Sărbători Pascale, la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/sarbatori-pascale-la-tvr-1/

TVR 1 a pregătit, pentru săptămâna 5-11 aprilie, o serie de programe speciale dedicate Sărbătorilor Pascale. Printre acestea: Slujba de Înviere, La masa de Paşti cu Iuliana Tudor, Familia Regală – meniuri alese la Castelul Săvârşin sau „Generozitate şi omenie pentru Izolaţi în România” – poveşti cu şi despre românii din cătunele izolate ale României

Un articol de Petre Ivan|6 aprilie 2018

Programe religioase la TVR 1

În Săptămâna Patimilor, joi, 5 aprilie, ora 17.30, la TVR 1 putem urmări documentarul Săptămâna Patimilorşi a Ziua Învierii (din care aflăm semnificaţia parcursului duhovnicesc al Săptămânii Mari şi a Sărbătorii Învierii).

În Vinerea Mare, de la ora 18.30,

într-o ediţie specială Universul credinţei, TVR 1 transmite, în direct de la Patriarhia Română, Denia Prohodului Domnului. Iar de la ora 23.30, putem viziona Drumul Crucii, un documentar filmat în Ţara Sfântă, în Cetatea Ierusalimului, care reconstituie drumul făcut de Iisus Hristos sub povara Crucii, de la Pretoriu până pe Golgota Răstignirii Sale.

Sâmbătă, 7 aprilie, ora 22.00,

TVR 1 ne propune documentarul Relicvele Pătimirilor Lui Iisus – de secole, credincioşi, cercetători, istorici şi pasionaţi au căutat relicvele pătimirilor lui Iisus: Giulgiul din Torino, Sfântul Mormânt, Coroana de spini, Sfânta Cruce, cuie, chiar şi picături de sânge. Iar de la 23.10, în ediţia specială Universul credinţei, Andrei-Victor Dochia va discuta cu Maica Anastasia – cunoscuta cântăreaţă din anii 70 Puica Igiroşanu, pe numele laic – şi buna sa prietenă, actriţa Ileana Popovici. Sunt două poveşti minunate de viaţă, două vieţi dedicate lui Dumnezeu şi oamenilor. Apoi, în transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, la TVR 1 urmărim Slujba de Înviere a Domnului oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Emisiuni şi ediţii speciale ale emisiunilor consacrate, de Paşti la TVR 1

sâmbătă, 7 aprilie:

ora 18.00 – Exclusiv în România – De Paşti, Familia Regală deschide porţile Castelului de la Săvârşin echipei Exclusiv în România. Sâmbătă, 7 aprilie, ora 18.00, la TVR 1, aflăm sursa de inspiraţie a meniului regal pentru masa de Paşti, dar mergem şi la Moneasa, în Munţii Apuseni, şi la Mănăstirea Maria Radna din Lipova.

ora 21.00 – Dosar România – În seara de Înviere, la Dosar România, profesorii Niţa şi Mircea Nedea ne oferă o „Lecţie de bunăvoinţă”. De 7 ani, un proiect unic în România se desfăşoară la Iaşi: soţii Niţa şi Mircea Nedea pregătesc tineri liceeni care îşi doresc să ajungă doctori, dar, provenind din familii cu venituri reduse, nu au bani pentru plata meditaţiilor. Bilanţul la ultima admitere la facultate este unul onorant: 60 dintre cei peste 100 de tineri, pregătiţi (fără a implica vreun cost) de cei doi profesori de biologie, au intrat la Medicină. O poveste din România de azi, în reportajul Cristinei Ţilică – sâmbătă, 7 aprilie, de la ora 21.00, la Dosar România de la TVR 1.

duminică, 8 aprilie:

ora 13.00 – Concert de pricesne la Catedrala Episcopala din Baia Mare, în ediţia specială Tezaur folcloric, de Paşti – La TVR 1, telespectatorii se întâlnesc cu Marius Ciprian Pop, Ileana Bumbar, Florentina Giurgi, Ioana Petran, Voichiţa Nemeş, Nicoleta Petrehus, Gabriela Ardusătean, Rodica Pop Seling, dar şi cu corul bărbătesc din Finteuş, judetul Maramureş şi grupul vocal din Ţara Lăpuşului.

ora 14.30 – De 18 ani, Iuliana Tudor, împreună cu noi „La masa de Paşti” – Sunt 18 ani de când Iuliana Tudor şi echipa sa ne invită La masa de Paşti, alături de cele mai mari nume din muzica tradiţională românească. Şi anul acesta, după succesul programului de anul trecut, Iuliana Tudor i-a convins pe artiştii muzicii populare româneşti să vină însoţiţi de cei mai apropiaţi membri ai familiilor lor, La masa de Paşti. Sofia Vicoveanca alături de fiul ei, Niculina Stoican şi familia, Angela Buciu cu nepotul, Mariana Ionescu Căpitănescu şi cei doi copii ai ei, Steliana Sima şi familia, Mariana Anghel şi Adriana Anghel, Liviu Buţiu şi Antonela Ferche Buţiu, Cornelia şi Lupu Rednic, Ilie Medrea şi fiica, Andreea Voica şi Dean Galetin, Lavinia Goste şi Marius Zorilă, Maria Cârneci şi familia, tineri artişti lansaţi de TVR, alături de copiii lor vin La masa de Paşti în Duminica luminată, la întâlnirea cu telespectatorii TVR. Emisiunea poate fi văzută pe 8 aprilie, de la ora 14.30 (partea I), respectiv 15.30 (partea a II-a) şi 16.30 (partea a III-a), la TVR 1.

Izolati in Romania

ora 17.20 – Politică şi delicateţuri – Mircea Dinescu şi Monica Anghel petrec după-amiaza zilei de Paşti la Politică şi delicateţuri. Cu pulpă de miel la cuptor şi ouă roşii, chiftele speciale învelite în prapur de miel. Atmosfera de sărbătoare este întreţinută de acordurile muzicii lăutăreşti a tarafului de la Vărbilău. Duminică, 8 aprilie, ora 17.20, la TVR 1 şi TVR+.

ora 21.00 – Poveşti de Paşti – Destine la răscruce – Ruxandra Ţuchel ne face cunoştinţă cu semeni ai noştri care, puşi în faţa unor momente extrem de dificile ale vieţii, nu au renunţat. Îşi urmează calea. Născut cu un grav handicap locomotor, Vasile Popovici, pictor naiv, decide să îşi continue viaţa dedicându-se picturii. Chiar dacă nu se poate mişca, lucrările lui se regăsesc în întreaga lume în colecţii private sau de stat. Vioara Braun este astăzi o bătrână simpatică şi extrem de prietenoasă. După ce schimbi câteva cuvinte cu ea, afli că a scăpat din Auschwitz, că l-a cunoscut pe Mengele şi că a reuşit să nu moară. Şi-a refăcut viaţa după război, la Oradea. Despre alte destine la răscruce, duminică, 8 aprilie, ora 21.00, la TVR 1.

luni, 9 aprilie:

ora 21.00 – Izolaţi în România – pe 9 şi 10 aprilie, Dite Dinesz revine cu două episoade speciale Izolaţi în România, exemple de generozitate şi omenie. Însoţim caravana medicală formată din 30 de medici şi asistente, organizată special pentru Izolaţi în România, într-o acţiune de voluntariat în cătunele din Caraş Severin. A fost o zi a bucuriei de a dărui, pe care Dite Dinesz o împărtăşeşte telespectatorilor TVR 1 luni, 9 aprilie, de la ora 21.00.

Concerte la TVR 1

Annie Lenox

duminică, 8 aprilie

ora 23.00 – Annie Lenox – Nostalgia. Live in Concert – în duminica de Paşti, telespectatorii TVR 1 pot urmări un concert unic al uneia dintre cele mai iubite artiste, Annie Lenox. În concert, interpretează piesele de pe albumul Nostalgia, ce a fost nominalizat la Premiile Grammy. Lennox îşi demonstrează calităţile vocale cântând de la clasicele americane – Georgia On My Mind şi Strange Fruit – până la piese rock – Put A Spell On You.

luni, 9 aprilie

ora 21.30 – Tudor Gheorghe cântă Vara simfonic la TVR 1. În a doua zi de Paşti, de la ora 21.30, TVR 1 difuzează un concert unic al maestrului Tudor Gheorghe, susţinut în iunie 2017 la Bucureşti. Departe de a fi statică şi dominată de sonorităţi „topite” de un soare torid, „Vara” olteanului universal este o simfonie a câmpului presărat cu flori de grâu sub semnul dragostei „ce arde-n macii din coline”.

Foto: Sărbători Pascale, la TVR 1 – tvr.ro

17
/08
/16

Pe 19 august se împlinesc 135 de ani de la nașterea lui George Enescu, unul dintre simbolurile culturale ale României: compozitor, violonist, pianist, dirijor, profesor, el a marcat profund cultura muzicală românească. Cu acest prilej, Radio România Muzical a programat emisiunea-maraton de patru ore “George Enescu 135” (vineri, 19 august, de la ora 13.05)

16
/08
/16

Într-o zi de 16 august (1977) înceta din viaţă Elvis Presley, sex-simbol, legendă vie a muzicii, Regele Rock and Roll-ului şi unul dintre cei mai iubiți artiști ai tuturor timpurilor. Moartea lui Elvis a iscat mii de supoziții și investigații, care mai de care mai fanteziste. Potrivit raportului medico-legal, artistul a fost găsit zăcând în propria vomă, în baia reședinţei sale din Graceland.

12
/08
/16

Opera din Dubai, aflată în apropierea celui mai înalt zgârie-nori din lume, se pregătește pentru inaugurare cu o ceremonie grandioasă, al cărei cap de afiș este tenorul Placido Domingo.

11
/08
/16

Biletele pentru concertul de gala care deschide ediția 2016 a Concursului Enescu (3-25 septembrie, București), avându-i ca soliști invitați pe laureații Anna Țifu (vioară), Valentin Răduțiu (violoncel) și Mihai Ritivoiu (pian) și biletele pentru Finala de Pian a competiției s-au epuizat. Publicul mai poate achiziționa bilete la mai multe recitaluri extraordinare, precum și la galele finale de Vioară și Violoncel din cadrul Concursului Enescu 2016.

09
/08
/16

Una dintre marile surprize ale ediției 2016 a Festivalului RadiRo se anunță concertul Orchestrei Simfonice Radio ORF din Viena, programat pe 29 septembrie, care îl va aduce în premieră la RadiRo și la Sala Radio, pe violonistul Gidon Kremer, figură legendară a scenei muzicale internaționale.

09
/08
/16

“Ei bine, Marianne, a venit timpul bătrâneţii, când trupurile ne sun slăbite şi cred că voi veni şi eu în urma ta. Să ştii că sunt atât de aproape de tine că dacă-ţi întinzi mâna mă poţi atinge." Leonard Cohen i-a scris o scrisoare emoţionantă muzei sale muribunde Marianne Ihlen, cea care l-a inspirat pe Cohen să scrie faimoasele "So Long, Marianne" şi "Bird on a Wire". Marianne a murit, pe 29 iulie, la vârsta de 81 de ani.

08
/08
/16

Pe 1 septembrie 2016 magia viorii Stradivarius se va auzi în Sala Mare a Ateneului Român, în cadrul Finalei Concursului Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti – ediţia a VII-a. Violonistul Răzvan Stoica va oferi publicului o lecţie de virtuozitate, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu şi 3 dintre cei mai buni tineri dirijori ai lumii.

06
/08
/16

Spellground Festival nu va avea loc în weekendul 12-14 august. Decizia vine ca urmare a solicitării Universității Ovidius Constanța, partener oficial al evenimentului, cu privire la respectarea zilei de 13 august ca zi de doliu național prin adaptarea programului festivalului și eliminarea manifestărilor muzicale de pe terenul instituției de învățământ.

04
/08
/16

Într-o zi de 4 august se năsteau trompetistul și cântărețul Louis Armstrong (1901), unul dintre cei mai mai influenţi artişti din istoria jazz-ului, şi scriitorul norvegian Knut Hamsun (1859), laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 4 august se stingea din viaţă scriitorul danez Hans Christian Andersen (1875) , cel care a încântat generații întregi de copii cu povești precum "Crăiasa Zăpezii", "Hainele cele noi ale împăratului", "Fetița cu chibrituri", "Rățușca cea urâtă", "Mica sirenă" și multe altele,

03
/08
/16

Festivalul Untold, la care organizatorii estimează participare a 350.000 de persoane, va începe joi la Cluj-Napoca. Principala scenă a festivalului, care este în prezent unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din țară, va fi cel mai mare podium amenajat în România.

02
/08
/16

În perioada 5-6 august 2016, Muzeul Național al Literaturii Române din București, împreună cu Fundația „Gellu Naum” și în parteneriat cu Green Hours jazz-café, organizează prima ediție a Festivalului Gellu Naum. Festivalul Gellu Naum din acest an se va desfășura pe parcursul a două zile, la București și Comana, și va reuni multe dintre cele mai importante nume de poeți români contemporani, apropiați într-un fel sau altul de Gellu Naum și de scrierile sale.

01
/08
/16

Miercuri 3 august, debutează ediția a IV a a Turneului Național “Muzica în Palatele României”. Protagonist - Costin Soare, unul dintre cei mai valoroși muzicieni români, cel care va propune la lăută și chitară un itinerariu sonor care va porni din perioada Renașterii și va ajunge până în spațiile sonore spaniol și sud american ale secolului XX.

30
/07
/16

Grupul Pink Floyd va lansa câteva piese inedite într-o casetă cuprinzătoare, care va prezenta începuturile legendarului grup britanic. "The Eearly Years — 1965-1972" va fi pus în vânzare în 11 noiembrie și va conține nu mai puțin de 27 de CD-uri, printre care titluri rare și momente live ale formației.

27
/07
/16

Spectacolul "Carmen – Rock Version", o adaptare a operei lui Bizet, în interpretarea Concertino Accordion Band,alături de Corul şi Baletul Operei Române Craiova, va avea loc la Sala Palatului, pe 14 decembrie. Vestimentaţia e asigurată de Botezatu.