Sara Naomi Lewkowicz – „Fotograful anului”, la Sony World Photography Awards
https://www.ziarulmetropolis.ro/sara-naomi-lewkowicz-fotograful-anului-la-sony-world-photography-awards/

Sara Naomi Lewkowicz a fost desemnată „Fotograful anului 2014”, câştigând trofeul L’Iris d’Or în cadrul competiţiei Sony World Photography Awards, cu seria de imagini „Shane şi Maggie”, ce imortalizează cu acurateţe violenţa în familie.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2014

Sara Naomi Lewkowicz, în vârstă de 31 de ani, din SUA, a devenit „Fotograful anului” 2014, câştigând trofeul L’Iris d’Or în cadrul competiţiei Sony World Photography Awards.

Fotografia ei a fost selectată din peste 139.554 de imagini din 166 de ţări, cel mai mare număr de înscrieri din istoria de şapte ani a competiţei. Fotograful şi-a ridicat premiul – echipamente digitale de fotografie Sony şi un premiu în bani în valoare de 25.000 dolari – în cadrul ceremoniei Sony World Photography Awards, care a avut loc la Londra, anunță Mediafax.

Juriul a votat în unanimitate seria de imagini pătrunzătoare a lui Lewkowicz, „Shane şi Maggie”, ce imortalizează cu acurateţe violenţa în familie. Prin proiectul ei, Lewkowicz încearcă să surprindă o imagine profundă şi nealterată a abuzului în familie, devenit obişnuinţă şi nu un incident singular. Ea documentează modul în care se dezvoltă un tipar al abuzului şi în cele din urmă vârfurile violenţei, precum şi efectele pe termen scurt şi lung ale acestora asupra victimelor, familiilor lor, dar şi a agresorilor.

Pe de altă parte, fotograful britanic Scarlet Evans a fost desemnat câştigătorul competiţiei Student Focus din cadrul Sony World Photography Awards 2014.

Câştigătorul a fost ales din studenţi de la peste 230 de universităţi din întreaga lume. Studenta Scarlet Evans a intrat în competiţie în numele universităţii Central Saint Martins College of Arts and Design din Marea Britanie şi a fost premiată la gala de decernare a premiilor Sony World Photography Awards ce a avut loc la Londra, în prezenţa celor mai importanţi membri ai industriei fotografice din lume. Scarlet şi universitatea Central Saint Martins vor primi echipament foto Sony în valoare de 35.000 de euro.

Fotograful amator din China Chen Li a fost desemnat „Open Photographer of the Year” la ediţia din 2014 a Sony World Photography Awards – una dintre cele mai prestigioase competiţii de fotografie din lume. Imaginea cu care a câştigat Chen Li, „Rain in an ancient town” (Ploaie în oraşul antic), a fost selectată din peste 65.000 de fotografii înscrise în competiţia care a avut ca scop desemnarea celei mai bune fotografii realizate de un fotograf amator sau de un pasionat de fotografie.

Chen Li a fost invitat la Londra de World Photography Organisation, unde a fost premiat în timpul ceremoniei de gală la care a luat parte elita industriei mondiale a fotografiei.

Pe de altă parte, şi fotograful român Vlad Eftenie se numără printre câştigătorii de la ediţia 2014 a concursului Sony World Photography, una din cele mai importante competiţii de fotografie din lume.

Vlad Eftenie s-a impus la categoria „Low light” din secţiunea „Open”, o competiţie deschisă tuturor fotografilor, în care jurizarea ţine cont de o singură fotografie. Juriul a selectat până la zece imagini pentru fiecare categorie, după cum a informat în martie theguardian.com.

Fotografia sa, intitulată „First snow”, prezintă o tânără care se află seara, într-o staţie de tramvai, protejându-se cu o umbrelă de primii fulgi de zăpadă ai anului trecut.

Foto: Imagine de Sara Naomi Lewkowicz

27
/06
/16

Noul proiect cinematografic al lui Radu Jude, un documentar dedicat colecției Costică Acsinte , combină aproximativ 2000 de fotografii din cele 7500 ale colecției lui Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune. Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița, Costică Acsinte este unul din eroii Primului Război Mondial.

27
/06
/16

În urmă cu un secol, în noaptea de 27 spre 28 iunie (1916), în camera-atelier de la parterul casei sale de pe actuala stradă Mendeleev, se stingea din viaţă pictorul Ştefan Luchian. Era casa pe care reuşise să o cumpere din banii câştigaţi de pe urma profesiei sale de „proletar al penelului” sau de „zugrav” după cum singur se definea.

24
/06
/16

"Femme Assise" (1909), una dintre primele picturi cubiste ale lui Pablo Picasso, s-a vândut, zilele trecute, cu suma de 43,2 de milioane de lire sterline (63,4 milioane de dolari) în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby's din Londra, cu aproape 20 de milioane de dolari mai mult decât estimarea inițială

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

17
/06
/16

Începând cu 23 iunie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București va deschide în sediul din Gabroveni o expoziție inedită, dedicată aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

15
/06
/16

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare, și Miguel de Cervantes, Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie) include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum și un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses" ale îndrăgitului scriitor spaniol.

10
/06
/16

Admiratorii lui Horaţiu Mălăele pot fi alături de îndrăgitul actor, regizor, caricaturist și scriitor român, joi, 16 Iunie, de la ora 18.30, la vernisajul expoziției Retrospectivă Horațiu Mălăele. Evenimentul, care va avea loc la sediul Casei de Licitații Goldart din București, Intrarea I.L. Caragiale nr. 1, reuneşte peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură și grafică umoristică ale artistului.

07
/06
/16

Cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, organizat de Teatrul Masca, se va desfășura în perioada 16 - 20 iunie în Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Parcul Crângași și Parcul Alexandru Ioan Cuza. „Ediția din acest an îl va omagia pe Constantin Brâncuşi, adus în atenția publicului prin două statui vivante: prima reprezentându-l în atelierul din Paris și a doua, prin Rugăciune, una dintre celebrele sale opere”, spune Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca

03
/06
/16

Muzeul Luvru din Paris va fi închis astăzi (vineri) pentru a permite evacuarea "cu titlu preventiv" a operelor aflate în zone amenințate de inundații în urma creșterii nivelului Senei.

29
/05
/16

Pavilionul României la cea de-a 15-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, desfășurată între 28 mai și 27 noiembrie 2016, găzduiește „Selfie Automaton”, o expoziție sub forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate și un rol liber, rezervat vizitatorului.

25
/05
/16

Castelul Pelișor din Sinaia va putea fi vizitat gratuit, astazi, 25 mai, în contextul împlinirii a 113 ani de când acesta a fost inaugurat ca reședință de vară a perechii princiare Ferdinand și Maria. Turiștii vor beneficia de intrare liberă între orele 11,15—16,15.