Se apropie Jazz TM! Ce ascultăm la Timișoara în acest an?
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-apropie-jazz-tm-ce-ascultam-la-timisoara-in-acest-an/

JazzTM, ediţia a şasea, ne aşteaptă la Timişoara, între 29 iunie şi 1 iulie 2018.

Un articol de Liliana Matei|14 iunie 2018

Iubitorii de jazz știu desigur cel puțin câteva nume dintre invitații din acest an pe scenele festivalului timișorean JazzTM. Despre o parte dintre aceștia, am scris aici. Și iată care sunt supergrupurile ce completează lista artiștilor prezenți la JazzTM 2018!

R+R=NOW (Robert Glasper, Terrace Martin, Christian Scott, Derrick Hodge, Justin Tyson, Taylor McFerrin)

JOHN BEASLEY presents MONK’estra

BACHAR MAR KHALIFE

Maisha

Antal Gabor Trio

Bega Blues Band

Voyager II

Murnau

JazzTM aduce în premieră în România un nou supergrup contemporan: R+R=NOW.

Renumitul pianist Robert Glasper, multiinstrumentalistul Terrace Martin, trompetistul Christian Scott, basistul Derrick Hodge, tobosarul Justin Tyson și beatboxer-ul Taylor McFerrin s-au unit pentru a forma R+R=NOW, un supergrup contemporan plin de influențe EDM, hip-hop, soul, R&B și raggae.

Potrivit lui Glasper, R+R=NOW spune „povestea noastră din punctul nostru de vedere. Sunetul fiecăruia este atât de diferit, dar toți venim din aceeași grădină de beton, un sunet foarte cinstit și fluid … o grămadă de pisici care se respectă reciproc…”.

R+R=NOW înseamnă Reflect+Respond=NOW (reflectă și răspunde = acum),  numit astfel de Glasper după ce a fost inspirat de cântăreața Nina Simone, care a spus că datoria artistului este de a reflecta vremurile în care trăiește.

Deși tineri, membrii grupului au un palmares de 5 premii GRAMMY și 16 nominalizări la categorii ce includ: blues, R&B, jazz, urban/alternative, soundtrack și chiar 2 nominalizări pentru albumul anului (2013 și 2015).

Nominalizat GRAMMY, John Beasley este un pianist și compozitor care a colaborat cu nume mari din lumea muzicii precum Miles Davis, Freddie Hubbard, Diane Reeves, Steely Dan, Marcus Miller, Christian McBride, Chaka Khan și chiar James Brown.

Beasley este cu ușurință unul dintre cei mai versatili muzicieni care reușește să țină în echilibru o carieră cu mai multe fațete ca lider de trupă care direcționează diverse combo-uri și acum formația sa de mari dimensiuni, MONK’estra.

Aptitudinile de aranjare ale lui Beasley nu au o prezentare mai bună decât albumele MONK’estra (Vol. 1 și Vol. 2), fiecare dintre acestea primind două nominalizări GRAMMY.

MONK’estra surprinde spiritul muzicii singulare a lui Thelonious Monk – melodiile neconvenționale și umorul, frumusețea ciudată și leagănul neîngrădit în aranjamente, aromate de spiritul din New Orleans, hip-hop și ritmuri afro-cubaneze.

Crtiticii au numit-o “una dintre cele mai fascinante trupe de mari dimensiuni din memoria recentă”.

Creativ, neconvențional, pasionat, plin de intrigă, sfidare, iubire, dorință și speranță. Acesta este Bachar Mar Khalife – solist, compozitor și multiinstrumentalist franco-libanez.

De la absolvirea Conservatorului din Paris, a colaborat cu dirijorii Lorin Maazel, James Gaffigan, Orchestra Nationala din Franta și Ansamblul Intercontemporain. A colaborat la numeroase proiecte care combină jazz, world music, muzică electronică și hip-hop.

Explorează un repertoriu de cântece tradiționale, pe care le-a apropriat în propriul său mod. Deliberat, cu blândețe, își eliberează cuvintele și energia, pentru a-și modela propriile partituri pe o muzică neobișnuită și poetică, cu delicatețe și o frumusețe cvasi-mistică.

Maisha (înseamnă „viață”) este un ansamblu bazat în Londra, condus de bateristul Jake Long.

Grupul cânta muzică originală inspirată de artiști precum Pharoah Sanders, Alice Coltrane și Idris Mohammad. Trupa își îmbină influențele de jazz cu ritmuri west africane și afro-beat, datorită liderului trupei Jake Long și ale percuționistului Tim Doyle. Twm Dylan păstrează groove-ul în viață pe bas, Shirley Tetteh încântă pe ritm și chitară, Amané Suganami încinge clapele, iar Nubya Garcia creează dependență cu saxofonul, care se repetă în capul tău timp de câteva zile.

Maisha fuzionează o serie de influențe diverse pentru a crea un spectacol energetic unic, prezența lor luminând petreceri și cluburi de jazz peste tot în Londra în ultimul an.

Antal Gábor Trio a fost înființat în 2016. Sunetul unic al trioului reflectă caracterele diferite ale celor trei muzicieni.

Trio-ul a lansat primul album, Whirl, care conține opt creații proprii în 2017. Muzica lor este o combinație de improvizații vii, teme melodioase și elemente moderne care generează un melanj, divers, și totodată armonios.

În 2017 au fost câștigătorii Concursului Jazz in the Park, la ‘Cellar-walk’ Talent Competition din Budafok au câștigat premiul publicului iar la Hungarian Jazz Association – Jazz Combo Competition au câștigat premiul special.

Bega Blues Band este cea mai longevivă trupă de jazz blues din România. Activitatea trupei a început în 1983, atunci când Bela “Kamo” Kamocsa și Johnny Bota au decis să evolueze împreună la festivalul de jazz Brașov-Kronstadt.

Grupul a lansat în noiembrie 2015, la Gala Blues Jazz Kamo, CD-ul numit „Brassica Soup”, foarte bine primit de critici și de către public. Odată cu prezentarea albumului la Rich Mix Shoreditch, soundul trupei a fost descris în Central and Eastern European London Review drept „admirabil scăldat în rădăcinile genului”, „o fuziune generoasă de ethos popular românesc și de jazz transatlantic, într-un amestec cu cantitatea potrivită de funk, condimentat în mod unic prin vocea Mariei Chioran în exprimarea artistică a patrimoniului muzical românesc”.

După cum sugerează și numele, Voyager II sunt într-o continuă mișcare și căutare, atât artistică cât și fizică. Înființat la Londra, acest duo de chitară / tobe a absorbit amestecul eclectic de sunete oferite de scena muzicală diversă și a creat ceva unic lor.

Grupul este format din Eamon Foreman și Sergiu Fanica (membru fondator al colectivului de Hip Hop din Cluj-Napoca, Beats Remedy). Combinația a două voci creative puternice, acest nou proiect este o experiență uimitoare, care transpune ascultătorul prin sunete de ambient, ruperi de ritm și improvizații libere.

Murnau este un proiect care își propune să fuzioneze cele mai diverse stiluri muzicale într-un mix cu influențe jazz, no-wave și electro. Conceptul stilistic deschide trasee sonore printr-un aparent labirint și încearcă să descopere – sau să construiască – povestea din interiorul interferențelor fiecărei teme pe care o dezvoltă.

Murnau a fost înființat în anul 2016 de către Seba Hamburger (tobe, synths și sampling), Ana Pieloiu (chitară), Ovidiu Zimcea (chitară, bas, synths) și Popljubo (synths).

/JAZZ™ se va desfăşura la Timişoara în perioada 29 iunie – 1 iulie 2018. Cea de-a șasea ediție a festivalului se va desfășura în Piața Victoriei, Parcul Castelului, Parcul Civic și în zone ce urmează a fi anunțate ulterior.

Artiștii anunțați până acum pentru ediția din 2018 sunt:

THE CINEMATIC ORCHESTRA, R+R=NOW (Robert Glasper, Terrace Martin, Christian Scott, Derrick Hodge, Justin Tyson, Taylor McFerrin), GREGORY PORTER, JOHN BEASLEY presents MONK’estra, KURT ROSENWINKEL’s CAIPI, BACHAR MAR KHALIFE, Maisha, Bariș Demirel, The Jam Community, Sorin Zlat Trio, Krisper, B.A.U., Trompetre, Antal Gabor Trio, Bega Blues Band, Voyager II și Murnau.

Accesul la JAZZ™ este gratuit.

La cele 5 ediții de până acum, JAZZ™ a adus la Timişoara nume precum Richard Bona, Kurt Elling, David Murray şi Macy Gray, Terri Lyne Carrington / Lizz Wright, Al Jarreau, The Cat Empire, Anoushka Shankar, Dianne Reeves, Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz, The Ruff Pack, Marcus Miller, DeeDee Bridgewater, Dhafer Youssef, Imany, Jacob Collier, BadBadNotGood, The Chick Corea Elektric Band, Miles Mosley x The West Coast Get Down, Christian Scott aTunde Adjuah și Monty Alexander, o parte dintre aceştia în premieră în România.

JAZZ™ este o co-producție a Primăriei Municipiului Timișoara x PLAI.

Mai multe detalii despre festival pe: www.JazzTM.ro | www.facebook.com/JazzTMofficial | www.instagram.com/JazzTM_official

26
/08
/15

Avishai Cohen Trio revine în România pentru două concerte extraordinare în această toamnă. Pe 10 şi 11 Octombrie, Jazz Night Out îl are ca invitat special pe cel care este supranumit ‘’contrabasistul secolului’’.

26
/08
/15

Cea dintâi premieră a stagiunii 2015-2016, opera "Münchhausen – Stăpânul minciunilor", compusă de Dan Dediu și regizată de Cristian Mihăilescu, marchează un moment unic atât în istoria Operei Comice pentru Copii, cât și în istoricul Festivalului Internațional "George Enescu": este pentru prima dată în cele 22 de ediții când un spectacol dedicat copiilor și tinerilor este inclus în repertoriul unei manifestări de o asemenea anvergură.

26
/08
/15

Pentru că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea scriitorului Lucian Blaga, ediţia din acest an a Ziulei Limbii Române îi este dedicată ilustrului nostru poet şi filozof. Cu acest prilej, Parcul Artelor – Parcul Titan se transformă pentru o zi în spațiu de lectură și relaxare, care va găzdui recitaluri de poezie, expoziții și ateliere de limba română. Seara, Parcul va găzdui, în transmisiune directă de la Sala Palatului, Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu.

25
/08
/15

În fiecare week-end, în perioada 30 august-20 septembrie, începând cu ora 19.30, în Piața Regiunilor de pe Bulevardul Unirii- Bulevardul Artelor, publicul se va putea bucura gratuit de 10 dintre cele mai importante concerte susținute de mari orchestre din întreaga lume, reunite la a XXII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu.

24
/08
/15

QuartFest este primul festival dedicat în totalitate cvartetelor de coarde din România şi unul dintre foarte puţinele festivaluri de acest gen din Europa Centrală şi de Est. Ediţia de anul trecut a QuartFest s-a bucurat, în cele trei seri de festival, de prezenţa a 9 cvartete româneşti apreciate la nivel naţional şi internaţional: Rua Quartet, Cantabile Quartet, Four Season Quartet, Grazioso Quartet, Napocensis Quartet, Nuages Quartet, Q Quartet, Unique Quartet, Accord Quartet.

24
/08
/15

Cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra” s-a încheiat aseară la Opera Națională București, juriul internațional desemnându-i pe câștigătorii competiției din acest an. Premiul întâi a fost câștigat de soprana Deirdre Judith Angenent din Olanda.

22
/08
/15

Cea de-a 25-a ediţie a festivalului internaţional de muzică Forum Gitarre Wien se va desfăşura în perioada 24-30 august la Viena. Concertul de deschidere, ce va avea loc luni, 24 august, la ora 19.30, în Sala Ehrbar a Conservatorului din Viena (Mühlgasse 30, 1040 Viena), va fi susţinut de tânărul chitarist român Alecu Ciapi, acompaniat de chitarista Margarita Escarpa (Spania).

22
/08
/15

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediții a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu.

20
/08
/15

Pe 20 august 1980, bărbații din întreaga lume au pierdut un ajutor de nădejde. Au existat vremuri când mulți tineri și mai puțin tineri au reușit să facă mari cuceriri cu ajutorul lui Joe Dassin. Chiar dacă în materie de muzică, la noi, multe erau interzise, Dassin era tolerat, puteai găsi discurile sale și dacă totuși erai ghinionist era imposibil să nu găsești un Cornel Constantiniu care să cânte melodiile lui... Joe Dassin.

20
/08
/15

Cetatea Sibiului se pregăteşte pentru cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Medieval “Cetăţi Transilvane”, eveniment organizat de cincisprezece ani în ultimul sfârşit de săptămână din luna august. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 28 – 30 august 2015, în Piaţa Mare din Sibiu.

20
/08
/15

Cea de-a 33-a ediţie a Întâlnirilor SpectActor, un proiect iniţiat în anul 2009 la Teatrul Naţional Marin Sorescu, va beneficia de prezenţa unui oaspete de prim rang al muzicii şi culturii europene, Ioan Holender.

20
/08
/15

Opera Națională București organizează în perioada 19 – 22 august a.c. cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”, competiţie acreditată de Federația Mondială a Concursurilor Internaționale de Muzică.