Scrisoare către Bulat Okudjava
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-catre-bulat-okudjava/

Cartea „Călătoria diletanţilor (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproşabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

Un articol de Andrei Crăciun|24 iulie 2017

Scumpe domnule Okudjava, vă scriu într-o stare de exaltare aproape rusească. Am terminat de citit Călătoria diletanților și sunt foarte fericit!

Nu e puțin lucru ca un roman să te facă atât de fericit. Vă cunoșteam – ca toată lumea, aici, la noi, în Est – mai ales muzica. Un poet care-și cântă versurile – mai văzusem, totuși, așa ceva. Puteam să vă cuprind cu inima, chiar dacă nu cunosc – din păcate – limba rusă, cât să ajung la marea ei frumusețe.

Dar literatura dumneavoastră îmi era străină, deși îmi fusese recomandată de cel mai bun prieten și de mult așteptam să o întâlnesc.

Mă bucur că mi s-a întâmplat chiar acum, când sunt mai aproape ca oricând de Prințul Miatlev, care nu mai e tânăr la cei treizeci și cinci de ani, dar încă mai poate să iubească.

Există un timp potrivit pentru toate, cum știm încă din Ecleziastul. Ce bucurie să citesc acum, când plec spre treizeci și cinci de ani, cartea aceasta! M-a înnebunit Prințul dumneavoastră, cu melancolia lui, încercând, desigur zadarnic, să mai întârzie tinerețea. Și iată cum stau la răscruce și nici nu știu ce să aleg între nădejdea și deznădejdea între care valsează, în fiecare frază, cuvintele domniei voastre.

Domnule Okudjava, am citit atâtea cărți de dragoste, și m-am îndrăgostit de atâtea femei din cuvinte încât nu credeam că mi se mai poate întâmpla să întâlnesc pe cineva ca Lavinia Ladimirovskaia (Uneori îți vine să urli, dar buna creștere nu-ți îngăduie)!

Există o adâncime în sufletul omului la care numai și numai literatura slavă poate ajunge. Nu sunteți primul, au mai coborât în acele subterane și Pușkin, și Lermontov, și Esenin, și Gogol, și Dostoievski, și Tolstoi, și Cehov, și Gorki, și Babel, și Platonov, și – mult mai recent – Makine.

Domnule Okudjava, știu să citesc politic rândurile dumneavoastră în contra acelui țar autoritar, știu că v-ați pierdut tatăl în stalinism și că mama dumneavoastră a fost aproape două decenii în Gulag. Știu că scriați pentru contemporanii dumneavoastră din Uniunea Sovietică (Călătoria diletanților a fost publicată în 1978). O știu prea bine, dar nu pentru forța dumneavoastră în parabolă vă scriu eu acum.

Dacă, totuși, vreți vești, aflați că Rusia nu s-a vindecat și nici nu se poate vindeca. E prea adâncă boala de care suferă, și prea puternică e intensitatea sentimentelor în sufletul rus. De la Moscova vine în continuare arta cea mai profundă, și marile căderi politice tot de acolo vin. Totul s-a schimbat, și totul e la fel, domnule Okudjava.

Iar literatura dumneavoastră, Prințul dumneavoastră, cu nimic mai prejos decât Mîșkin însuși!, e la fel de mare, deși oamenii au început să devină tot mai mici în noul mileniu.

Scumpe domnule Okudjava, dați-mi voie să vă îmbrățișez și să fiu patetic, patetic întocmai ca o mamă, și să plâng, și să vă blestem pentru adevărurile pe care mi le-ați aruncat în față, în acest ultim Interbelic al vieții.

S-a spus despre cartea dumneavoastră că este ultima mare operă a epocii de aur a literaturii ruse. Nu e adevărat. Epoca aceasta e încă în vigoare. Combat ipoteza cu numele Marinei Stepnova.

Scumpe domnule Okudjava, primiți în loc de încheiere, plecăciunea mea până în pământ pentru cum ați făcut să năvălească în sufletul meu amintirile. Cât pe pământ vor mai exista oameni, și cât oamenii vor mai avea amintiri, și poate chiar memorie, cât pe pământ va mai exista suferință și va mai exista iubire, Călătoria diletanților nu se va încheia.

Nu știu dacă vă consolează această întâmplare, dar știu că vă sunt dator – pentru Prințul Miatlev – cu o relatare onestă.

Iat-o: Călătoria continuă.

Domnule Okudjava, știu să citesc politic rândurile dumneavoastră în contra acelui țar autoritar, știu că v-ați pierdut tatăl în stalinism și că mama dumneavoastră a fost aproape două decenii în Gulag.

Foto: GitHub



01
/04
/14

Marţi, 1 aprilie, începând cu ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda unei seri dedicate romanului Ultimul nud de Ellis Avery, unul dintre cele mai îndrăzneţe romane publicate în 2012. Volumul reînvie atmosfera boemă din Parisul anilor nebuni, evocând atât figura fascinantă şi scandaloasă a pictoriţei Tamara de Lempicka, cât şi pe cea a celebrului ei model, Rafaela, care i-a fost marea iubire.

28
/03
/14

Luni, 31 martie, de ora 19.00, vă aşteptăm în librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire cu Victor Ieronim Stoichiţă, profesor al Universităţii din Fribourg. În dezbatere, "Efectul Sherlock Holmes.Trei intrigi cinematografice", cel mai recent titlu apărut în seria de autor Victor Ieronim Stoichiţă la editura Humanitas.

28
/03
/14

Editura Allfa iniţiază un proiect nou în cadrul colecţiei sale de literatură Strada Ficţiunii: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.

27
/03
/14

Astăzi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apa neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

17
/03
/14

La Godot-Café, pe Blănari, la numărul 14, s-a desfășurat un prânz cu cărți în mijlocul săptămânii. S-au prezentat, în context, colecțiile de primăvară-vară ale editurilor Humanitas și Humanitas Fiction. Printre acestea, Djuvara, Patapievici, Pleșu, Cărtărescu, Kundera, Baricco, Llosa, Sabato, Vonnegut, Anais Nïn sau Ezra Pounde.