Secretele imaginii de film, povestite de Vivi Drăgan Vasile, la Control N
https://www.ziarulmetropolis.ro/secretele-imaginii-de-film-povestite-de-vivi-dragan-vasile-la-control-n/

În decembrie, la Control N, poţi afla secretele imaginii de film de la cel mai important director de imagine din cinema-ul românesc – Vivi Drăgan Vasile.

Un articol de Corina Vladov|6 noiembrie 2013

În decembrie, la Control N, poţi afla secretele imaginii de film de la cel mai important director de imagine din cinemaul românesc – Vivi Drăgan Vasile.

Vivi Drăgan Vasile a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa operator de film, în 1973. A semnat imaginea pentru aproape 60 de filme, producții românești și internaționale. Printre filmele sale se numără Drumul Oaselor (1980), Moromeții (1987), Filantropica (2000), Furia (2001), Occident (2001), Nunta mută (2008), Despre oameni și melci (2011).

Vivi Drăgan Vasile a colaborat cu regizori precum Stere Gulea, Cristian Mungiu, Nae Caranfil, Horațiu Mălăele, Radu Muntean sau Tudor Giurgiu. Este fondator al Fundației Arte Vizuale, producător și membru al Romanian Society of Cinematographers.

Combinând informații de bază legate de tehnica cinematografică cu elemente din istoria filmului, cele trei ședințe de masterclass își propun să ofere o privire de ansamblu asupra evoluției imaginii de film, de la invenția cinematografului până în era 3D.

Citiţi şi: Control N: de la „Love Building“ la cursuri de regie şi scenaristică

Prin exemple concrete și proiecții ale unor secvențe de film, se vor atinge teme precum relația dintre poveste și plastica imaginii, justificarea alegerii unui anumit stil de filmare sau lucrul cu celelalte departamente implicate în realizarea unui film (regia, scenografia, machiajul, actorii).

Participanții vor afla informații legate de munca depusă de un director de imagine înainte de filmare, pe platou și în etapa de post-producție și își vor putea clarifica orice fel de nelămuriri, fie tehnice, fie conceptuale.

Prin seria de masterclass-uri care debutează în luna decembrie, Asociația Culturală Control N își propune să atingă un nou nivel în educația cinematografică pe care încearcă să o ofere din anul 2009 și până în prezent. Participanții la masterclass-urile Control N vor descoperi lumea filmului din interior, față în față cu cei mai importanți și de succes cineaști români ai momentului.

Masterclass de imagine, la Control N

Masterclass-ul de imagine este deschis tuturor celor interesați de film, profesioniști sau amatori, de orice vârstă și costă 400 de lei. Cele trei intâlniri cu directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile vor avea loc miercurea, în datele de 4, 11, 18 decembrie, de la ora 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociației Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10.

Grupa masterclass-ului va fi alcătuită din minimum 7 și maximum 30 de participanți.

Înscrierile se fac pe mail la adresa [email protected], în limita locurilor disponibile.

16
/10
/14

Regizorul Radu Gabrea este omagiat la New York, în cadrul evenimentului “RADU GABREA Retrospective” organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, New York și în colaborare cu prestigiosul Tribeca Cinemas, în perioada 17 – 19 octombrie.

16
/10
/14

Actrița Bérénice Bejo, nominalizată la Oscar și Globul de Aur pentru rolul din The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest. Ea va lua parte la premiera filmului The Search, alături de regizorul Michel Hazanavicius, și se va întâlni cu publicul român pe 25 octombrie, de la ora 12.00, la Cinema Elvira Popescu

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).