S-a încheiat prima etapă a Concursului Darclee
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-incheiat-prima-etapa-a-concursului-darclee/

Sâmbătă seara publicul brăilean i-a aplaudat cu entuziasm, odată cu toţi tinerii participanţi la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, pe artiştii chinezi prezenţi la Brăila, care au oferit încântătoare melodii din ţara lor ca omagiu adus evenimentelor muzicale care ne fascinează pe toţi în aceste zile.

Un articol de Petre Ivan|3 august 2015

A urmat conferinţa susţinută de Dr. Stephan Poen intitulată 20 de ani de glorie a Artei Cântului, prilej de-a asculta singurele înregistrări existente ale vocii legendarei soprane Hariclea Darclée: Cântecul fluieraşului de George Stephanescu şi Vai mândruţo dragi ne-avem de Tiberiu Brediceanu, şi de-a urmări proiecţia video a filmului evocând manifestărie dedicate din 1995 încoace memoriei sale, film prezentat la Reuniunea Ambasadorilor UNESCO de la Paris de Mariana Nicolesco.

Sala a ovaţionat-o îndelung pe celebra soprană după fiecare arie din repertoriul Haricleei Darclée din opere în care a strălucit ea însăşi, prezentate pe un vast ecran: Le Cid de Massenet, Il Trovatore de Verdi, Tosca de Puccini.

La finele acestei serate, concurenţii care au trecut de prima etapă a Concursului Darclée au tras la sorţi ordinea de participare în etapa a doua a Competiţiei, în faţa Juriului Internaţional prezentându-se duminică şi luni 77 de artişti : 38 de soprane, 7 mezzosoprane, 12 tenori, 1 contratenor, 13 baritoni şi 6 başi.

Dintre aceştia 32 sunt din România, 16 din China, 8 din Polonia, 5 din Rusia, 4 din Republica Moldova, 4 din Coreea de Sud, 2 din Turcia şi câte unul din Portugalia, Statele Unite, Spania, Abhazia, Mexic, Armenia.

Publicul a trăit momentele emoţionante ale reîntâlnirii cu talentele revelate de-a lungul timpului de Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée : Alvaro Lozano şi invitaţii săi: mezzosoprana Oana Andra, bas-baritonul Zoltan Nagy, soprana Adela Zaharia şi basul Bogdan Taloş, cu toţii acompaniaţi la pian de Maestrul Marco Balderi.

Foto: Concursul Darclee, Mariana Nicolesco împreună cu mezzosoprana Baoyi Bi din China – facebook

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.