Săli pline în mijlocul verii la „Marile serate muzicale ale Bucureştiului”
https://www.ziarulmetropolis.ro/sali-pline-in-mijlocul-verii-la-marile-serate-muzicale-ale-bucurestiului/

Timp de patru seri, în mijlocul verii, capitala României a devenit capitala muzicii clasice cu prilejul primei ediţii a Festivalului Internaţional „Marile serate muzicale ale Bucureştiului”.

Un articol de Petre Ivan|15 iulie 2015

Evenimentul a reunit artiști consacrați din 7 țãri: Bruno Canino și Luisa Sello (Italia), Vladimir Mendelssohn (Olanda), Takashi Shimizu și Tetsuro Miyoshi (Japonia), Dominique De Williencourt, Michel Bourdoncle (Franța), Mario Hossen (Bulgaria), Horia Văcărescu (Anglia), Anton Niculescu, Andrei Licareț, Ana-Maria Marian și Marian Movileanu (România), fiind moderat de regizorul Cristian Mihăilescu.

Măiestria muzicienilor, precum și repertoriul atent selecționat, cu piese celebre, rar auzite pe scenele românești, au contribuit la încântarea publicului, care a revenit în fiecare seară în sala de concert.

Cele patru serate muzicale au inclus lucrări ale compozitorilor Alexander Borodin, Bohuslav Martinú, Johannes Brahms și Marile serate muzicale Franz Schubert (prima seară), Carl Maria von Weber (Piatigorski), Anton Rubinstein, Dmitri Şostakovici, Mihail Ivanovics Glinka, Niccolo Paganini, Giuseppe Tartini, Ludwig van Beethoven și Gustav Mahler (a doua seară), Franz Schubert, Serghei Rahmaninov și Robert Schumann (a treia seară) și Claude Debussy, Frédéric Chopin și Antonín Dvořák (a patra seară).

Să organizăm un eveniment cultural amplu în perioada din an când stagiunile s-au încheiat și atât instituțiile, cât și publicul sunt în vacanță, a Marile serate muzicale fost o provocare căreia i-am dat curs cu entuziasm. Spre marea mea bucurie, același entuziasm l-am regăsit și în rândul publicului bucureștean, prezent seară de seară în sala de concert. Această performanță nu face decât să ne susțină în demersul nostru de a transforma <<Marile serate muzicale ale Bucureștiului>> într-un eveniment cu tradiție în capitală. –  Anton Niculescu, directorul Festivalului Internațional „Marile serate muzicale ale Bucureștiului”.

Evenimentul, organizat de Fundația Euterpe, în parteneriat cu Teatrul Odeon, a fost coordonat de renumitul violoncelist român Anton Niculescu, solist concertist cu o vastă carieră la Scala din Milano, și a beneficiat de sprijnul Primãriei Municipiului București.

Foto: Marile serate muzicale ale Bucureştiului – odeon.ro

17
/08
/15

Gigi Căciuleanu va dansa din nou, pe scena pe care a debutat cu 50 de ani în urmă, în noua sa creație coregrafică, „UN MINUT DE DANS sau UF !!!”. Premiera spectacolului va avea loc pe 5 și 6 septembrie, orele 20.00, la Teatrul Mic și va fi prezentată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

14
/08
/15

Pianistul Daniel Ciobanu va concerta, în data de 14 august, pe scena Bisericii St James, o foarte frecventată adresă muzicală situată pe celebrul bulevard londonez Piccadilly, în debutul unei serii de recitaluri pe care Institutul Cultural Român din Londra o va organiza aici în următoarele luni în colaborare cu mai mulți promotori britanici.

14
/08
/15

Patru discuri cu muzică clasică, apărute pe parcursul acestei veri, așteaptă să fie descoperite și de publicul românesc: printre numele prezente pe copertele lor figurează și muzicieni care au fost de-a lungul timpului invitați în Festivalul Enescu, unii dintre ei, protagoniști chiar anul acesta.

12
/08
/15

În Ţara Făgăraşului, în mijlocul naturii, pe o pârtie de schi desprinsă parcă dintr-o poveste şi înconjurată de pădure, are loc un festival ca de basm numit simplu: In Transylvania ( 20-23 august).

12
/08
/15

Numele sopranei Valentina Naforniţa, noua vedetă a Operei de Stat din Viena, se regăseşte anul acesta în selecţia oficială a Festivalului de la Edinburgh, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume dedicate artelor (teatru, dans, muzică şi literatură).

10
/08
/15

Cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Salonul de Carte şi Muzică“ se va desfăşura la Sinaia, în perioada 12-15 august. Invitatul special al evenimentului va fi Departamentul pentru Relaţii Interetnice, care va aduce produse culturale din partea a 16 comunităţi etnice din România - bulgari, croaţi, greci, germani, evrei, italieni, mecedoneni, polonezi, ruteni, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, tătari - turco-musulmani, turci, maghiari şi ucraineni.

10
/08
/15

Marți, 18 august, de la ora 20.30, are loc un concert din cadrul seriei SoNoRo Conac, la Muzeul Național "George Enescu" din București. Din program: Bach, Mozart, Enescu. Evenimentul cultural este și unul caritabil, pentru că fondurile strânse îi voi ajuta pe copii din județul Mureș.