Romeo Vanica, membru fondator al trupei Mondial, a murit la 69 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/romeo-vanica-membru-fondator-al-trupei-mondial-a-murit-la-69-de-ani/

Romeo Vanica, membru fondator al formaţiei „Mondial” şi fost redactor al postului Radio România Actualităţi, a murit miercuri, la vârsta de 69 de ani, informează site-ul Radioului Public.

Un articol de Petre Ivan|25 aprilie 2014

Potrivit romania-actualitati.ro, Romeo Vanica a fost angajat al Radioului Public la Redacţia Ştiri între anii 1994 şi 2009. El s-a consacrat ca un valoros compozitor şi instrumentist şi a fost membru fondator al formaţiei „Mondial”.

Printre cele mai cunoscute creaţii ale sale se află „Romanţă fără ecou”, „De va veni la tine vântul” sau „Primăvara”.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă la ora 14:00 la Cimitirul Mărcuţa din Bucureşti.

 

Mondial a fost o formaţie românească de muzică rock, înfiinţată în 1966 la Bucureşti

 

Trupa este  printre primele grupuri din ţară care au făcut trecerea la direcţii mai elaborate ale rock-ului. Mondial a atins succesul la puţin timp după înfiinţare, lansând discuri în străinătate în primii patru ani, timp în care se bucurau de un succes răsunător şi în ţară.

În memoria publicului au rămas cel mai bine întipărite piesele din prima perioadă: „Romanţă fără ecou” (cunoscută şi prin primul ei vers, „Iubire, bibelou de porţelan”), „Primăvara” şi „Atît de fragedă”.

Grupul s-a desfiinţat în 1979, când Filip Merca (unicul membru fidel formaţiei de-a lungul întregii sale istorii) renunţă la orice activitate muzicală şi pleacă în Statele Unite.

Alţi membri ai formaţiei au rămas activi în domeniu, fie în cadrul altor formaţii (Mihai Cernea la Sfinx, iar Iuliu Merca va înfiinţa Semnal M în 1977), fie în calitate de compozitori (Romeo Vanica).

Foto cu Mondial şi Romeo Vanica – wikipedia, facebook

10
/11
/14

Trei recitaluri și un concert cu orchestra, muzică de cea mai bună calitate cântată cu pasiune, talent și virtuozitate de trei maeștri ai scenei clasice, răsplătite cu cu minute în șir de aplauze de spectatorii ce au umplut sălile de la Craiova, Râmnicu Vâlcea și de două ori la Timișoara.

06
/11
/14

Unul dintre artiștii emblematici ai jazzului mondial, Steve Coleman, cel care va susține un concert la Sibiu alături de trupa sa în cadrul Mozaic Jazz Festival, a câștigat premiul “MacArthur Genius”, premiu acordat anual de Fundația MacArthur din SUA pentru 21 de personalități care au inovat în domeniul în care activează: justiție, muzică, teatru, matematică, medicină, cercetare și altele.

05
/11
/14

“Somn Bizar”, “Noaptea”, “Să nu crezi nimic”, “Ultimul mic dejun al lui Bon”,”Baby”,”Totul sau nimic”, “De vei pleca” sunt numai câteva dintre piesele de legendă care i-au consacrat pe cei de la Iris, una din trupele de legendă ale rock-ului românesc, şi care vor putea fi reascultate live, vineri, în Club Fabrica (str. 11 Iunie, nr. 50)

31
/10
/14

În perioada 4 – 6 decembrie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, va avea loc a doua ediție a festivalului Brașov Jazz & Blues Festival. Pe parcursul celor 3 zile ale festivalului vor avea loc 7 concerte, printre care cel al celebrului grup de artiști scoțieni Hidden Orchestra, a căror muzică este difuzată de radiourile din întreaga lume.

30
/10
/14

Duminică, 14 decembrie, Ateneul Român va găzdui cele două concerte de Crăciun ale Corului Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin. Dirijate de Anna Ungureanu, cele două evenimente (ora 17:30 și ora 20:00) aduc în fața publicului bucureștean tradiționalele colinde de Crăciun pe care Madrigalul le interpretează de 51 de ani.