Ultimele 24 de ore din viața lui Elvis Presley
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimele-24-de-ore-din-viata-lui-elvis-presley/

Într-o zi de 16 august (1977) înceta din viaţă Elvis Presley, sex-simbol, legendă vie a muzicii, Regele Rock and Roll-ului şi unul dintre cei mai iubiţi artişti ai tuturor timpurilor. Moartea lui Elvis a iscat mii de supoziţii şi investigaţii, care mai de care mai fanteziste. Potrivit raportului medico-legal, artistul a fost găsit zăcând în propria vomă, în baia reşedinţei sale din Graceland.

Un articol de Petre Ivan|16 august 2016

Ultimii ani ai vieţii sale au fost extrem de agitaţi. Elvis Presley se îndopa cu somnifere şi medicamente, muncea noaptea şi reuşea cu greu să adoarmă abia în zorii zilei.

În 15 august 1977 Elvis s-a trezit la ora patru după-amiaza, după o nouă doză consistentă de somnifere. A cerut o cafea tare cu mult zahăr şi apoi  s-a îndreaptat către  baie. Părea în formă, dat fiind că în ziua următoare trebuia să înceapă un nou turneu în sudul Statelor Unite. Planurile sale de viitor nu se limitau însă doar la muzică.

Deşi era încă afectat după divorţul de Priscilla, Elvis perfectase detaliile căsătoriei cu logodnica sa, Ginger Alden.

În acele zile, Lisa-Marie, fiica lui Elvis şi a Prisciley, îşi petrecea vacanţa la Graceland. După ce iese din baie, Elvis se îmbracă şi se instalează în grădină privind-şi cu admiraţie fiica. Se retrage apoi în birou pentru o şedinţă cu cei din staff-ul său în vederea turneului de a doua zi.

La căderea nopţii, Lisa-Marie îşi sărută tatăl şi este preluată de guvernantă pentru a fi dusă la culcare.

Cântăreţul închiriase pentru acea seară un cinematograf din Memphis, ,,Ridgeway Theater”, unde urma să vizioneze filmul său preferat, Man Arthur, o comedie cu Gregory Peck. Nu va putea să meargă la film în acea seară pentru că operatorul cinematografului refuză să facă ore suplimentare.

Elvis iese totuşi din casă şi îi face o vizită dentistului său, dr.Hofman, din Estate Drive, Memphis. Acesta îi tratează un molar şi un premolar pentru a nu avea neplăceri în timpul turneului.

Se întoarce la Graceland puţin după miezul nopţii, unde un grup de fani îl aşteptă şi îl aclamă.

Elvis Presley şi iubita sa, Ginger Alden

Elvis Presley şi iubita sa, Ginger Alden

Artistul discută cu colaboratorii săi, timp de aproximativ două ore, ultimele detalii referitoare la apropiatele concerte.

Rămâne apoi singur cu iubita sa, căreia îi promite că pe 17 august, după concert, va anunţa public căsătoria lor.

Pe lista invitaţilor figurează numeroase vedete şi personalităţi, politicieni şi milioanari faimoşi.

Este deja ora patru dimineaţa, când Elvis îl sună pe Dilly Smith, căruia îi propune o partidă de tenis. După o oră de joc, acesta este bine dispus şi un pic obosit.

Urcă împreună cu Ginger în cameră în jurul orei 6. Frântă de oboseală, Ginger adoarme îmbrăcată, în timp ce Elvis porneşte televizorul.

Nu găseşte nimic demn de vizionat şi se întinde în pat cu o carte în mână. Un volum despre energia psihică”. Răsfoieşte câteva pagini, după care cere un somnifer menajerei.

La ora opt dimineaţa o trezeşte pe Ginger căreia îi mai cere o doză de medicamente. Ia altă carte de pe noptieră şi intră la baie, încăpere în care Elvis avea instalat un fotoliu imens, unde obişnuia să se retragă pentru a lectura în linişte.

Ginger se trezeşte din somn la ora 14.00. Observă lipsa lui Elvis din cameră, dar crede că acesta se află la baie. Îşi sună o prietenă şi vorbeşte cu ea aproximativ 15 minute, apoi se duce să verifice baia, strigându-l pe Elvis.

Nu primeşte niciun răspuns şi intră în încăpere. “Regele”, întins lângă fotoliu, pe covorul roşu, zace fără suflare  cu faţa în jos. Logodnica lui Elvis Presley sună la ambulanţă, care soseşte o jumătate de oră mai târziu.

Artistul este transportat la cel mai apropiat spital din Memphis, unde medicii încearcă să-l readucă la viaţă.

Deși rezultatul inițial al autopsiei a fost aritmie cardiacă, verdict stabilit la rugămintea familiei, adevărata cauză a decesului ar fi fost un cocktail de 14 medicamente, ingerat de cântăreț cu o oră înainte de producerea decesului.

La aflarea veştii, presa şi fanii au declanşat o nebunie greu de imaginat. Sute de mii de oameni au venit la Graceland pentru a-şi lua rămas bun de la idolul lor.

Între timp, unul dintre verii lui Elvis a fost plătit cu 18.000 de dolari pentru a-l fotografia pe acesta – imagine care avea să şocheze pe coperta National Enquirer -, iar o maşină a intrat într-un grup de admiratori adunaţi în faţa casei cântăreţului, omorând două femei.

Pe 18 august, Elvis Presley a fost înmormântat lângă mama sa, în cimitirul Forest Hill, din Memphis. Ulterior, după ce s-a aflat că cineva a încercat să fure trupurile, acestea au fost mutate la Graceland.

Foto: Elvis Presley – cinemagia

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

23
/08
/20

24 august 1899 nu este o zi ca oricare alta. Atunci, într-o zi din ultimele veri ale secolului al XIX-lea, s-a născut la Buenos Aires unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului care urma.

21
/08
/20

E dimineața zilei de 23 august 1926. O zi de luni. Rudolph Valentino, primul sex-simbol de la Hollywood, se trezește pe patul său de la New York Polyclinic Hospital. Nu știe că e ultima dimineață din viața lui… Are 31 de ani.

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

14
/08
/20

Celebrul artist plastic belgian René Magritte s-a stins din viață într-o zi de vară, pe 15 august 1967, la 68 de ani. A fost înmormântat la cimitirul Schaerbeek din Bruxelles. Mai jos îl vedeți fotografiat, lângă tabloul său, „Pelerinul”, de Lothar Wolleh, chiar în anul în care a murit...

12
/08
/20

15 fragmente din remarcabila biografie a filosofului german, semnată de scriitoarea anglo-norvegiană Sue Prideaux și apărută recent și în limba română, la Editura Polirom, în colecția Plural M: „SUNT DINAMITĂ! Viața lui Nietzsche” (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu).

31
/07
/20

În seara de 4 august 1984, Richard Burton s-a dus la culcare pentru ultima dată. Nu s-a mai trezit niciodată. Cauza morții: hemoragie cerebrală. Peste câteva zile a fost înmormântat în cimitirul din Celigny (Geneva), îmbrăcat în costum roșu galez și împreună cu un volum de poezie de Dylan Thomas.

19
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 11 iulie 1937, la doar 38 de ani, murea la Hollywood cel care a marcat fundamental muzica clasică și cea de jazz din secolul XX, George Gershwin. Muzica lui este și astăzi la fel de proaspătă și incitantă ca acum un secol, iar opera „Porgy and Bess” dar și multe cântece ale sale sunt nelipsite din repertoriul actual.

10
/07
/20

A fost odată o artistă care avea să danseze încă din copilăria petrecută la San Francisco. Peste ani, avea să fie considerată creatoarea care a inventat dansul modern. Isadora Duncan, dansatoare și coregrafă, spirit curios și neconvențional, a căutat întotdeauna un adevăr personal prin arta ei, un adevăr mai presus de corp.

03
/07
/20

E 3 iulie 1883. Într-o casă dintr-un oraș european plin de poezie, de nostalgie, dar și de curiozitate față de un viitor, se naște un băiat. Peste ani, numele lui va figura în nenumărate biblioteci și va fi cunoscut în lumea întreagă.

02
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 17 iunie 1882 se năștea în Rusia cel care avea să devină marele compozitor modernist și neoclasic al secolului XX, Igor Stravinski (1882-1971). În 89 de ani de viață a fost martorul a două Războaie Mondiale dar și al unor revoluții sociale, culturale și muzicale fără precedent, el însuși devenind unul dintre uriașii muzicii secolului trecut.

01
/07
/20

O incursiune în lumea lui Ingmar Bergman, creionată de scriitoarea norvegiană Linn Ullmann, fiica regizorului, în romanul „Neliniște”, publicat în 2015 și apărut recent și în limba română, la Editura Polirom.

Pagina 1 din 3412345...102030...Ultima »