani, cineaștii europeni, membrii Academiei, nominalizații și câștigătorii se reunesc în fiecare an pentru a celebra cele mai importante realizări cinematografice din Europa. Ceremonia oficială de decernare a premiilor Academiei Europene de Film va avea loc anul acesta în Sevilia, pe 15 decembrie, ora 17 (ora Spaniei) la Teatro de la Maestranza, și va fi difuzată de televiziuni internaționale și prin live streaming online.

“Această ceremonie este mai mult decât o simplă înmânare de diplome — este totodată o demonstrație de deschidere și toleranță, atât de necesare în climatul politic actual tensionat. Prin acest eveniment, comunitatea cinematografică europeană demonstrează importanța și impactul major pe care cultura îl poate avea la nivel socio-politic”, declară președintele Academiei, legendarul regizor de film Wim Wenders.

TOUCH ME NOT va avea premiera oficială în cinematografele din România începând cu 15 martie 2019.

Ursul de Aur revine în România după un turneu global care l-a purtat deja prin marile festivaluri de film ale Europei, Asiei, Americii și Australiei și după ce a fost deja lansat în cinematografe în Franța, Marea Britanie, Germania, Austria, Olanda, Polonia, Grecia, urmând să fie lansat în alte peste 20 de țări pe parcursul anului 2019.

Prin intensa controversă pe care a stârnit-o, chiar de la premiera mondială de la Berlinală, unde a câștigat Ursul de Aur și Premiul pentru Cel mai Bun Film de Debut, TOUCH ME NOT deschide un spațiu de auto-reflecție și transformare, trecând dincolo de cinema, în zona dezbaterii publice, și devenind mai mult decât un film: o experiență care îți trezește conștiința.

Expunerea extinsă a filmului în festivaluri, alături de lansarea sa în săli de cinema din întreaga lume – evenimente pentru care filmul călătorește alături de protagoniștii-cheie (cu sprijinul Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România) – oferă o platformă solidă pentru dezvoltarea unui dialog activ cu publicul internațional.

Manekino Film, producătorul și distribuitorul filmului în România, își propune să aducă acest spațiu de dezbatere și în țara noastră, printr-o serie de avanpremiere speciale programate în luna martie a anului viitor.

Filmul s-a bucurat de o apreciere deosebită din partea presei internaționale, nelăsând indiferentă niciuna dintre publicațiile importante ale lumii. Mai jos câteva citate relevante atât din presa internațională de specialitate, cât și din cea de public:

Potrivit HOLLYWOOD REPORTER, TOUCH ME NOT este “un tur de forță captivant. O explorare a sexualității care deschide noi orizonturi. Frapant prin inteligență, siguranță de sine și originalitate.”

CRITERION: “Una dintre marile descoperiri ale anului 2018.”

Prestigioasa publicație franceză LES INROCKUPTIBLES: “Un film de o rară singularitate. O interogare bulversantă a corpului și a limitelor sale. Cinema-ul ca o experiență terapeutică.”

LA VANGUARDIA, cea mai influentă publicație spaniolă: “Una dintre cele mai radicale și fascinante propuneri de la Berlinala de anul acesta. O abordare revoluționară a adevăratei naturi a sexualității.”

“Un amestec de realitate și ficțiune, TOUCH ME NOT este, înainte de toate, o invitație la dialog”, spune regizoarea Adina Pintilie. „Te invită pe tine, spectatorul, să îți pui la îndoială propriile idei despre intimitate, sexualitate, corp, să fii curios despre Celălalt, care e diferit de tine, și să-ți exerciți capacitatea de empatie pentru a te pune în <pielea> Celuilalt.”

TOUCH ME NOT este produs de MANEKINO FILM (Romania), în coproducție cu ROHFILM PRODUCTIONS (Germania), PINK (Republica Cehă), AGITPROP (Bulgaria), LES FILMS DE L’ÉTRANGER (Franța).

Foto: Touch Me Not – facebook

24
/08
/23

Festivalul de Artă „Film în Sat”, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural, care la începutul lunii august a strâns peste 10.000 de spectatori în stațiunea turistică Peștișani (Gorj), ajunge pentru prima dată în comuna Cernătești (Dolj), în perioada 25-27 august.

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo.

21
/08
/23

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film și peste 8.000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

17
/08
/23

Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții Animest.

16
/08
/23

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.