Romanul „Refugiul timpului” de Gheorghi Gospodinov, laureat al prestigiosului The International Booker Prize 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/romanul-refugiul-timpului-de-gheorghi-gospodinov-laureat-al-prestigiosului-the-international-booker-prize-2023/

A fost anunţat câştigătorul din acest an al prestigiosului The International Booker Prize 2023, distincţie care a mers către ediţia în limba engleză a romanului Refugiul timpului (Time Shelter) de Gheorghi Gospodinov, în traducerea Angelei Rodel. Este pentru prima dată când acest premiu îi revine unui scriitor bulgar.

Un articol de Petre Ivan|26 mai 2023

Președinta juriului și cea care a făcut marele anunț a fost Leïla Slimani, cunoscuta romancieră și jurnalistă franceză de origine marocană, care a descris cartea lui Gheorghi Gospodinov drept „un roman strălucitor, plin de ironie și melancolie, o carte profundă, care abordează o problemă contemporană și, de asemenea, o întrebare filosofică: ce se întâmplă cu noi atunci când ne dispar amintirile?”.

Cartea a apărut recent și în limba română, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M, traducere și note de Mariana Mangiulea Jatop. Cititorii o pot găsi deja în toate librăriile fizice și online din întreaga țară, iar începând de astăzi, 24 mai, și până duminică, 28 mai, la standul Grupului Editorial Trei din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, la un preț special. De asemenea, cartea va fi lansată la Bookfest, în cadrul unui eveniment amplu dedicat noilor traduceri apărute în cadrul colecției Anansi. World Fiction: sâmbătă, 27 mai, începând cu ora 14.00, la Scena Arena.

„Refugiul timpului”, roman tradus cu succes în întreaga Europă, a fost premiat anul trecut și în Italia, cu Premio Strega Europeo. În același timp, cartea s-a bucurat și de recenzii entuziaste în presa internațională, cât și de recunoașterea unor nume importante ale scenei literare.

Olga Tokarczuk, laureata Nobelului literar din 2018 remarca faptul că „Gheorghi Gospodinov este un scriitor unic… Nimeni altul nu poate armoniza în același text o idee stranie, o fantezie minunată și o scriitură fără cusur”.

Refugiul timpului este cel de-al treilea roman semnat de Gheorghi Gospodinov publicat în traducere în colecția Anansi. World Fiction, după Fizica tristeții și Un roman natural – ambele, în traducerea din limba bulgară a Cătălinei Puiu.

Roman satiric cu un final distopic, Refugiul timpului spune povestea unui călător misterios în timp care deschide un sanatoriu, o clinică a timpului, unde pacienții cu Alzheimer sunt tratați prin reproducerea extrem de fidelă a unei perioade trecute de timp.

Într-o clădire înconjurată de flori de nu-mă-uita, Gaustin, misteriosul personaj al romanului Refugiul timpului, deschide prima „clinică a trecutului„, un loc unde bolnavii de Alzheimer să-și aline suferința. Camerele acestei clinici neobișnuite reproduc detalii din trecut care le îngăduie pacienților să retrăiască momente preferate din tinerețe, să recupereze scene demult pierdute datorită unor clipe care, cândva, le-au marcat viața. Asistentul lui Gaustin, vocea care-i spune povestea, e însărcinat să găsească recuzita acestui refugiu: obiecte din trecut, mobilă din anii 1960, nasturi din 1940 sau parfumuri uitate. Treptat, aura acestui adăpost crește, el începe să fie căutat și de oameni sănătoși, care încearcă să uite de prezent și să se retragă în scene din propria istorie, ba chiar națiuni întregi se îndreaptă către iluzia unor vremuri mai bune îngropate în straturile memoriei.

„O terapie fără precedent care testează puterea de vindecare a nostalgiei, un roman provocator care-și merită locul alături de literatura lui Kafka.” (Publishers Weekly)

„Poate că în viața de zi cu zi amintirile nu ne apără de haos, dar orice e posibil în fantezia lui Gospodinov.” (World Literature Today)

„O carte în care timpul dispare și reapare în forme neașteptate. O satiră, dar și un roman înțelept și delicat.” (The New Yorker)

„Romanul meditativ al lui Gospodinov nu este atât o operă literară realistă, cât o alegorie pe marginea pericolelor explorării trecutului.” (Kirkus Reviews)

Gheorghi Gospodinov (n. 1968) este cel mai tradus și apreciat scriitor bulgar al momentului. Romanul său de debut, „Un roman natural”, a fost tradus în peste 20 de limbi. A publicat poezie, proză, eseuri, piese de teatru și a realizat scenarii de film. Scrie în mod regulat articole pentru cotidianul bulgar Dnevnik și pentru Deutsche Welle. Din opera lui, în colecția Anansi au apărut „Fizica tristeții” (2021) și „Un roman natural” (2022) și „Refugiul timpului” (2023). În prezent trăiește la Sofia.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.