S-a întâmplat pe 5 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-intamplat-pe-5-octombrie/

1713 – S-a născut Denis Diderot, filosof francez, unul din autorii proiectului „L’Encyclopédie”, care i-a inclus aproape toţi scriitorii francezi iluminişti importanţi ( d. 31 iulie1784) 1830 – A încetat din viaţă cărturarul şi memorialistul Dinicu (Constantin) Golescu (n. 7 feb. 1777). A fost membru fondator al Societăţii literare (1827); de asemenea, a contribuit la […]

Un articol de |5 octombrie 2012

1713 – S-a născut Denis Diderot, filosof francez, unul din autorii proiectului „L’Encyclopédie”, care i-a inclus aproape toţi scriitorii francezi iluminişti importanţi ( d. 31 iulie1784)


1830 – A încetat din viaţă cărturarul şi memorialistul Dinicu (Constantin) Golescu (n. 7 feb. 1777). A fost membru fondator al Societăţii literare (1827); de asemenea, a contribuit la apariţia primului ziar în limba română, „Curierul românesc” (1829).


1857 – S-a născut, la Târgovişte, Maica Smara (pseudonim pentru Smaranda Gheorghiu), scriitoare, militantă a mişcării feministe din România, prima româncă reprezentantă a României la congrese internaţionale (m. 26 ianuarie 1944).


1880 – A încetat din viaţă Jacques Offenbach (pseudonim pentru Jacob Eberst), compozitor francez de origine germană, întemeietor al operetei clasice franceze (n. 20 iun. 1819)


1897 – A apărut, la Bucureşti, revista enciclopedică populară “Albina”, al cărei director fondator a fost Spiru Haret.


1918 – Deputatul Alexandru Vaida a depus în Parlamentul de la Budapesta declaraţia Comitetului Executiv al Partidului Naţional Român, prin care românii ardeleni îşi afirmau dreptul inalienabil la o viaţă naţională integrală.


1997 – Statele Unite ale Americii şi România au pus bazele Parteneriatului strategic bilateral


1997 – A încetat din viaţă Mary Jayne Gold, americanca bogată care i-a ajutat pe pictorii Marc Chagall şi Max Ernst şi pe 2000 de evrei să fugă din Franţa în timpul celui de-al doilea război mondial. Printre cei care au profitat de ajutorul oferit de Gold au fost, alături de Marc Chagall şi Max Ernst, sculptorul Jacques Lipchitz, scriitorii Franz Werfel, Hannah Arendt şi Hans Habe şi biochimistul laureat al Nobelului Otto Meyerhof


2005 – Premiul Nobel pentru Chimie 2005 a fost atribuit francezului Yves Chauvin şi americanilor Robert H. Grubbs şi Richard R. Schrock, pentru „dezvoltarea metatezei în sinteza organică”.


2011 – A încetat din viaţă Steve Jobs, cofondatorul firmei Apple Computer şi cel mai mare acţionar al companiei Disney, considerat ca fiind cel mai influent personaj atât din industira calculatoarelor cât şi în industria divertismentului. A orchestrat lansarea unor produse vedetă, precum calculatorul iMac, tableta iPad sau telefonul multifuncţional iPhone, a cărui ultimă versiune a fost prezentată pe 4 octombrie 2011. (n. 24 februarie 1955)

 

Sursa: Mediafax

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.