Sâmbăta Imperiului Roșu – un maraton de lecturi despre Rusia și dramele istoriei, la Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/sambata-imperiului-rosu-un-maraton-de-lecturi-despre-rusia-si-dramele-istoriei-la-radio-romania-cultural/

Radio România Cultural oferă publicului, sâmbătă, 9 aprilie, un maraton de 9 ore de lecturi care îşi propun o înţelegere a istoriei de la Stalin şi până în zilele actualului conflict din Ucraina.

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2022

Maratonul intitulat „Sâmbăta Imperiului Roșu”, realizat în parteneriat cu Editura Corint, va începe cu momentul instaurării comunismului și va continua cu momente de referință din trecutul Rusiei cum ar fi bătălia de la Stalingrad, ascensiunea lui Vladimir Putin și opoziția lui Aleksei Navalnîi, până la Crimeea și noul Imperiu Rus.

“Istoria, așa cum nu se face la școală, a devenit o necesitate pentru înțelegerea vremurilor atât de tulburi pe care le trăim, cu atât mai mult cu cât tot ceea ce se întâmplă astăzi pare să aibă un corespondent în deceniile anterioare. Recomand acest maraton în special tinerilor al căror viitor poate depinde de abcesul istoric la care asistăm cu toții”, a declarat Radu Croitoru, managerul Radio România Cultural.

Realizatorii Radio România Cultural vor citi, sâmbătă, 9 aprilie, fragmente dintr-o serie de cărți apărute în colecția Corint Istorie.
Maratonul „Sâmbăta Imperiului Roșu” va începe la ora 9,00 cu volumul ”Conversații cu Stalin” de Milovan Djilas, în lectura Ralucăi Rădulescu și se va încheia, la ora 17,00, cu fragmente din cartea ”Crimeea și Noul Imperiu Rus”, citite de Elena Vădăreanu.

Întregul program al maratonului realizat de Radio România Cultural, în parteneriat cu Editura Corint este următorul:

09,00:  ”Conversații cu Stalin” – Milovan Djilas – Lectura: Raluca Rădulescu
10,00: ”Beria. Mâna dreaptă a lui Stalin” – Amy Knight – Lectura: Cristi Marica
11,00: ”Stalin și poporul rus. Premisele instaurării comunismului” –  George Onișoru – Lectura: George Gilea
12,00: ”În infernul de la Stalingrad” – Reinhold Busch – Lectura: Dana Pitrop
13,00: .,Agent dublu în războiul rece”. Autobiografia lui Oleg Gordievski – Lectura: Adina Dragomir
14,00: ”Putin. Noul țar” – Steven Lee Myers – Lectura: Dan Vasiliu
15,00: ”Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului” – Jan Matti Dollbaum, Morvan Lallouet, Ben Noble – Lectura: Dan Vasiliu
17,00: ”Crimeea și Noul Imperiu Rus” – Agnia Grigas – Lectura: Elena Vlădăreanu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.