Scriitorul francez Jérôme Ferrari a câştigat premiul Goncourt pe 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-francez-jerome-ferrari-a-castigat-premiul-goncourt-pe-2012/

Scriitorul francez Jérôme Ferrari a câştigat, miercuri, premiul Goncourt pe 2012 – cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru romanul său „Le Sermon sur la chute de Rome” (publicat la editura Actes Sud), a cărui acţiune are ca fundal violenta Corsică.   Membrii juriului Goncourt au desemnat, din al doilea tur de scrutin, ca acest roman […]

Un articol de Andrada Văsii|7 noiembrie 2012

Scriitorul francez Jérôme Ferrari a câştigat, miercuri, premiul Goncourt pe 2012 – cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru romanul său „Le Sermon sur la chute de Rome” (publicat la editura Actes Sud), a cărui acţiune are ca fundal violenta Corsică.

 

Membrii juriului Goncourt au desemnat, din al doilea tur de scrutin, ca acest roman – o fabulă despre speranţe înşelate şi dezamăgire, care are în centru un bar dintr-o regiune muntoasă din Corsica – să câştige premiul Goncourt pe 2012.

Ceilalţi trei autori nominalizaţi au fost Joël Dicker – cu volumul „La vérité sur l’affaire Harry Quebert”, Linda Lê – cu volumul „Lame de fond” şi Patrick Deville – cu volumul „Peste et Choléra”.

Născut în 1968, la Paris, Jérôme Ferrari este profesor de filosofie şi consilier pedagogic la Liceul francez din Abu Dhabi din toamna acestui an, după ce a predat mulţi ani la Liceul internaţional din Alger şi la Liceul Fesch din Ajaccio.

 Prin romanul „”Le Sermon sur la chute de Rome”, Jérôme Ferrari îşi transportă cititorii în câteva peisaje spectaculoase din munţii corsicani, oferind astfel şansa acestei insule de a părăsi pentru o clipă rubrica „fapt divers” din ziare pentru a deveni pagini de literatură autentică.

Violenţa nu este absentă din opera sa. Un bătrân, Marcel Antonetti, s-a întors în sat pentru a se împăca cu eşecurile suferite. Spre surpriza generală, nepotul lui, Matthieu, renunţa la strălucite studii de filosofie pentru a devenit patronul unui bar din acel sat, pe care îl conduce împreună cu un prieten din copilărie.

Ambiţia lor este aceea de a transforma barul „în cel mai bun loc posibil”. Începutul este promiţător, însă, în scurt timp, iadul se dezlănţuie. Câteva elemente clasice – alcool, sex, corupţie – sufocă afacerea. Totul se încheie într-o baie de sânge, aşa cum se întâmplă adeseori în Corsica, traumatizată şi în urmă cu câteva săptămâni de asasinarea unui avocat celebru, la Ajaccio.

 

 

Sursa: Mediafax

17
/08
/17

Zilnic, până în data de 2 septembrie, organizatorii Galei HOP 2017 vă invită să-i cunoaşteţi pe concurenții din acest an, urmărindu-le clipurile de prezentare, fişa profesională şi galeria foto realizată de Adi Bulboacă.

17
/08
/17

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, împreună cu Academia de Teatru şi Film „Athanor” din Passau – Germania prezintă proiectul pilot „Întâlniri Teatrale la Sulina”, care se va desfășura în perioada 31 august – 4 septembrie 2017.

16
/08
/17

Actrița Cristina Flutur joacă personajul Alice în lungmetrajul „Grain”, o coproducție Turcia-Germania-Franța-Suedia, selectat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo, cel mai important eveniment de gen din Europa de Sud-Est. Filmul „Grain” este regizat de regizorul turc Semih Kaplanoglu, câștigătorul Ursului de Aur la a 60-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

15
/08
/17

Într-o zi de 15 august (1769) se năştea, la Ajaccio, în Corsica, Napoleon Bonaparte, lider politic si militar al Franţei, unul dintre cei mai buni conducători militari din istorie. 55 de ani mai devreme, la Constantinopol, în ziua în care creştinii sărbătoreau “Adormirea Maicii Domnului”, Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii şi ginerele său, Enache Văcărescu, erau decapitaţi. Trupurile lor au fost aruncate în apele Bosforului, iar capetele, înfipte în prăjini, au stat trei zile la poarta Seraiului.

14
/08
/17

Cartea „Țara Vinului” (traducere din chineză de Luminița Bălan) a fost publicată la editura Humanitas Fiction în anul 2014.

14
/08
/17

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

14
/08
/17

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă și controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.