Selectie de filme documentare la Centrul Ceh din Bucuresti
https://www.ziarulmetropolis.ro/selectie-de-filme-documentare-la-centrul-ceh-din-bucuresti/

O selecţie de filme documentare care au făcut parte din ediţia din acest an a festivalului internaţional de film documentar „Jihlava” din Cehia, sub numele „Echoes of Jihlava”, în cadrul programului Documentary Mondays, va fi prezentată de Centrul Ceh din Bucureşti începând de luni până pe 17 decembrie.   Singurul film românesc din selecţie, „Turn […]

Un articol de Andrada Văsii|3 decembrie 2012

O selecţie de filme documentare care au făcut parte din ediţia din acest an a festivalului internaţional de film documentar „Jihlava” din Cehia, sub numele „Echoes of Jihlava”, în cadrul programului Documentary Mondays, va fi prezentată de Centrul Ceh din Bucureşti începând de luni până pe 17 decembrie.

 

Singurul film românesc din selecţie, „Turn off the lights”, va inaugura luni programul, urmat de două filme cehe: „Citizen K.”, pe 10 decembrie, şi” Two Nil”, pe 17 decembrie, informează un comunicat al Centrului Ceh.

„Turn off the lights”, în regia Ivanei Mladenovic, a avut premiera în acest an la Tribeca Film Festival din New York şi a primit premiul „Inima oraşului Sarajevo” pentru cel mai bun documentar. Filmul urmăreşte trei tineri care, după ce au petrecut câţiva ani în spatele gratiilor, redescoperă realităţile vieţii în libertate, marcate de agresiuni şi excese, în comunitatea de romi în care trăiesc.

Proiecţia va avea loc în prezenţa regizoarei Ivana Mladenovic şi a directorului festivalului de film Jihlava, Marek Hovorka.

Cel de-al doilea film al selecţiei – „Citizen K.” – este regizat de Michal Dvorak, care a înregistrat experimentul făcut de grupul artistic Ztohoven. Într-o eră obsedată de identificare, un grup de doisprezece artişti au testat cât de departe se poate merge cu o identitate împrumutată. Ei au comandat carduri de identitate false, făcând schimb de identităţi prin înlocuirea fotografiilor cu unele create pe calculator şi folosindu-se apoi de ele în viaţa de zi cu zi.

Documentarul despre fotbal al lui Pavel Abraham, „Two Nil”, oferă 22 de puncte de vedere diferite asupra spectatorilor. La un meci dintre Sparta şi Slavia, operatorii au folosit 22 de camere pentru a filma spontaneitatea şi varietatea reacţiilor venite din partea vizitatorilor, fanilor, turiştilor, intelectualilor şi gărzilor de securitate pe parcursul întregului joc.

Intrarea la toate proiecţiile este liberă, informează organizatorii.

Festivalul internaţional de film documentar Jihlava are loc în Cehia şi este cel mai mare festival de film documentar din Centrul şi Estul Europei.

Sursa: Agerpres

02
/10
/14

Regizorul francez Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru filmul The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie, Cinema Patria, Studio și Elvira Popescu). The Artist a câștigat peste 100 de premii și a marcat un record în cinematografia franceză

02
/10
/14

Fanii animaţiei vor şti să îşi rezerve în agendă săptămâna 3-12 octombrie, când unul dintre cei mai celebri animatori americani se întoarce la Anim’est. După prezenţa la a treia ediţie, în 2008, Bill Plympton este din nou invitat la cel mai iubit festival de film din capitală și aduce, în programul proiecţiilor de anul acesta, o mulțime de titluri premiate din cariera sa.

02
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Planșa”, debutul tânărului regizor Andrei Gheorghe, este un film curajos, care epatează prin imagine și rămâne restanțier la construcția personajelor și la acordarea dialogurilor. Însă merită salutată lejeritatea căreia i se dedă cu voluptate.

02
/10
/14

Dacă tot nu poți să combați legenda devenită (fals) brand de țară, atunci de ce să n-o folosești ca vehicul de promovare a unui festival de film (de nișă)? Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Brașov s-a deschis cu blockbusterul „Dracula Untold”, un debut cu multe locuri comune, dar și cu câteva ingeniozități.

02
/10
/14

”America de peste pogrom”, un nou roman semnat de Cătălin Mihuleac și apărut la Editura Cartea Românească, este disponibil în librăriile din țară și în ediție digitală. Volumul apare după ”Aventurile unui gentelman bolşevic” şi ”Zece povestiri multilateral dezvoltate”, apărute în 2012, respectiv 2010, la aceeași editură.

01
/10
/14

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, a fost reales în funcţia de preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER), în urma votului Adunării Generale a instituţiei, potrivit site-ului organizaţiei culturale.

01
/10
/14

După ce fost scena de derulare a singurului festival internaţional al orchestrelor radio din Europa – RadiRo, produs şi organizat de Radio România (20-27 septembrie), Sala Radio se pregăteşte pentru deschiderea oficială a noii stagiuni, 2014-2015! Invitaţi speciali din ţară şi din străinătate, partituri devenite „hit-uri” ale muzicii clasice, dar şi lucrări în primă audiţie, muzică simfonică sau de cameră, alături de jazz, tango, pop, muzică populară etc., o largă paletă de evenimente este pregătită pentru cele nouă luni de stagiune şi de muzică bună!

01
/10
/14

Miercuri, 1 octombrie 2014, desenele și experimentele grafice ale lui Andrei Tudoran evadează din arhiva sa personală, în care stau închise de obicei, ieșind la aer doar pentru a puncta o evoluție sau a oferi o soluție, și se cațără pe pereții galeriei Pleshoo Contemporary, pentru a-și revendica propriile calități în fața picturii mult mai cunoscute a artistului.

01
/10
/14

De la primul descălecat al lui Marcel Pavel pe iarba suferindă a Arenei Naţionale era clar pentru orice om cu spirit de observaţie că fotbalul nostru are o problemă cu imnurile, nu cu acordurile muzicale, ci cu versurile. Dornic să facă ceva notabil după ce l-a înlocuit pe Mircea Sandu, noul şef al Federaţiei de Fotbal, Răzvan Burleanu, a cotcodăcit câteva luni şi a ouat un ... imn.