S-a deschis prima arhivă a designului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-deschis-prima-arhiva-a-designului-romanesc/

„100 de obiecte de design românesc” – la MATER şi online.

Un articol de Liliana Matei|27 octombrie 2018

100 de obiecte de design românesc, colecția ce conturează o primă istorie a designului românesc din ultimul secol, s-a deschis la MATER – biblioteca de materiale din București și va putea fi explorată de vizitatori zilnic, între orele 10.00 și 19.00, până pe 4 noiembrie.

Odată cu expoziția s-a lansat și e-muzeul www.100romaniandesignobects.com, arhiva care reunește 100 de obiecte și 100 de povești culese din România ultimilor 100 de ani, un spațiu digital în care găsești resurse nenumărate pentru orice demers creativ ce are de-a face cu identitatea românească.

Afli, descoperi, găsești inspirație și contribui, cu fiecare amintire, sugestie sau idee, la această primă arhivă a designului românesc. Expoziția deschide un capitol necesar în descoperirea istoriei design-ului și creează un context de reflecție și construcție a unui viitor sustenabil pentru design-ul autohton.

Primul automobil aerodinamic brevetat în Germania de un român, pălării purtate de Carol I și de oierii români, primul microcalculator personal, un radio produs în România și exportat în Japonia și SUA – acestea sunt câteva din descoperirile expoziției, etape importante de istorie și coordonate necesare pentru a înțelege cum se dezvoltă designul de astăzi, între funcționalitate, tradiție și creativitate.

Pe perioada expoziției, pasionații de design vor putea participa la workshopuri pe tema istoriei designului românesc:

  • Radio Gloria

    Vineri, 26 octombrie de la ora 19:00 – Dizainăr pune la cale atelierul ”Design la Rece”, pentru a discuta despre designul românesc de produs din perioada 1918-2018, alături de cei care au înființat prima secție de de învățământ superior de design dar și arhitecți, designeri și studenți la facultățile de specialitate. Mai multe informații

  • Miercuri, 31 octombrie, de la ora 19:00 – Conf. Dr. Radu Comșa invită la o prelegere cu tema ”100 de ani de Design în domeniul transportului din România”, ce va avea loc la MATER. În istoria aerodinamicii auto, Aurel Persu este o referință, dar Alexandru Berlescu rămâne un ilustru necunoscut. Și totuși, istoria celui mai original automobil care a participat vreodată la Raliul Monte Carlo merită povestită. La fel și în domeniul aviatic, pionierii Vuia, Vlaicu și Coandă sunt arhicunoscuți, Elie Carafoli mai puțin, iar Iosif Șilimon rămâne idolul inițiaților în ale aviației. Automobile, avioane, troleibuze și multe alte mijloace de transport într-o seară dedicată acestui tip de design.

Din noiembrie, colecția va călători în Europa, cu o primă oprire în Serbia, la Novi Sad. ”100 de obiecte de design românesc” nu este o arhivă închisă – este doar un început. Proiectul își propunere să aducă la zi circuitul designului românesc și cursul firesc al creativității locale.

Adresa: MATER – Biblioteca de Materiale, Splaiul Unirii nr 160, parter

24 octombrie – 4 noiembrie

Program de vizitare: luni – duminică, între 10.00 – 19.00

Intrare liberă

Proiectul 100 de obiecte de design românesc este o inițiativă a asociației Nod Makerspace – grup de creativi multidisciplinari care a creat primul makerspace din România și prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est.

Foto: Cristian Vasile

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

17
/06
/16

Începând cu 23 iunie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București va deschide în sediul din Gabroveni o expoziție inedită, dedicată aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

15
/06
/16

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare, și Miguel de Cervantes, Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie) include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum și un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses" ale îndrăgitului scriitor spaniol.

10
/06
/16

Admiratorii lui Horaţiu Mălăele pot fi alături de îndrăgitul actor, regizor, caricaturist și scriitor român, joi, 16 Iunie, de la ora 18.30, la vernisajul expoziției Retrospectivă Horațiu Mălăele. Evenimentul, care va avea loc la sediul Casei de Licitații Goldart din București, Intrarea I.L. Caragiale nr. 1, reuneşte peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură și grafică umoristică ale artistului.

07
/06
/16

Cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, organizat de Teatrul Masca, se va desfășura în perioada 16 - 20 iunie în Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Parcul Crângași și Parcul Alexandru Ioan Cuza. „Ediția din acest an îl va omagia pe Constantin Brâncuşi, adus în atenția publicului prin două statui vivante: prima reprezentându-l în atelierul din Paris și a doua, prin Rugăciune, una dintre celebrele sale opere”, spune Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca

03
/06
/16

Muzeul Luvru din Paris va fi închis astăzi (vineri) pentru a permite evacuarea "cu titlu preventiv" a operelor aflate în zone amenințate de inundații în urma creșterii nivelului Senei.

29
/05
/16

Pavilionul României la cea de-a 15-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, desfășurată între 28 mai și 27 noiembrie 2016, găzduiește „Selfie Automaton”, o expoziție sub forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate și un rol liber, rezervat vizitatorului.

25
/05
/16

Castelul Pelișor din Sinaia va putea fi vizitat gratuit, astazi, 25 mai, în contextul împlinirii a 113 ani de când acesta a fost inaugurat ca reședință de vară a perechii princiare Ferdinand și Maria. Turiștii vor beneficia de intrare liberă între orele 11,15—16,15.

20
/05
/16

Corina Șuteu, actualul Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, fostul ministru și inițiatorul subscripției publice pentru scultura Cumințenia Pământului a lui Brâncuși și Dragoș Neamu, managerul interimar al Muzeului Național de Artă, se află printre invitații emisiunii speciale dedicate Nopții Muzeelor, pe care Radio România Cultural o va transmite în direct (audio și video) din Sala Tronului de la Muzeul Național de Artă al României din București, fostul Palat Regal.