Seară Brahms, la 125 de ani de la moartea compozitorului
https://www.ziarulmetropolis.ro/seara-brahms-la-125-de-ani-de-la-moartea-compozitorului/

Considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, un creator romantic influenţat puternic de stilul clasic, Johannes Brahms a fost aşezat de celebrul dirijor şi pianist Hans von Bülow pe un piedestal, alături de ceilalţi doi mari „B” ai muzicii germane: Bach – Beethoven – Brahms.

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2022

De la trecerea sa în neființă se împlinesc în această primăvară 125 de ani și Sala Radio îl omagiază printr-un concert ce îi este dedicat integral.

Vineri, 18 martie 2022, la ora 19.00, Seara Brahms prezentată de Orchestra Națională Radio se va derula sub bagheta dirijorului bulgar  Nayden Todorov și cu participarea pianistului Horia Mihail, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio.

Veți asculta  Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră și Simfonia nr. 1.

După premiera simfoniei, același Hans von Bülow i-a adresat lui Brahms poate cel mai frumos compliment pe care acesta ar fi putut să îl primească, numindu-i creația: „a zecea”, o trimitere la ideea că lucrarea lui Brahms ar fi o continuare a celor nouă simfonii beethoveniene.

Nayden Todorov a fost distins cu numeroase premii precum: Crystal Prize  (în 2005 şi 2006), Premiul Rotary Club Viena, Premiul Slovak Music Found, Premiul Portativul de Aur pentru promovarea muzicii bulgare, Premiul Fundaţiei Georg Wechter – Elveţia. A studiat dirijatul la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena și – în perioada 1996-1997 – a participat la cursuri de pregătire profesională, în calitate de invitat al Fundaţiei Leonard Bernstein din Ierusalim. A fost dirijor permanent al Israel Northern Symphony Orchestra Haifa și consultant artistic al Festivalului internaţional de muzică de cameră din Los Angeles. În perioada 2004-2005 a ocupat poziția de dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Sofia, între 2005-2017 a fost director al Operei de Stat din Ruse, iar din 2017 este director al Filarmonicii din Sofia.

După 14 ani de studii în România, pianistul Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, a revenit la Braşov în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra ș.a.

Horia Mihail este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și consilier pe probleme de cultură al Primăriei Municipiului Brașov. Horia Mihail este, de asemenea, implicat în turneele anuale Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, se poate plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

15
/12
/21

Miercuri, 22 decembrie, de la ora 19.00, ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO și CORUL ACADEMIC RADIO vă invită la un concert de Crăciun, derulat la SALA RADIO sub bagheta dirijorului JÓZSEF HORVÁTH.

10
/12
/21

Festivalul SoNoRo a aniversat retroactiv 15 ani de existență, împliniți anul trecut, în 2020. Din cauza restricțiilor cunoscute, concertul programat la Carnegie Hall a fost reprogramat anul acesta, la începutul lunii decembrie, susținut și în contextul Zilei Naționale a României.

03
/12
/21

La 100 de ani de la momentul istoric, în care George Enescu a dirijat „Lohengrin” la Opera Națională București, în seara de 8 decembrie 2021, va avea loc principalul eveniment al stagiunii „Opera 100”: premiera cu „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, conducerea muzicală Tiberiu Soare, ce va avea trei reprezentații: pe 8, 10 și 12 decembrie, ora 18:30.

02
/12
/21

Mâine, 3 decembrie 2021, de la ora 17:00, se deschide CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, primul Târg de Crăciun în aer liber din România, care va aduce în prim plan muzica clasică a sărbătorilor de iarnă. Poziționat pe Esplanada Operei Naționale București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu 70-72), CLASSICAL CHRISTMAS MARKET va fi deschis publicului în perioada 3 – 31 decembrie, între orele 10.00 și 21.00.

02
/12
/21

Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea semnează primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai, solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional “George Enescu” 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu. Concertul va avea loc în onoarea Zilei Naţionale a României pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020, fiind programat în seara de 6 decembrie, de la ora 18. În data de 7 decembrie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

02
/12
/21

Evenimentul Gheorghe Zamfir - 80 invită publicul din România la o întâlnire inedită cu legendarul naist Gheorghe Zamfir, în trei concerte ce vor avea loc între 9 şi 11 decembrie la Găeşti – localitatea natală a artistului – pe 9 decembrie, de la ora 19, la Casa de cultură, la Târgovişte, pe 10 decembrie, de la ora 19, la Sala Independenţa, şi la Bucureşti pe 11 decembrie, de la ora 19, la Sala Radio.

30
/11
/21

Opera Națională București prezintă pe 1 decembrie, ora 18:30, în Foaierul Galben spectacolul dedicat Zilei Naționale a României. În programul serii se vor regăsi un recital de piese românești în interpretarea soliștilor acompaniați de pian și „Dixtuorul pentru suflători în re major op. 14” de George Enescu în interpretarea ansamblului de suflători al Operei Naționale București, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Conceptul regizoral poartă semnătura Claudiei Machedon.

29
/11
/21

„Muzică clasică așa cum nu ați mai ascultat până acum, dedicată sută la sută regelui instrumentelor: pianul, în toate ipostazele sale, de la clasic, la modern și jazz” – este invitația pe care Festivalul Hoinar 2021 o lansează publicului între 2 și 14 decembrie, la Brașov și la București.