Șase mari orchestre din Europa şi Asia în nouă concerte la RadiRo
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-mari-orchestre-din-europa-si-asia-in-noua-concerte-la-radiro/

Între 23 septembrie şi 1 octombrie 2016 Radio România organizează ediţia a III-a a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, singurul eveniment muzical internaţional care îşi propune, din 2012, la fiecare 2 ani, să aducă în atenţie profilul unic şi excelenţa artistică a ansamblurilor simfonice radio din întreaga lume.

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2016

În cele 9 zile de Festival vor concerta la Sala Radio 5 ansambluri simfonice care au scris istorie în Europa și, pentru prima dată la RadiRo și la București, o orchestră din China: Orchestra Simfonică din Shenzhen.

Aceasta va deschide Festivalul, pe 23 septembrie, cu un concert care îi va avea ca soliști invitați pe pianista Zuo Zhang, premiată la Queen Elizabeth Competition în 2013, considerată astăzi în topul soliștilor internaționali, și pe violonistul român Gabriel Croitoru, care cântă pe celebra vioară Guarneri del Gesù, ce i-a aparținut lui George Enescu.

Va urca pe scena Festivalului Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, care susține în fiecare an concertul oferit cu prilejul decernării Premiului Nobel pentru Pace de la Oslo.

Publicul din România va avea bucuria de a asculta live Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, cea mai veche orchestră radio din Germania, care, sub conducerea dirijorului Kristjan Järvi, prezintă programe de o spectaculoasă diversitate, la granița între diferite genuri muzicale. Kristjan Järvi va fi director de onoare al Festivalului RadiRo 2016, o alegere care vorbește de la sine despre intenția acestei ediții de a provoca frontierele între genurile muzicale și de a aborda un repertoriu transcultural.

Orchestra Simfonică Radio din Viena va aduce la RadiRo 2016 surpriza participării la Festival a celebrului violonist Gidon Kremer, a cărui impresionantă carieră internațională l-a condus, în 2011, la câștigarea, la Veneția, a premiului Una Vita nella Musica, considerat un echivalent al Premiului Nobel în Muzică.

BBC Concert Orchestra, sub bagheta dirijorului Barry Wordsworth, va susține concertul de închidere a Festivalului, pe 1 octombrie. Gazda evenimentului, Orchestra Națională Radio, va susține două concerte la RadiRo, pe 26 și 30 septembrie, avându-i ca protagoniști pe dirijorii Cristian Măcelaru și Leo Hussain, alături de violonistul Alexandru Tomescu și de violoncelistul Răzvan Suma, cu contribuţia Corului Academic Radio şi a Corului de Copii Radio.

Biletele la Festivalul RadiRo 2016 sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: RadiRo – radirofestival.ro

19
/11
/14

Soliștii Operei Comice pentru Copii și tinerii olimpici de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București vor susține un spectacol extraordinar cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul are loc pe 1 decembrie, începând cu ora 17, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, Calea Giulești nr. 16.

18
/11
/14

Sub semnul aniversar al celor 86 de ani de la difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, Radio România organizează duminică, 23 noiembrie, un concert folcloric sub titlul „86 de ani de folclor la Radio - LAUREAŢII RADIOULUI”.

18
/11
/14

După ce în primăvara acestui an Alexandra Usurelu a înregistrat un real succes cu piesa "Ceva se întâmplă cu noi" (interpretată împreună cu Mircea Vintilă), pentru sfârșitul de an, artista a pregătit un nou proiect: o călătorie până… "La capătul lumii", un loc de evadare din cenusiul din jur –titlul noului single, dar și al albumului său de debut.

18
/11
/14

Ei sunt mereu într-o cursă electorală – în fiecare zi, publicul trebuie să-i voteze, să-i asculte, să le cumpere discurile. Iar ei trebuie să fie perfecţi… Sunt marii interpreţi ai zilelor noastre, care trăiesc o cursă infernală. Îl ascultam ieri la Radio România Muzical pe dirijorul Vasili Sinaiski şi răspunsul lui la întrebarea „ce contează astăzi pentru a fi un dirijor important?”.

17
/11
/14

Doi celebri compozitori americani – Gershwin şi Bernstein, o partitură inconfundabilă - Un american la Paris şi două ansambluri reunite simultan pe scena Salii Radio – ORCHESTRA NATIONALĂ RADIO şi BIG BAND-ul RADIO definesc concertul-eveniment dedicat memoriei unuia dintre cei mai cunoscuti muzicieni de jazz din România: Richard Oschanitzky. Compozitor, aranjor, pianist şi dirijor român, acesta ar fi împlinit 75 de ani.

15
/11
/14

Mozaic Jazz Festival a debutat ieri, 14 noiembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu își îndreaptă atenția atât spre artiști internaționali consacrați, cât și pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentiști virtuoși și artiști români.