Scala din Milano deschide noua stagiune cu „Attila”, de Giuseppe Verdi. Woody Allen, printre invitați
https://www.ziarulmetropolis.ro/scala-din-milano-deschide-noua-stagiune-cu-attila-de-giuseppe-verdi-woody-allen-printre-invitati/

Regizorul Woody Allen şi cântăreaţa Cecilia Bartoli figurează printre invitaţii noii stagiuni 2018-2019 de la Scala din Milano, care se va deschide cu opera „Attila”, de Verdi. „Attila”, de Giuseppe Verdi, a fost aleasă pentru seara de deschidere.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2018

Ca şi în stagiunile precedente, celebrul teatru va aduce un omagiu tradiţiei italiene, un „stâlp” pentru Scala, potrivit directorului său artistic şi administrator, Alexander Pereira.

„Jumătate dintre titluri trebuie să fie dedicate repertoriului italian, pentru că opera s-a născut aici”, a explicat el miercuri în timpul unei conferinţe de presă.

„Attila”, de Giuseppe Verdi, a fost aleasă pentru seara de deschidere, unul dintre momentele-cheie ale vieţii culturale italiene, care are loc în fiecare an pe 7 decembrie, ziua Sfântului Ambrozie, patronul oraşului.

Lucrarea, creată în 1846, va fi prezentată sub bagheta lui Riccardo Chailly, directorul muzical de la Scala, într-o punere în scenă de Davide Livermore.

Rusul Ildar Abdrazakov îl va interpreta pe Attila, în timp ce Odabella – un rol „dificil” după cum spune Pereira – va fi interpretat de soprana de origine spaniolă Saioa Hernandez.

De Verdi, Scala va mai prezenta şi „I Masnadieri” şi „Rigoletto”, în două noi producţii, şi „La Traviata”, în regia lui Myung-Whun Chung, care îl va avea în anumite seri pe Placido Domingo în rolul lui Giorgio Germont.

În plus faţă de repertoriul italian, pe afiş vor fi şi „Cenuşăreasa”, de Rossini, „Elixirul dragostei, de Donizetti, „Manon Lescaut”, de Puccini, în prima sa versiune prezentată în 1893 la Torino, şi „Gianni Schicci” de acelaşi compozitor.

Această operă va fi interpretată de elevi ai Academiei de Teatru de la Scala, în versiunea pusă în scenă în 2015 la Los Angeles de Woody Allen.

Anul 2019 va marca de asemenea pentru Scala şi debutul unei colaborări cu starul Cecilia Bartoli, care a „suscitat o mare atenţie vizavi de muzica barocă în Italia”. Cecilia Bartoli o va interpreta pe Cleopatra în „Julius Caesar”, de Handel, în octombrie şi noiembrie 2019.

Printre alte mari opere aşteptate în stagiunea următoare se numără: „Idomeneo”, de Mozart sau „Ariadne auf Naxos”, de Strauss, în care Pereira va juca rolul majordomului. Fanii baletului vor putea să vadă „Giselle”, „Petite mort” sau Boléro”.

Foto: Scala – facebook

27
/04
/14

În această seară (27 aprilie), de la ora 19.00, publicul va avea astfel ocazia să urmărească debuturile câtorva dintre tinerii balerini talentaţi ai Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti şi totodată să se bucure de muzica lui Adolphe Ch. Adam, sub bagheta lui Ciprian Teodorașcu.

27
/04
/14

Miercuri, 30 aprilie (19.00), îl veţi asculta pe Razvan Suma la Sala Radio, alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului britanic William Kunhardt. Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, acesta cucerind publicul din cele mai multe oraşe ale ţării cu turneele sale naţionale „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

14
/04
/14

Un recital extraordinar şi un concert cu Orchestra Naţională Radio vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti, pe 23, respectiv 25 aprilie. Sărbătorile Pascale se prelungesc, astfel, cu două sărbători dedicate muzicii şi celui mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Mozart.

11
/04
/14

Primăria Sectorului 3 organizează prin Centrul Cultural Casa Artelor primul eveniment în aer liber, de mare amploare din 2014. Cetăţenii sectorului 3 şi nu numai sunt invitaţi, în 13 aprilie, ora 20,00, în Duminica Floriilor, în Parcul Titan - Parcul Artelor la întâlnirea cu muzica sacră pascală.

10
/04
/14

Vineri, 11 aprilie 2014 (19.00), cu exact o săptămână înainte de Vinerea Mare, la Sala Radio, „artileria grea” a instituţiei artistice se reuneşte pe scenă pentru a vă dărui un concert cu Misa în si minor - Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio şi dirijorul Tiberiu Soare.

09
/04
/14

A fost numită „Sarah Bernhardt a teatrului de operă”. Cu ochi de smarald, trup de felină și un farmec scenic ce radia patos şi rafinament, Virginia Zeani a electrizat publicul de operă de pe patru continente şi n-a uitat niciodată să spună că, la origine, este româncă.

09
/04
/14

Reputaţia sonorităţii inegalabile a viorilor Stradivarius, instrumente muzicale italiene fabricate în urmă cu 300 de ani, este serios afectată de un test realizat de violonişti cu reputaţie mondială, care au preferat, în majoritatea lor, sonoritatea oferită de instrumentele moderne.

09
/04
/14

De la New York la Reghin, de la Sankt Petersburg la Tecuci și Lisabona. Horia Mihail e un pianist călător, gurmand și curios, care n-ar spune nu nici unui loc de pe lume. Zilele astea se află într-un turneu al cărui nume îi vine mănușă: „Pianul călător”.