Scurt/4: Istorii de inimă neagră – din 28 noiembrie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurt4-istorii-de-inima-neagra-din-28-noiembrie-in-cinematografe/

Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră, compus din patru dintre cele mai aplaudate scurtmetraje româneşti ale lui 2014, va avea premiera în cinematografele din România în data de 28 noiembrie.

Un articol de Petre Ivan|5 noiembrie 2014

Scurt/4: Istorii de inimă neagră strânge laolaltă nume consacrate ale filmului și teatrului românesc (Olimpia Melinte, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguță, Șerban Pavlu, Rodica Lazăr) și tinere speranțe (Florin Penișoară, Sofia Nicolaescu, Adina Ștețcu, Paul Radu, Dragoș Sora, Eugen Matei Lumezianu), plus legenda vie a muzicii ușoare românești, Angela Similea, într-o apariție extraordinară.

Proiectul este format din scurtmetrajele independente O lume nouă (regia Luiza Pârvu, selecție oficială Festival de Brest 2014), Trece și prin perete (regia Radu Jude, mențiune specială „Quinzaine des realisateurs” – Cannes 2014), Kowalski (regia Andrei Crețulescu, „Cel mai bun scurtmetraj” – Zagreb Film Festival 2014) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină, „Cel mai bun scurtmetraj românesc” – TIFF 2014).

Realizate de case de producție diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viață și, mai ales, despre moarte, pe diferite tonuri. Ideea scurt/4omnibusului s-a născut anul acesta la TIFF, unde cele patru filme au fost selecționate de Mihai Chirilov în cadrul competiției Zilele Filmului Românesc.

„Noul Val reprezintă un mod simplu (și pe alocuri simplist) de a clasifica niște filme și, desigur, aceste valuri nu-s veșnice. […] Recolta de scurtmetraje difuzate în acest an la TIFF oferă o viziune precisă în ceea ce privește viitorul cinema-ului românesc.”, spune Boyd van Hoeij, critic de film pentru The Hollywood Reporter, și membru în juriul ZFR 2014.

O lume nouă (produs de Toma Peiu, Luiza Pârvu și Adriana Răcășan) spune o poveste cu emigranți români în Pennsylvania anului 1908, inspirată din fapte reale: cizmarul Petru o întâmpină pe Ana, soția vărului său, în casa lor din Lumea Nouă, dar lucrurile s-au schimbat mult de când nu s-au mai văzut…

Trece și prin perete (produs de Ada Solomon și Radu Jude), poveste inspirată de Cehov, o are în centrul atenției pe micuța Sofia, care nu poate să adoarmă deoarece se aud plânsete de la vecini: este priveghiul unui tânăr care s-a sinucis…

Kowalski (produs de Andrei Crețulescu și Claudiu Mitcu) pleacă de la o premisă cumva clasică – trei bărbaţi se întâlnesc într-un pub, la ceas de seară – și ajunge la o concluzie inevitabil/sângeroasă, într-un plan-secvență de 17 minute…

Să mori de dragoste rănită (produs de Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță) este o poveste suprarealistă despre dragoste și moarte, muzică și destin, desfășurată într-un univers cu totul aparte, populat de personaje de la bizar în sus.

Toate cele pentru scurtmetraje se pot vedea în România numai în cadrul omnibusului Scurt/4: Istorii de inimă neagră, distribuit în cinematografe de Freealize.

Foto: Scurt/4- facebook.com/Scurtpepatru

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.

19
/09
/22

Fairytale, cel mai recent film al regizorului Alexander Sokurov, și ultimul din tetralogia inspirată de cele mai controversate personaje politice ale secolului XX, va deschide cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București. Luni, pe 26 septembrie, în anticiparea debutului oficial al festivalului, pelicula va avea parte de o primă întâlnire cu publicul din România, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie.

15
/09
/22

„Om Câine / Man and Dog”, primul lungmetraj regizat de Ștefan Constantinescu, cu Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii în rolurile principale, intră în cinematografe din 16 septembrie, filmul fiind distribuit pe marile ecrane de microMULTILATERAL.

09
/09
/22

Experimente audiovizuale inovatoare care abordează în maniere adesea surprinzătoare problematici relevante pentru lumea contemporană, scurtmetrajele incluse anul acesta în Competiția Internațională BIEFF propun noi perspective asupra stării de echilibru fragil – definitorie pentru momentul istoric pe care îl traversăm.

08
/09
/22

Programat în perioada 7-16 octombrie la Bucureşti, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri, şi-a anunţat selecția de titluri din competiția oficială.

06
/09
/22

"Metronom", debutul în lungmetraj de ficțiune al regizorului Alexandru Belc, distins anul acesta la Cannes cu Premiul pentru regie al secțiunii Un Certain Regard, va avea premiera în cinematografe pe 4 noiembrie, prezentat de Strada Film.