Romanian Music Export, primul program românesc de promovare și de export muzical în Europa, va avea o ediție online
https://www.ziarulmetropolis.ro/romanian-music-export-primul-program-romanesc-de-promovare-si-de-export-muzical-la-nivel-european-va-avea-o-editie-online/

După un an sărac în evenimente, cu un sector cultural greu încercat şi cu perspective neclare pentru 2021, profesioniştii din industria muzicală şi a entertainmentului din România au mare nevoie de îndrumare, soluţii şi întâlniri pentru provocările curente şi viitoare.

Un articol de Liliana Matei|21 ianuarie 2021

În acest context, Romanian Music Export, primul program românesc din zona antreprenorială care își asumă misiunea de promovare și de export muzical la nivel european, va lansa pe 31 ianuarie 2021 Romanian Music Export Online. Evenimentul este gândit cu un format de emisiune TV, ce va consta din panel-uri de discuție live și înregistrate cu speakeri români și străini relevanți pentru industrie și showcase-uri de trupe românești.

Romanian Music Export s-a dezvoltat pentru a fi un program promoțional atât în identificarea și susținerea artiștilor români la început de drum, cât și pentru a-i sprijini în creșterea carierei lor naționale și internaționale. RME pune la dispoziție o scenă pentru noi voci și talente, prin platforma care își propune să aducă laolaltă artiști tineri, profesioniști ai industriei muzicale, directori de festival și public, având credința că muzica este acel liant universal care unește, vindecă și motivează.

Romanian Music Export a prins viață la cea de-a doua ediție a East European Music Conference, pe 26 iulie 2018, eveniment la care producători, agenți de booking, promotori și operatori culturali din România și Europa au asistat la un spectacol susținut de cinci trupe românești, a căror selecție a fost făcută după o înscriere prealabilă pe platforma construită special pentru acest program.

Orice trupă din România s-a putut înscrie, cu condiția ca piesele înscrise să fie creații originale. Jurizarea a fost făcută în două etape, preselecția fiind făcută la nivel local, în timp ce selecția finală a celor cinci trupe a avut parte de un juriu internațional. 71 de artiști s-au înscris în competitie și trupele Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut, Gramofone, JazzyBIT, NEXT EX și White Walls au susținut concerte de excepție, iar în pauze au răspuns întrebărilor și curiozităților presei și ale agenților de booking de la festivaluri mari ale Europei.

Ediția online din 31 ianuarie este esențială pentru continuarea programului Romanian Music Export și pentru a putea face posibilă ediția live offline din 2021, din cauza situației fără precedent create de pandemia de coronavirus, care a forțat anularea, amânarea sau reorientarea spre online a tuturor evenimentelor și activităților culturale. Platforma digitală RME este creată pentru artiști români, în special cei în ascensiune, cu o nevoie vitală de îndrumare și suport în timpul acestei perioade fără concerte și fără plăți, având o nevoie constantă de parteneri cu care să discute posibile soluții pentru reconstrucția carierelor lor în viitorul apropiat.

Evenimentul online va consta din 10 panel-uri  de discuții, printre care Can music help us thrive? / Muzica ne vindecă, Health & Safety post pandemic events reopening, Freelance musician or artist? Can it be done?,  Soluții ale industriei muzicale pentru redeschiderea vieții culturale, How do festival bookers choose newcomers for their line-up?, The future of clubs and small concert venues și Women in music industry.

Dintre speakeri fac parte Fruzsina Szép (Director, Superbloom Festival – Germania), Greg Parmley (Director International Live Music Conference & International Festival Forum, UK), Michal Kascak (Fondator / CEO – Pohoda festival, Slovacia), Christof Huber (Director, Yourope – European Festival Association Elveția), Baris Basaran (Promoter / Head of Eastern & Central Europe – TEG / MJR – UK), , Lina Ugrinovska (International Booking /  Password Production, North Macedonia), reprezentanți ai festivalurilor europene Summerbreeze Open Air (Germania), Wide Days (Scoția), Nova Rock (Austria), dar și reprezentanți ai celor locale (ARTmania, Untold, Electric Castle, Summerwell, Jazz in the Park), ai Ministerului Culturii și cluburilor de evenimente din țară (Quantic, Rockstadt, Form Space, Club Control, Expirat), manageri de teatru și culturali, artiști români și reprezentanți ai companiilor de booking și management. Întreg programul și invitații pot fi consultați pe site-ul https://musicexport.ro/.

Trupele care vor susține concerte în cadrul Romanian Music Export Online sunt: Lucifer – A Rock Opera, Balkan Taksim, Psihodrom, Blană Bombă, White Walls,  Dirty Shirt, Roadkillsoda, Gramofone, Jazzy Bit.

27
/04
/14

În această seară (27 aprilie), de la ora 19.00, publicul va avea astfel ocazia să urmărească debuturile câtorva dintre tinerii balerini talentaţi ai Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti şi totodată să se bucure de muzica lui Adolphe Ch. Adam, sub bagheta lui Ciprian Teodorașcu.

27
/04
/14

Miercuri, 30 aprilie (19.00), îl veţi asculta pe Razvan Suma la Sala Radio, alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului britanic William Kunhardt. Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, acesta cucerind publicul din cele mai multe oraşe ale ţării cu turneele sale naţionale „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

14
/04
/14

Un recital extraordinar şi un concert cu Orchestra Naţională Radio vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti, pe 23, respectiv 25 aprilie. Sărbătorile Pascale se prelungesc, astfel, cu două sărbători dedicate muzicii şi celui mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Mozart.

11
/04
/14

Primăria Sectorului 3 organizează prin Centrul Cultural Casa Artelor primul eveniment în aer liber, de mare amploare din 2014. Cetăţenii sectorului 3 şi nu numai sunt invitaţi, în 13 aprilie, ora 20,00, în Duminica Floriilor, în Parcul Titan - Parcul Artelor la întâlnirea cu muzica sacră pascală.

10
/04
/14

Vineri, 11 aprilie 2014 (19.00), cu exact o săptămână înainte de Vinerea Mare, la Sala Radio, „artileria grea” a instituţiei artistice se reuneşte pe scenă pentru a vă dărui un concert cu Misa în si minor - Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio şi dirijorul Tiberiu Soare.

09
/04
/14

A fost numită „Sarah Bernhardt a teatrului de operă”. Cu ochi de smarald, trup de felină și un farmec scenic ce radia patos şi rafinament, Virginia Zeani a electrizat publicul de operă de pe patru continente şi n-a uitat niciodată să spună că, la origine, este româncă.

09
/04
/14

Reputaţia sonorităţii inegalabile a viorilor Stradivarius, instrumente muzicale italiene fabricate în urmă cu 300 de ani, este serios afectată de un test realizat de violonişti cu reputaţie mondială, care au preferat, în majoritatea lor, sonoritatea oferită de instrumentele moderne.

09
/04
/14

De la New York la Reghin, de la Sankt Petersburg la Tecuci și Lisabona. Horia Mihail e un pianist călător, gurmand și curios, care n-ar spune nu nici unui loc de pe lume. Zilele astea se află într-un turneu al cărui nume îi vine mănușă: „Pianul călător”.