Şase filme îndrăzneţe concurează pentru trofeul Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-filme-indraznete-concureaza-pentru-trofeul-ceau-cinema/

Şase filme îndrăzneţe concurează pentru Marele Premiu şi Premiul Publicului la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Un articol de Petre Ivan|3 iulie 2017

Juriul format din producătoarea Anamaria Antoci, actorul Alexandru Potocean şi criticul de film Cătălin Olaru va desemna câştigătorul trofeului Ceau, Cinema!, în valoare de 1.500 de euro, decernat pentru cel mai bun film din competiţie.

Spectatorii vor vota Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro, acordat cu sprijinul Kathrein România.

Patru din cele şase filme vor fi văzute în premieră în România la Ceau, Cinema!

Prezentat anul trecut în competiţia celebrului Festival de la Locarno, unde a câştigat premiul criticii, ”Mister Universo” este un emoţionant film de docuficţiune. Regizorul austriac Rainer Frimmel şi regizoarea italiană Tizza Covi urmăresc un tânăr dresor de lei la circ, care porneşte într-o călătorie prin Italia în căutarea bărbatului care i-a oferit în urmă cu mai mulţi ani un talisman norocos.

Gloria

”Gloria” (”Glory”) este al doilea lungmetraj al cuplului de regizori Kristina Grozeva şi Petar Valchanov din Bulgaria. Un muncitor simplu de la căile ferate găseşte întâmplător pe şine o geantă cu mulţi bani, pe care o predă poliţiei. Însă întâmplarea îi dă complet viaţa peste cap şi devine victima haosului şi absurdităţii birocraţiei şi intereselor politice şi mediatice. ”Gloria” a fost ales cel mai bun film balcanic la Festivalul de la Sofia şi deţine alte zeci de nominalizări şi premii.

Inclus în secţiunea ”Noi regizori” a prestigiosului Festival de la San Sebastian, ”Vânătoare” (”Prowl”) este un revigorant debut al unei tinere cineaste, Alexandra Bălteanu, născută în România, dar stabilită de mai mulţi ani în Germania, unde studiază regia la Academia Germană de Film şi Televiziune din Berlin. Apropiat ca estetică de documentar, filmul le are în distribuţie pe actriţele Corina Moise, Iulia Lumânare şi Iulia Ciochină, în roluri de prostituate urmărite pe parcursul unei zile, la margine de Bucureşti.

Mister Universo

”Nici nu ştii cât de mult de iubesc” (”You Have No Idea How Much I Love You”) este cel mai nou film al reputatului regizor polonez Pawel Lozinski. Un documentar curajos, surprinzător şi profund tulburător, cu două femei adulte – fiică şi mamă – care iau parte la câteva şedinţe cu un psihoterapeut, pentru a-şi îmbunătăţi relaţia dureroasă. Premiera a avut loc anul trecut la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), cel mai important eveniment de gen din lume.

Inclus în secţiunea ”Săptămâna internaţională a criticii” a celebrului Festival de la Veneţia, ”Ultimele lucruri” (”Pawn Street”) este debutul spectaculos şi proaspăt al tinerei regizoare Irene Dionisio, una dintre noile voci ale cinematografiei italiene. Vieţile a trei personaje aflate în dificultate se intersectează pe o stradă cu case de amanet din oraşul Torino.

Desemnat cel mai bun film la Mar del Plata în Argentina, cel mai important festival din America de Sud, ”Oameni care nu sunt eu” (”People That Are Not Me”) este debutul exuberant al regizoarei israeliene Hadas Ben Aroya, care joacă şi rolul principal. Filmul este portretul unei tinere care nu poate accepta despărţirea de fostul iubit şi care are relaţii sexuale ocazionale cu străini.

Trofeu Ceau, Cinema

”Suntem în avangardă: este competiţia femeilor-regizor. Cinci din cele şase filme au o femeie ca regizor unic sau co-regizor. Patru titluri sunt în premieră în România. Este o competiţie cu filme originale şi emoţionante, care arată încă o dată de ce iubim atât de mult cinema-ul”, spune selecţionerul competiţiei, criticul de film Ionuţ Mareş.

Competiţia Ceau, Cinema! a fost concepută să ofere un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria).

Cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Foto: Ceau Cinema -facebook.com/ceaucinema

26
/02
/13

Patru lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo:Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Despre oameni și melci (regia: Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim) și Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete). Autorii celor patru filme – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim și Silviu Purcărete – concurează și pentru statueta care răsplătește Cea […]

26
/02
/13

BRITISH COUNCIL ROMÂNIA și Asociația K’ARTE prezintă cea de a doua ediţie a proiectului “British Documentary” la Targu Mureș, începând cu data de 2 martie 2013. Seria de filme documentare de anul acesta de la  “British Documentary”  include opt proiecții care vor avea loc  în perioada 02-24 martie, în zilele de sâmbătă și duminică, începând cu ora 18.30, la Cinematograful […]

25
/01
/13

Lungmetrajul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a fost marele câştigător al galei Best Film Fest, care a avut loc joi seară şi în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune producţii cinematografice ale anului trecut, informează un comunicat al organizatorilor, Asociaţia Film România. Premiile au fost acordate în urma voturilor exprimate de jurnaliştii de […]

12
/11
/12

Filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a primit premiul publicului, acordat în cadrul secţiunii Balkan Survey de la Festivalul Internaţional de la Salonic (2 – 11 noiembrie), potrivit site-ului evenimentului. The Fischer Audience Award pentru un film din cadrul secţiunii Balkan Survey a fost acordat peliculei „După dealuri”. Distincţia a fost ridicată, în numele regizorului, […]

07
/11
/12

Festivalul Internaţional de la Salonic, care se desfăşoară în perioada 2-11 noiembrie, unul dintre cele mai mari evenimente de gen din regiune, îi dedică o retrospectivă integrală regizorului Cristian Mungiu. La Salonic sunt proiectate toate filmele cineastului român, de la scurtmetrajele de şcoală „Mariana” (1997) şi „Mâna lui Paulista” (1998) până la cel mai nou […]

05
/11
/12

Cineastul român Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeană (EFA) pe anul 2012, la categoria „cel mai bun scenariu”, cu filmul „După dealuri”, pe care l-a şi regizat, informează site-ul instituţiei. Nominalizările pentru premiile Academiei de Film Europene au fost anunţate, sâmbătă, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a […]

23
/10
/12

O mie cinci sute de spectatori entuziaşti au asistat la Bruxelles, Gent şi Liege la avanpremiera belgiană a filmului ‘După dealuri’, de Cristian Mungiu, în prezenţa regizorului român şi a actriţelor principale premiate la Cannes, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, informează luni un comunicat de presă al ICR Bruxelles.  Premiera de la Bruxelles a fost […]