„Scena Gândirii”, „La Traviata”, „La Bohème”, „Giselle” și „Elixirul dragostei”, pe scena ONB la mijlocul lunii mai
https://www.ziarulmetropolis.ro/scena-gandirii-la-traviata-la-boheme-giselle-si-elixirul-dragostei-pe-scena-onb-la-mijlocul-lunii-mai/

Cea de-a treia săptămână a lunii mai aduce la Opera Naţională Bucureşti patru titluri de operă şi balet din repertoriul clasic universal – „La Traviata” de Giuseppe Verdi, „La Bohème” de Giacomo Puccini, „Giselle” de Adolphe Charles Adam şi „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti, dar şi evenimentul „Scena Gândirii” – conferinţele Operei Naţionale Bucureşti, al cărui invitat va fi criticul literar Nicolae Manolescu.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2023

Miercuri, 16 mai, ora 18:30, vă propunem o întâlnire cu invitatul din această lună al Conferințelor Operei Naționale București – SCENA GÂNDIRII, criticul literar Nicolae Manolescu, care va susține prelegerea „La ce mai e bună literatura?”. Care este menirea principală a literaturii? Care este primul criteriu după care ar trebui evaluat un text: conformitatea cu o ideologie „corectă” sau, mai degrabă, valoarea sa literară? Putem oare izola o operă de prejudecățile și angajamentele, uneori discutabile, ale autorului și de contextul în care a fost scrisă? Sau ar trebui să practicăm suspiciunea, vigilența morală și demascarea? Are sens să spunem că un text literar este sexist, rasist, imperialist? Sau ar trebui să ne rezumăm la judecăți despre meritele sale artistice? Cum ar trebui stabilite ierarhiile literare și cum ar trebui acordate premiile: în funcție de aspecte ideologice sau în funcție de criterii estetice? La toate aceste întrebări, precum și la multe altele pe lângă acestea, va răspunde istoricul și criticul literar Nicolae Manolescu.

Joi, 18 mai, ora 18:30, vă invităm la spectacolul de operă „La Traviata” de Giuseppe Verdi. Compozitorul a văzut în „Dama cu camelii” o poveste cu un mare potenţial muzical, care prezenta interes spectatorilor. A scris muzica pentru opera pe care a numit-o mai târziu „La Traviata”, libretul aparţinând lui Francesco Maria Piave, după romanul lui Alexandre Dumas-fiul. Premiera a avut loc la Veneţia pe scena Teatrului La Fenice în data de 6 martie 1853 și de atunci publicul spectator a aplaudat și ovaționat fiecare reprezentație de pe mapamond.

Vineri, 19 mai, ora 18:30, vă propunem spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini. După romanul „Scènes de la vie de bohème” de Henri Murger, Giacomo Puccini a adus sub lumina reflectoarelor spectacolul de operă „La Boheme”, care surprinde dragostea și sărăcia în același peisaj și îl transformă într-o capodoperă muzicală, unde se împletesc grandios librete inspirate din teme precum iubirea, despărțirea și moartea.

Sâmbătă, 20 mai, ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul de balet „Giselle” de Adolphe Charles Adam. Spectacolul spune povestea de dragoste dintre Giselle şi prinţul Albert (care îi ascunde fetei identitatea sa), care trece dincolo de moarte. Primul act al baletului cuprinde aproape întreaga desfăşurare a firului narativ: secvenţele în care cei doi tineri îşi declară iubirea alternează cu momentele de dans şi veselie ale sătenilor întorşi de la cules sau cu scenele conflictuale dintre prinţul Albert şi pădurarul Hans.

Duminică, 21 mai, începând cu ora 18:30, vă invităm la spectacolul de operă „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti. Compozitorul a reușit să creeze cu „Elixirul dragostei” o capodoperă în care amuzamentul și drama se împletesc perfect. Comicul poveștii se datorează imaturului îndrăgostit Nemorino care pică în plasa lui Dulcamara și crede cu tărie că elixirul comercializat de acesta îi va aduce dragostea Adinei.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.