S-a deschis prima arhivă a designului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-deschis-prima-arhiva-a-designului-romanesc/

„100 de obiecte de design românesc” – la MATER şi online.

Un articol de Liliana Matei|27 octombrie 2018

100 de obiecte de design românesc, colecția ce conturează o primă istorie a designului românesc din ultimul secol, s-a deschis la MATER – biblioteca de materiale din București și va putea fi explorată de vizitatori zilnic, între orele 10.00 și 19.00, până pe 4 noiembrie.

Odată cu expoziția s-a lansat și e-muzeul www.100romaniandesignobects.com, arhiva care reunește 100 de obiecte și 100 de povești culese din România ultimilor 100 de ani, un spațiu digital în care găsești resurse nenumărate pentru orice demers creativ ce are de-a face cu identitatea românească.

Afli, descoperi, găsești inspirație și contribui, cu fiecare amintire, sugestie sau idee, la această primă arhivă a designului românesc. Expoziția deschide un capitol necesar în descoperirea istoriei design-ului și creează un context de reflecție și construcție a unui viitor sustenabil pentru design-ul autohton.

Primul automobil aerodinamic brevetat în Germania de un român, pălării purtate de Carol I și de oierii români, primul microcalculator personal, un radio produs în România și exportat în Japonia și SUA – acestea sunt câteva din descoperirile expoziției, etape importante de istorie și coordonate necesare pentru a înțelege cum se dezvoltă designul de astăzi, între funcționalitate, tradiție și creativitate.

Pe perioada expoziției, pasionații de design vor putea participa la workshopuri pe tema istoriei designului românesc:

  • Radio Gloria

    Vineri, 26 octombrie de la ora 19:00 – Dizainăr pune la cale atelierul ”Design la Rece”, pentru a discuta despre designul românesc de produs din perioada 1918-2018, alături de cei care au înființat prima secție de de învățământ superior de design dar și arhitecți, designeri și studenți la facultățile de specialitate. Mai multe informații

  • Miercuri, 31 octombrie, de la ora 19:00 – Conf. Dr. Radu Comșa invită la o prelegere cu tema ”100 de ani de Design în domeniul transportului din România”, ce va avea loc la MATER. În istoria aerodinamicii auto, Aurel Persu este o referință, dar Alexandru Berlescu rămâne un ilustru necunoscut. Și totuși, istoria celui mai original automobil care a participat vreodată la Raliul Monte Carlo merită povestită. La fel și în domeniul aviatic, pionierii Vuia, Vlaicu și Coandă sunt arhicunoscuți, Elie Carafoli mai puțin, iar Iosif Șilimon rămâne idolul inițiaților în ale aviației. Automobile, avioane, troleibuze și multe alte mijloace de transport într-o seară dedicată acestui tip de design.

Din noiembrie, colecția va călători în Europa, cu o primă oprire în Serbia, la Novi Sad. ”100 de obiecte de design românesc” nu este o arhivă închisă – este doar un început. Proiectul își propunere să aducă la zi circuitul designului românesc și cursul firesc al creativității locale.

Adresa: MATER – Biblioteca de Materiale, Splaiul Unirii nr 160, parter

24 octombrie – 4 noiembrie

Program de vizitare: luni – duminică, între 10.00 – 19.00

Intrare liberă

Proiectul 100 de obiecte de design românesc este o inițiativă a asociației Nod Makerspace – grup de creativi multidisciplinari care a creat primul makerspace din România și prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est.

Foto: Cristian Vasile

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

13
/08
/15

La Institutul Henry Moore din Leeds se deschide, astăzi, 13 august, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, o amplă retrospectivă Paul Neagu, incluzând peste 120 de opere ale artistului, de la desene, grafică și sculpturi sau instalații până la creații poetice și filme.

07
/08
/15

Astăzi obişnuim să purtăm masca potrivită. Interesul pentru mimică, pentru figură şi mască pare să se disipe tot mai mult în contemporan. Poate că s-a transfigurat în performance, s-a transmutat în multi-medialitatea spectacolului contemporan, pe o scenă unde se tinde către spargerea celui de-al patrulea perete. O scenă unde se cere tot mai mult integrarea publicului printre actori şi unde interactivitatea este importantă.

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

01
/08
/15

Arta urbană transformă spațiul din București Mall: doi tineri artiști vor aduce spiritul street-art-ului în fashion mall-ul bucureștenilor. Timp de o săptămână, vizitatorii pot urmări cum prinde contur o pictură de mari dimensiuni pe unul dintre pereții de interior ai primului centrul comercial modern din România. 

22
/07
/15

AMURAL, primul festival dedicat artelor vizuale contemporane din România, va transforma, la începutul lunii septembrie, promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Brașov, ocupând fortificațiile medievale, pădurea Warthe și pârâul Graft. Festivalul se va desfășura în perioada 4-6 septembrie.

13
/07
/15

Miercuri, 15 iulie 2015, începând cu orele 20.00, în cadrul workshop-ului de tatuaje deschis publicului la galeria de artă ArtXpert din Bucureşti, doi faimoşi tatuatori români – Dragoş şi Bogdan Macavei - premiaţi 3 ani la Tattoo Convention Bucharest, vor realiza la faţa locului un tatuaj, vor explica şi demonstra tehnica de realizare a unui tatuaj.

08
/07
/15

Pentru aceia dintre voi dornici să se simtă ca în vacanță în mijlocul unui București agitat, Fundația Calea Victoriei a pregătit în luna iulie peste 20 de cursuri și evenimente culturale. Petrece câteva ore deconectat de zumzetul urban și pășește în casa cochetӑ şi rӑcoroasӑ din Popa Soare, nr. 40, unde vara are aromă de artă, creativitate și conversație bunӑ.